Foto: "Unsplash"
Komentē
2

Strādājot ar "Zaļgalvi" un vides tēmām "Satori" rakstos, bieži gadās saskarties ar pārsteidzošu informāciju, un visbiežāk tā ir stipri drūma. Taču parādība, kas šajā kontekstā mani izbrīna visvairāk, ir milzīgā pretreakcija uz jebkuru publikāciju, kurā tiek kritizēta mežu izciršana. Ik reizi parādās milzīgs daudzums ar komentāriem aptuveni šādā stilā (fragments no komentāra pie Hertas raksta "Mežs ir mājas"): "Vēlme visu pārvērst par koku kapiem ir vēlme apzagt bērnus un mazbērnus. Jaunaudzes ir nākotnes mežs. Beidziet tiražēt melus!" Tie vienmēr ir ļoti kaislīgi, un es sākumā tiešām nesapratu – kas ir šie cilvēki ar motorzāģiem un putām uz lūpām?

Esmu gana daudz pētījis arī mežsaimniecības aizstāvju viedokļus, datus un saprotu, ka aizsargreakcijai ir iemesli – tostarp ne mazums ir tādu cilvēku, kuru vienīgie ienākumi ir no zemu atalgotā mežstrādnieka darba, bet alternatīvu darba iespēju – maz un vēl sliktākas. Tomēr manī vienalga rodas tīri fiziska reakcija brīžos, kad redzu mežu izcirtumus – pat ne skumjas, drīzāk nelabums. Pirms diviem gadiem kaut ko manī salauza Kristas Burānes raksts "Ne sunīša kājām spert, ne guntiņas pagalītes": "Atzīšos, es visai bieži iedomājos par tiem cilvēkiem, kuru varā ir pieņemt lēmumus, kas regulē mūsu dzīvi un nosaka to, kādā pasaulē es novecošu un nomiršu, pametot savus bērnus un iespējamos mazbērnus vienus – aci pret aci ar nevaldāmām dabas katastrofām, neprognozējamām slimībām un dzīvībai nedraudzīgu vidi. [..]

Es iedomājos, kā viņi aiziet uz darbu, novelk virsdrēbes, izņem no kabatas mazu atslēdziņu, atslēdz ar to krūšu kambari, izņem no tā savu sirdi un ieliek kādā plauktiņā blakus cepurēm vai lietussargiem. Un tad sēžas pie dokumentu parakstīšanas vai arī pie stūres kādai mežizstrādes mašīnai un visu dienu zāģē ziedošus kokus ar perējošu putnu ligzdām tajos, jo zemes pleķis jāatbrīvo tagad un tūlīt. Un, kad darbs pabeigts, viņi noslauka sviedrus, ieiet dušā, saģērbjas, ievieto sirdi atpakaļ un dodas uz mājām pie bērniem. Tur taču to sirdi viņiem vajag, vai tomēr ne? Vai arī viņiem nav bērnu? Vai arī viņi domā, ka pašu bērni ir labāki par citiem bērniem un ka darbā nopelnītais piķis spēs nodrošināt viņu atvasēm ekskluzīvus dzīves apstākļus kādā daudzmaz drošā pasaules vietā ar dzīvošanai piemērotu gaisa temperatūru, samērā zemu piesārņojumu un pieejamu dzeramo ūdeni, kamēr pārējie ir bijuši pārāk stulbi, lai šo naudu gaisam un ūdenim nopelnītu? Piķi atvasēm!"

Citiem vārdiem sakot – es apzinos, ka mežu tēma ir nokaitēta, sirds par to deg gan tiem, kas mežā strādā, gan tiem, kas ir gatavi aizstāvēt katru koku. Taču šajā brīdī ir jārunā par vēl ko citu – par acīmredzami lobēta, apšaubāmi pamatota, sasteigta politiska lēmuma virzīšanu lielā steigā. Rīt notiks protests pret šo lēmumu arvien straujāk izcirst Latvijas mežus. Kā iemesls noteikumu grozījumu steidzīgajai pieņemšanai minēts "Krievijas iebrukums Ukrainā un nepieciešamība vairot šķeldas resursus gaidāmās apkures krīzes situācijā".

Tikmēr "Re:check" izpētē žurnālisti jautāja Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklim Valdim Vītoliņam, cik, viņaprāt, ir ticama prognoze, ka pēc šī lēmuma šķeldas Latvijas tirgū būs vairāk. "Šī būtība nav par šķeldu. Būtība ir par koksnes apjomu palielināšanu kokrūpniecības industrijai," paskaidroja Vītoliņš. "Mums no tā visa pasākuma radīsies kaut kāds daudzums šķeldas. Kur tas nonāks? Pie mums, pie lietuviešiem, pie igauņiem, pie skandināviem vai vāciešiem – droši vien pie visiem pa drusciņai. Tad jūs iedomājaties, kāda būs ietekme. Vai šis lēmums ietekmēs šķeldas tirgu? Nē."

Negodīga politika ir spļāviens sejā visiem. Ko darīt? Jāiet protestēt. Tiekamies rīt, otrdien, plkst. 9.00 pie Ministru kabineta.

Henriks Eliass Zēgners

Henriks Eliass Zēgners ir dzejnieks, no 2019. līdz 2023. gadam bijis interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!