Aktualitātes
15.11.2021

Dabas koncertzāles centrā šogad būs invazīvās sugas

Komentē
0

Dabas koncertzāle atklāj 2021. gada galvenos varoņus – invazīvās sugas, kuras šogad varēs iepazīt 15 vides objektus visā Latvijā, tiešsaistes materiālos un koncertfilmā.

Dabas koncertzāle ar Dabas aizsardzības pārvaldi ir sagatavojusi 15 vides objektus jeb vienu lielu izziņas taku visā Latvijā, kurā ikviens varēs uzzināt vēl vairāk par Latvijā izplatītākajām invazīvajām sugām.

Katrs vides objekts būs aprīkotas ar QR kodu, kuru nolasot ar viedierīci, takas apmeklētājam atvērsies video gids, kas stāsta par konkrēto invazīvo sugu, tās oriģinālo izcelsmes vietu, draudiem vietējām sugām un iespējām to apkarot.

Atšķirībā no iepriekš īstenotiem pasākumiem, šogad Dabas koncertzālē nav izvēlēts viens galvenais zinātnieks, bet gan piesaistīti 13 nozares speciālisti un zinātnieki.

Dabas aizsardzības pārvaldes direktors Andrejs Svilāns: "Invazīvās sugas ir ļoti neatlaidīgas, brīžiem uzmācīgas un pat draudīgas dzīvas būtnes. Tās spēj ātri augt un vairoties, tādējādi īsā laika sprīdī iekarojot plašas dabas teritorijas un mazinot Latvijas dabas daudzveidības bagātības."

Video darbnīcas papildinās koncertfilma "Invasivus", kas tapusi uz salas Lielā Baltezerā šā gada rudenī. Koncertfilma veltīta piecām visbiežāk sastopamajām invazīvajām sugām Latvijā.

Dabas koncertzāles idejas autors, mūziķis Ingus Ulmanis: "Invazīvās sugas ir svešinieki, tomēr kaut kur ir to mājas, tāpēc mūzika šogad ir veidota saiknē ar invazīvo sugu izcelsmes vietām. Tas ir bijis liels izaicinājums mums, kā mūziķiem, atklāt  Ziemeļamerikas indiāņu, tatāru, indiešu tautu raksturus un  iekļaut tos savā mūzikā."

Dabas koncertzāle un Dabas aizsardzības pārvalde savās tīmekļa vietnēs un sociālo tīklu profilos drīzumā publicēs karti ar vides objektiem. Līdztekus Dabas koncertzāles komanda viedos izzinošas sarunas savā "Facebook" profilā gan ar zinātniekiem, gan mūziķiem, runājot par invazīvām sugām un šī gada Dabas koncertzākes tapšanas aizkulisēm. Sarunas pēc tam būs skatāmas arī pārējos Dabas koncertzāles sociālo tīklu kontos un Dabas aizsardzības pārvaldes sociālajos tīklos.

Dabas koncertzāles darbnīcas un koncertieraksts norisināsies tiešsaistē un būs pieejamas bezmaksas. Projekts tiek īstenots ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!