Aktualitātes
12.02.2013

Čīles varasiestādes ekshumēs dzejnieka Pablo Nerudas mirstīgās atliekas

Komentē
0

Čīlē šodien tiks veikta dzejnieka un Nobela balvas laureāta Pablo Nerudas mirstīgo atlieku ekshumācija, kas varētu pielikt punktu minējumiem par Nobela prēmijas laureāta patiesajiem nāves iemesliem, ziņo BBC.

Neruda nomira 1973. gadā, 12 dienas pēc tam, kad Salvadora Aljendes vietu ieņēma ģenerālis Augusto Pinočets. Dzejnieka ģimene vienmēr pieturējusies pie oficiālā uzskata, ka Neruda nomira Santjago slimnīcā no prostatas vēža, tomēr 2011. gadā Čīles tiesa uzsāka izmeklēšanu, reaģējot uz viņa bijušā šofera paziņojumu, ka Nobela prēmijas laureāts tika  noindēts.

Dzejnieks ir apglabāts līdzas savai sievai Matildei 120 kilometru attālumā  no Santjago.

Varasiestādes sola, ka ekshumācija notiks ar vislielāko godbijību, kādu pieļauj apstākļi. Tā pieliks punktu jebkādām šaubām par dzejnieka nāves iemesliem, cenšoties viest skaidrību, vai dzejnieks ir miris ar vēzi, vai arī viņu noindējuši Pinočeta diktatūras aģenti.

Kā apgalvo viņa bijušais šoferis Manuels Araija Osorio, ģenerāļa Pinočeta aģenti slimnīcā injicēja Nerudam indi. Tā kā dzejnieks iestājās pret Pinočeta militāro apvērsumu, tad šāda versija nav neticama.

2011. gadā pēc Aljendes radinieku pieprasījuma notika viņa mirstīgo atlieku ekshumācija, kas apstiprināja, ka bijušais Čīles prezidents izdarīja pašnāvību, nevis ticis nogalināts. Arī līdz tam  par Aljendes nāvi dominēja uzskats, ka prezidenta pils ieņemšanas laikā viņš izdarījis pašnāvību nošaujoties. Tas arī tika apstiprināts ekspertīzē.

Čīles militārais apvērsums notika 1973. gada 11. septembrī, tā laikā demokrātiski ievēlēto marksistisko prezidentu Salvadoru Aljendi gāza bruņotie spēki ģenerāļa Augusto Pinočeta vadībā. Pinočeta diktatūra ilga līdz 1990. gadam.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!