Ar bērniem
19.10.2018

Cosi fan tutte jeb purkšķu skola

Komentē
0

Par Annas Belovas grāmatu "To dara visi", 2018, apgāds "Pētergailis"

Krievu mākslinieces Annas Belovas grāmata "To dara visi" nosaukta gandrīz kā slavenā Mocarta opera. Tas droši vien nav nejauši, jo, kā zināms, neviens cits komponists cilvēces vēsturē nav bijis tik atklāti aizrāvies ar skatoloģiju un pirdienu jokiem kā Mocarts. Arī šī jaunākā skolas vecuma bērniem domātā grāmata bez aplinkiem pievēršas par delikātu jautājumu uzskatītajai tēmai, jau uz abiem cietajiem vākiem demonstrējot pa gāzu mākonim un aicinot cilvēkus nekautrēties, jo purkšķina visi un visur – no senās Grieķijas līdz mūsdienu Ķīnai, uz zemes, gaisā un okeānā. Erudīta padomdevēja viszinošajā tonī ar daudzveidīgiem piemēriem, krāšņu retoriku un citātiem grāmatas autori (lai arī uz vāka minēta tikai Anna Belova, jāpiebilst, ka teksta autors ir Boriss Voicehovskis) cenšas pārliecināt lasītāju, kuru personificē sašutusi un apmulsusi princese, par purkšķināšanas dabiskumu un neizbēgamību. "Gāzes, jūsu augstība? Par to nav jākautrējas, par tām taču rakstījuši pat dzejnieki!" – augstais tonis kontrastā ar triviālo problēmu grāmatā veido daudzus smieklīgus paradoksus un spēj raisīt jautrību visdažādākā vecuma lasītāju vidū. Gluži kā klasiska "opera buffa" šī grāmata ir bagāta karikatūriskiem pārspīlējumiem, kuros uzsvērtas varoņu vājības, iedomība, muļķība ar tendenci galvenokārt pasmieties par augstu stāvošo sabiedrības slāni un autoritātēm.

Uzruna "jūsu augstība" grāmatā ir veltīta inteliģentajam grāmatas lasītājam, ar kuru var pārrunāt visdažādākās ārpus skolas programmas esošas tēmas, bet kurš parasti diezgan maz zina par sava gremošanas trakta darbību. Ik lappusē tiek pacietīgi atgādināts, ka mēs visi, neatkarīgi no statusa un radītā tēla, esam līdzīgas fizioloģiskas būtnes un ka arī pozitīvie varoņi, izcili mūziķi, sportisti un zinātnieki reizēm nopurkšķinās. Grāmata diezgan burtiski ilustrē nodeldēto teicienu par to, ka "arī princeses kakā", un var šķist vulgāra un tāda, kas spētu atgrūst lasītāju, taču kompensē to ar bērnišķīgu un aizkustinošu zīmējumu stilu un rotaļīgumu. Grāmatas ideja ir pārkāpt pat visbrīvdomīgākā lasītāja gaumes un pieklājības robežas, lai ikviens sajustos neērti un padomātu par to, kas un kādēļ pašam liekas nepieņemams.

Grāmata ir izglītojoša un izklaidējoša. Vai otrādi – vispirms izklaidējoša, pēc tam izglītojoša. Daudzi to paņems no grāmatu plaukta kā provocējošu joku, tomēr tajā ir arī krietni daudz izglītojoša materiāla – daudz ķīmijas, fizikas un bioloģijas procesu skaidrojumu, ko papildina interesanta literatūras, mūzikas vēstures, ģeogrāfijas un populārās kultūras informācija. Smiedamies par purkšķu jokiem, lasītājs drīz vien ir izlasījis teju nelielu enciklopēdisku izdevumu un gatavs atbildēt uz viktorīnas jautājumiem par uzturu, vēdera gāzu ķīmisko sastāvu, klasisko mūziku un lamantīniem.

Tomēr galvenā grāmatas vērtība ir ētisko jautājumu aplūkošana: kādēļ šis dabiskais process sabiedrībā ir tabu? Kāpēc mēs vispār vairāmies dažas lietas saukt īstajos vārdos un runājam "par TO"? Šiem jautājumiem nav vieglas un viennozīmīgas atbildes, taču dažādie piemēri palīdz tikt skaidrībā pašam ar savu attieksmi. Grāmata nav aicinājums uz bezkaunīgu un provokatīvu uzvedību, liekot citiem ostīt savas gāzītes. Gluži otrādi: autoru padoms ir atvērt logu, lai citiem tās nav jāelpo. Tomēr viņi cenšas noņemt stigmu šim procesam un aicina bērnus būt iecietīgākiem pret citu un pašu vājībām, jo sevišķi tām, kas ir cilvēka dabā.

Gluži kā vēderā, grāmatā ir sagāzts kopā viss iespējamais – Useins Bolts, Salvadors Dalī, japāņu haiku un prusaku midzeņi. Lasot bieži gribas iesaukties "neticami!" un pēc tam sevi sarāt, jo kāpēc gan lai Šekspīram nebūtu soneta par gāzēm? Viņš taču ir lielisku komēdiju autors un arī savās traģēdijās iekļauj fizioloģiski detalizētas ainas. Pierakstot Šekspīram vai Homēram tikumu un svētulību, izpaužas tikai un vienīgi mani "pareizā audzināšanā" balstītie aizspriedumi, ka cienījamais vienmēr ir arī pieklājīgs. Varbūt šie dzejnieki rakstīja mūžībai, taču tas viņus neatturēja no rupjībām un vājībām, un, iespējams, tieši pateicoties tām, viņus uzskata par dižākajiem cilvēka dabas pazinējiem un atveidotājiem literatūrā.

Varētu šķist, ka daudzas grāmatā nosauktās lietas ir tikai farss, kā, piemēram, fizioloģisku skaņu iekļaušana slavenajā šūpuļdziesmā "Schlafe, mein Prinzchen, schlaf' ein" (krieviski " Спи, моя радость, усни"), kas acīmredzami nav patiesība. Vai tomēr ir? Grāmatas autori apzināti cenšas nostādīt sevi ākstu lomā un runāt it kā pilnīgas muļķības, taču galmos āksti visbiežāk teikuši patiesību, un arī šis gadījums nav izņēmums: lielākā daļa faktu un piesauktās statistikas ir pavisam īsti. Pat "Šnobela prēmija", kuru piešķīra Skotijas zinātniekiem par siļķu purkšķīšu komunikācijas pētījumu. Par "Šnobela" prēmiju gan šo parodijas balvu sauc tikai Krievijā, latviskotais variants būtu "Ig Nobela" prēmija, kas gan arī neskan pārāk latviski. (nosaukums veidots no franču vārda „ignoble” ( "nekrietns, zemisks"), savukārt krieviski adaptēts, Nobela vārdam pievienojot burtu "š" no vārda "šutki" (joki)). Šo apbalvojumu pasniedz pētījumiem, kurus nekad nevajadzētu atkārtot un kuri "vispirms liek ļaudīm pasmieties, bet pēc tam – aizdomāties", līdzīgi kā šī grāmata.

"To dara visi" ir starptautiski novērtētās krievu izdevniecības "Samokat" produkts, kas sākotnēji paredzēts Krievijas tirgum, tādēļ grāmatā galvenokārt ņemta vērā Krievijas sabiedrības attieksme pret purkšķināšanu publiskā vietā un literatūrā. Latvijā reakcija šķiet diezgan līdzīga, un tas, iespējams, ir saistīts ar mūsu padomju pagātni. Mēs neapzināti grāmatas un kultūru uzskatām par tādu kā sakrālu objektu, kurā visam jābūt pareizi un kur nav vietas nepieklājīgām tēmām. Pie mums joprojām ir viegli provocēt sabiedrību ar bērnu grāmatiņām par kakām, pat ja vēstījums par to ir ļoti ētisks un draudzīgs.

Grāmatā tiek arī paskaidrots, ka ne visur pasaulē purkšķināšana ir nepieklājīga – Indijā ar to tiek izrādīta pateicība viesmīlīgam saimniekam, bet Vācijā gāzu aizturēšana tiek uzskatīta par neveselīgu. Varbūt attieksmi pret purkšķināšanu nosaka ne tikai tradīcija, bet tā ir arī liberālas un tolerantas sabiedrības blakne? Katrā ziņā kopīga grāmatas lasīšana ātri vien aizved no purkšķiem līdz sarunai par vēsturi, dažādām tautām, politiku un cilvēku saskarsmes jautājumiem. Piemēram – kāpēc mēs gribam smieties, kad kāds nopurkšķinās? Godīga atbilde uz šo jautājumu kādam varētu likt sarkt vairāk nekā paša palaists purkšķis. Redzot sāncensi neērtā situācijā un vājuma brīdī, mūs var neapzināti pārņemt ļauns prieks, kuru baro slēpta skaudība par otra pārākumu. Smiekli var uznākt arī kā pēkšņs atvieglojums, redzot, ka kāda (vai paša) uzpūstais ego un nevainojamais tēls iegūst cilvēcīgus vaibstus vai smaku. Starp nekontrolētu spurgšanu, sarkšanu un purkšķiem var viegli vilkt paralēles, jo visi ir dabīgi procesi un rodas no cilvēkā iekrātas spriedzes, kas neizbēgami nāk līdzi visam, ko apēdam vai apgūstam.

Savā īpatnējā un efektīvā veidā "To dara visi" piedalās kartēziskā prāta un ķermeņa nošķīruma kritizēšanā, jo šis nošķīrums tiek uzskatīts par daudzu medicīnisku, psiholoģisku, sociālu, ekoloģisku un politisku problēmu izraisītāju. Tā noteikti ir piemērota lasāmviela bērniem, kuriem nepatīk, ka pieaugušie viņiem uztiepj savus labi gribētos padomus. "To dara visi" ļauj izdarīt secinājumus pašam. Grāmata ir draudzīga un bērnišķīga burleska, taču, kā literatūras vēsturē bieži pierādījies, tieši komiskie darbi un satīra visveiksmīgāk spēj runāt par sabiedrības morāles jautājumiem. Roterdamas Erasms par savu "Muļķības slavinājumu" teicis: "Ja kāds pacelsies un kliegs, ka viņš ir aizskarts, tas atklās vai nu savu vainu, vai vismaz parādīs netīro sirdsapziņu."

Santa Remere

Santa Remere ir publiciste, tulkotāja un “Satori” redakcijas locekle. Raksta par laikmetīgo mākslu spektrā no teātra līdz fotogrāfijai, kā arī interesējas par bērnu un jauniešu kultūras piedāvājumu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!