Foto no piketa pie Saeimas 9. jūnijā. Foto – Ilmārs Šlāpins
 
Aktualitātes
14.06.2016

Cilvēktiesību aizstāvji turpina cīnīties pret olšūnu ziedošanas ierobežojumu

Komentē
0

Feministu foruma aktīvisti aicina pulcēties 16. jūnijā plkst. 8.30 pie Latvijas Republikas Saeimas ēkas uz jaunu protesta akciju pret Grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas ignorē nacionālās, ES un starptautiskās tiesību normas.

Ceturtdien Saeima plāno trešajā lasījumā izskatīt likuma grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma 17. pantā, kas paredz, ka turpmāk tikai dzemdējušas sievietes drīkstēs ziedot savas olšūnas. Grozījumu izskatīšana sākotnēji tika plānota 9. jūnijā, taču 8. jūnija vakarā pārcelta uz nākamo Saeimas sēdi 16. jūnijā. Pikets 9. jūnija rītā tā karstākajā brīdī pulcēja aptuveni 150 cilvēku.

Feministu foruma aktīvisti vērš uzmanību, ka nupat demisionējušā veselības ministra Gunta Belēviča priekšlikums aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas ir ne tikai neētisks, bet ir arī pretrunā ar nacionālajām, Eiropas Savienības un starptautiskajām tiesību normām, kā arī vienkārši veselo saprātu.

Tā kā Seksuālās un reproduktīvās veselības likums nenosaka līdzīgu ierobežojumu vīriešiem, likuma grozījumi diskriminē donorus pēc dzimuma, kas nav pieļaujami saskaņā ar LR Satversmi, ES un starptautiskajiem tiesību aktiem.

Latvijas Republikas tiesībsargs norāda, ka veselības riski, uz kuriem norādīts vairākos starptautiskos pētījumos, attiecas gan uz dzemdējušām, gan nedzemdējušām sievietēm, un likumdošanā nav pieļaujams deklaratīvs un nepamatots dalījums.

"No likuma anotācijas šobrīd nav rodams pamatojums atšķirīgai attieksmei, nosakot ierobežojumu ziedot savas olšūnas tieši nedzemdējušām sievietēm. Veselības riski, uz kuriem norādīts vairākos starptautiskos pētījumos, var atteikties gan uz dzemdējušām, gan nedzemdējušām sievietēm. Tāpat Satversmes 96. panta aspektā jāņem vērā sievietes tiesības uz autonomiju, kas ietver tiesības pieņemt lēmumu par savu ķermeni." (Citāts no LR Tiesībsarga J. Jansona 2016. gada 16. marta atzinuma Saeimai "Par grozījumiem "Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā (25/Lp12)"".)

Pieņemot šos likuma grozījumus, tiks pārkāptas ne vien tiesību normas un apšaubītas sieviešu spējas uzņemties atbildību par saviem lēmumiem, bet arī par 30–40% samazināts Latvijā pieejamo donoru skaits, šādi negatīvi ietekmējot demogrāfisko situāciju Latvijā.

Vēl vairāk – veselības riski, uz ko atsaucas grozījumu atbalstītāji, ir nepierādāmi. Sabiedrības veselības apakškomisijas 3. maija sēdē Anna Miskova piemin pētījumu, kurš pierādot par 50% lielāku smadzeņu audzēja risku, taču nemin to, ka pētījuma anotācijā rakstīts – rezultāti pēc vairākkārtējas analīzes un datu korekcijas nav vērā ņemami.

Foruma aktīvisti uzsver, ka saprot grozījumu atbalstītāju mērķi pasargāt iedzīvotājus no neapdomīgiem lēmumiem, taču to nevar un nedrīkst darīt, nepamatoti ierobežojot cilvēktiesības, īpaši tad, ja pieejami daudz efektīvāki instrumenti. Pirmkārt, lai nepieļautu atkārtotu olšūnu ziedošanu dažādās klīnikās, nepieciešams izveidot dzimumšūnu donoru reģistru, kura darbību saskaņā ar Seksuālās un reproduktīvās veselības likumu (spēkā kopš 2002. gada) jānosaka Ministru kabineta noteikumiem. Neraugoties uz likumu un Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas ieteikumiem, vienots reģistrs joprojām nav izveidots. Otrkārt, sievietes motivāciju ziedot olšūnas nosaka nevis viņas vecums vai ģimenes stāvoklis, bet gan psiholoģiskais briedums – par kuru var pārliecināties, ieviešot psihologu konsultācijas. Treškārt, ja mērķis ir nepieļaut dzimumšūnu ziedošanu materiālās kompensācijas dēļ, minētais aizliegums neko neatrisinās, tikai samazinās pieejamo jau tā trūkstošo donoru olšūnu skaitu, turklāt procedūru joprojām varēs daudz izdevīgāk veikt ārvalstīs – Latvijā kompensācija ir 750 eiro, savukārt daudzās Eiropas Savienības valstīs tā ir vairākas reizes lielāka. Iespējamais risinājums ir kompensācijas par vairākus mēnešus ilgā un sarežģītā donēšanas procesa laikā radītajiem zaudējumiem (piemēram, darba kavējumu, transporta izdevumiem) piesaistīšana reālajiem izdevumiem un negūtajiem ienākumiem.

Foruma dalībnieki norāda, ka grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas aizliegs nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas, normalizē cilvēktiesību ignorēšanu, paviršu likumdevēja attieksmi pret nopietnām problēmām un indivīda atbildības. "Mums visiem ir jāuzņemas atbildība par savām izvēlēm – gan dzīves izvēlēm, gan politiskām," uzsver viena no protesta akcijas organizatorēm Lolita Tomsone. "Šī protesta akcija nav pret labiem nodomiem, bet pret pseidozinātniskiem pamatojumiem, valdības patvaļu un paviršību. Šī protesta akcija ir par iespēju sievietei pašai lemt par savu ķermeni, par atbildīgāku sabiedrību, par sakārtotāku valsti. Nepalieciet savās virtuvēs, nepalieciet vienaldzīgi!"

Piketa dalībnieki pieprasīs Saeimu neatbalstīt likumprojektu 3. lasījumā, kā arī Feministu forums izplatījis aklātu vēstuli par olšūnu ziedošanas ierobežojumiem. Vieta ierosinājumiem, praktiskiem jautājumiem par piketu un diskusijām šeit

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!