Aktualitātes
14.12.2022

Dailes teātrī top izrāde par Latvijas okupāciju un Kārli Ulmani

Komentē
1

Nākamā gada 6. janvārī Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos dramaturga Matīsa Gricmaņa un režisora Toma Treiņa izrāde "Kur pazuda valsts". Par dokumentālu detektīvu nodēvētais iestudējums pētīs 1940. gada Latvijas okupāciju un tālaika politiķu, īpaši Kārļa Ulmaņa, lomu šajos notikumos. 

1940. gada jūnijā PSRS karaspēks ienāca Latvijā un vēlāk valsti anektēja. Latvijas politiķu, īpaši Kārļa Ulmaņa, rīcība vēsturiskajos notikumos joprojām tiek uztverta strīdīgi.

"Latvijas okupācija un Latvijas valstsvīru šaubīgā rīcība 1940. gada jūnijā ir viena no mūsu vēstures tumšākajām lappusēm. Tās centrā valsts pašpasludinātais vadonis Kārlis Ulmanis. Viņa personība turpina izraisīt interesi, skepsi un apbrīnu. Bet kā bija patiesībā? Vai Latvija varēja saglabāt brīvību arī vistumšākajā vēstures brīdī, ja Ulmanis būtu rīkojies citādi?" vaicā izrādes veidotāji.

Izrāde tiek veidota, iedvesmojoties no mākslinieka Raimonda Staprāna lugām un diviem Dailes teātra uzvedumiem – "Gūsteknis pilī" (2011), kura darbība notiek īsi pēc PSRS karaspēka ienākšanas Latvijā, un "Četras dienas jūnijā" (1989), kas vēsta par notikumiem pēdējās dienās līdz Latvijas okupācijai. Kā norāda veidotāji, īpašs ierosmes avots bijis leģendārā Ulda Vazdika atveidotais Ulmanis Atmodas laika iestudējumā, kas notika tagadējā Prezidenta pilī, pēdējā prezidenta Ulmaņa darba kabinetā.

Ulmani izrādē atveidos Imants Strads, ģenerāli Balodi – Juris Bartkevičs, Latvijas sabiedrisko lietu ministru Alfrēdu Bērziņu – Kaspars Dumburs, Latvijas ārlietu ministru Vilhelmu Munteru – Andris Bulis, Ulmaņa privātsekretāru Jāni Rudumu – Mārtiņš Upenieks, bet pētnieku Kārli Ulmani – Toms Veličko.

Jauniestudējuma pirmizrāde gaidāma 6. janvārī, bet jau 15. decembrī plkst. 13.00 Dailes teātrī paredzēta diskusija, kuru tiešraidē varēs vērot arī portālā lsm.lv. Tajā 1940. gada vēstures notikumus, vēstures liecības un Kārļa Ulmaņa pieņemtos lēmumus apspriedīs izrādes veidotāji, kā arī vēstures pētnieki, politikas vērotāji, nozīmīgi cilvēki Latvijas politikā. 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!