Aktualitātes
28.09.2019

Dailes teātra aktieri atklātā vēstulē skaidro situāciju ar Dž. Dž. Džilindžeru

Komentē
1

Dailes teātra aktieri izsūtījuši publisku vēstuli, kurā skaidro kolektīva domstarpības ar teātra māksliniecisko vadītāju Dž. Dž. Džilindžeru.

Atklātajā vēstulē aktieri uzskaitījuši teātra mākslinieciskā vadītāja pienākumus, liekot saprast, ka Dž. Dž. Džilindžers tos nepilda atbilstoši gaidītajam. Aktieri norāda, ka neapmierinātība ir gandrīz vienbalsīga, ko apstiprina 25. septembrī teātrī notikusī aktieru sapulce, kurā, vienam klātesošajam atturoties, lemts Džilindžeram izteikt neuzticību.

Kā teikts vēstulē, šobrīd Džilindžers atrodoties Indijā, taču aktieru lēmumu viņam darījis zināmu teātra direktors Andris Vītols. Pēc sarunas ar Vītolu Dž. Dž. Džilindžers izteicis gatavību atkāpties no amata, kā arī neiestudēt savu nākamo šajā sezonā plānoto izrādi.

Piedāvājam iepazīties ar pilnu vēstules tekstu:

"Dailes teātra aktieru oficiālā vēstule par situāciju teātrī.

Lai radītu adekvātu priekšstatu saistībā ar publiskajā telpā izskanējušo informāciju par pēdējās nedēļas notikumiem Dailes teātrī un lai izvairītos no tālākām interpretācijām un spekulācijām, Dailes teātra aktieru vārdā esam sagatavojuši īsu notikumu izklāstu.

Trešdien, 25. septembrī, notika aktieru sapulce, ko iniciēja paši aktieri. Tajā tika izskatīts viens jautājums – Dž. Dž. Džilindžera kā mākslinieciskā vadītāja darbības izvērtējums ilgākā laika periodā. Aktieri, balstoties savā ilggadējā profesionālā pieredzē, zina to prasību kopumu, kurām teātra mākslinieciskajam vadītājam būtu jāatbilst, un saprot, pēc kādiem rezultātiem un kritērijiem var vērtēt viņa darbu ilgtermiņā. Runa nav par formāliem darba līgumā norādītiem darba pienākumiem, bet pēc būtības.

Šis prasību un sasniedzamo rezultātu kopums, pēc aktieru domām, ietver tādas funkcijas kā:

  • Repertuāra plānošana adekvāti teātra mākslinieciskajām ambīcijām un finansiālajām vajadzībām un šo abu vajadzību savstarpēja samērība. Plānošanai vajadzētu būt atbilstošai nekomerciāla, valsts dotēta teātra funkcijām.
  • Tas ir darbs ar aktieru sastāvu, tā attīstības jautājumi. Tas tieši skar teātra nākotni ilgtermiņā.
  • Tas ir kopējā teātra mākslinieciskā līmeņa uzturēšana, katras izrādes līmeņa un kvalitātes regulāra uzraudzīšana, līdz ar to arī pastāvīga klātbūtne teātra ikdienas darbā.
  • Tas ir pienākums rūpēties par teātra reputāciju un prestižu sabiedrībā un profesionāļu vidē.
  • Tas nozīmē arī uzņemties līdzatbildību par teātra kopējo finansiālo situāciju, mākslinieciskā personāla atalgojuma samērību adekvāti ieguldītajam darbam un sasniegtajiem rezultātiem.
  • Un, protams, visbeidzot mākslinieciskā vadītāja funkcija ir savā teātrī iestudēt mākslinieciski labas izrādes, vadoties ne tikai pēc tā, vai izdosies pārdot pilnas zāles, bet darbus, kas gūst gan kritiķu, gan prasīgas publikas atzinību.

Kopumā tas ir: labi administrēt un tālredzīgi vadīt mākslinieciskos procesus teātrī.

Teātra māksliniecisko procesu vislielākajā mērā realizē aktieri. Ja aktieri monolītā vairākumā nav apmierināti ar mākslinieciskā procesa vadīšanu, tad to nevar ignorēt. Tāds bija sapulces mērķis – par to diskutēt.

Sapulcē atbilstoši aktieru sapratnei par mākslinieciskā vadītāja funkcijām tika runāts par Dž. Dž. Džilindžera kā mākslinieciskā vadītāja darbu. Runāja un diskusijā iesaistījās ikviens sapulcē esošais aktieris, kopā 32 no 41 aktiera lielā kolektīva. Dominēja kritiski viedokļi.

Tikai vienai balsij atturoties, tika pieņemts lēmums deleģēt aktieru grupu (A. Skrastiņš, R. Kalniņa, I. Ķuzule-Skrastiņa, I. Segliņa, D. Grūbe, J. Žagars un J. Bartkevičs) tajā pašā dienā doties pie Dailes teātra direktora A. Vītola un nodot ziņu par neuzticības izteikšanu mākslinieciskajam vadītājam. Ziņa tika pieņemta, un direktors apliecināja, ka saprot: tās nav atsevišķas pretenzijas par atsevišķām Dž. Dž. Džilindžera darbībām vai izteikumiem, bet viennozīmīgs lēmums un prasība direktoram rīkoties atbilstoši labas pārvaldības principiem un teātra mērķiem. Direktors apliecināja, ka tuvākajā laikā ziņu par neuzticības izteikšanu paziņos Dž. Dž. Džilindžeram un piedāvās viņam atkāpties.

Ceturtdien, 26. septembrī, A. Vītols darīja zināmu aktieriem, ka ir sazinājies ar Dž. Dž. Džilindžeru, kurš patlaban atrodas Indijā. A. Vītols pastāstīja, ka Dž. Dž. Džilindžers ir pieņēmis faktu zināšanai un domā sniegt atlūgumu, kā arī neiestudēt savu nākamo šīs sezonas režijas darbu Dailes teātrī. Ņemot vērā to, ka aktieru pārstāvji – R. Kalniņa un A. Skrastiņš – 2. oktobrī ir uzaicināti tikties ar Kultūras ministru, tika norunāts, ka tuvākajās dienās teātra direktors informēs par situācijas tālāko attīstību.

Situācija Dailes teātrī šobrīd nekādā veidā neietekmēs tā skatītājus. Darbs norit, kā plānots, un izmaiņas repertuārā veiktas netiks. Šībrīža notikumi tiek risināti teātra ilgtermiņa attīstības kontekstā. Tiklīdz Dailes teātra vadība pieņems oficiālu lēmumu, sabiedrība tiks nekavējoties informēta.

Dailes teātra aktieru vārdā:

Rēzija Kalniņa
Artūrs Skrastiņš
Juris Žagars
Ieva Segliņa
Ilze Ķuzule-Skrastiņa
Dainis Grūbe
Indra Briķe
Juris Bartkevičs"

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!