Aktualitātes
06.08.2019

Cēsu Mākslas festivāls augustā piedāvās teātru "Grand Prix" skati

Komentē
0

Cēsu Mākslas festivāls arī šovasar skatītājiem piedāvās dažas no labākajām aizvadītās sezonas izrādēm, ko izraudzījusies teātra kritiķe Silvija Radzobe. Augustā koncertzālē "Cēsis" būs iespēja redzēt poētisko lekciju "Veidenbaums un Veidenbaums. Divi brāļi", Nacionālā teātra "Cīrulīšus", kā arī Dailes teātra "Kaisles vilcienu" un "Dēlu". Pirms divām izrādēm gaidāma saruna ar Silviju Radzobi.

Festivāla teātra "Grand Prix" skate sāksies ceturtdien, 8. augustā, plkst. 20.00 ar izrādi "Veidenbaums un Veidenbaums. Divi brāļi" (mūzikas nams "Daile").  "Uzvedums, kurš tapis, pateicoties Viļa Daudziņa iniciatīvai un darbam, pārstāv modernu teātra formu – izrādi-poētisku lekciju. Trīs mākslinieki – aktieri Vilis Daudziņš un Mārtiņš Meiers, kā arī komponists Jēkabs Nīmanis – vēsta par divu brāļu Veidenbaumu, vienlaikus divu dzejnieku – Eduarda un Kārļa – atšķirīgajiem dzīves ceļiem, kultūrvēsturiskās atkāpēs iezīmējot precīzu laikmeta ainu 19. gadsimta beigās Latvijā. Sirsnīgā, labdabīgas ironijas cauraustā intonācijā risināts neformāls stāsts par abiem brāļiem-dzejniekiem, iezīmējot gan viņu atšķirīgos raksturus, sapņus, ikdienas pieredzi, uzvaras un sakāves mīlestības frontē.  Protams, skan dzeja, Nīmanis muzicē ar pieciem mūzikas instrumentiem, dažkārt kopīgā muzicēšanā iesaistot arī aktierus," teikts paziņojumā presei.

Izrādi "Veidenbaums un Veidenbaums. Divi brāļi" būs iespēja redzēt arī LMT Viedtelevīzijā, lietotnē "LMT Straume" un internetā.

Nedēļas izskaņā, 11. augustā, plkst. 19.00 būs skatāma Nacionālā teātra izrāde "Cīrulīši". "Izrādes panākumu atslēga – precīza lomu sadale un režisora Edmunda Freiberga neikdienišķi smalkais darbs ar aktieriem, kas Harija Gulbja padomju laikā sacerētajai lugai ļauj iemirdzēties gluži jaunās, negaidītās krāsās, iegūt 21.gadsimtam raksturīgu aktualitāti," raksta festivāla rīkotāji. " Lāsmas Kugrēnas izcilais darbs Mātes lomā ļauj šai tēlā ieraudzīt nevis nevarīgu večiņu, bet spēkpilnu, sarežģītu raksturu, kam nav svešs arī humors. Viņas bērnu lomu tēlotāji – Mārcis Maņjakovs (Elmārs), Jānis Āmanis (Raimonds), Liene Sebre (Silvija) – savukārt pārliecina, ka pretēji izplatītajam uzskatam, ka mūsdienās ģimenes institūts sabrūk, tas ir gana stiprs, tikai izpaužas citās, no patriarhālā laikmeta atšķirīgās formās, kur cilvēki paraduši slēpt savas jūtas, bet tas nenozīmē, ka viņi ir bezjūtīgi. Spoži savās lomās ir arī tādi aktieri kā Līga Liepiņa, Daiga Kažociņa, Marija Bērziņa."

Skate turpināsies ar divām Dailes teātra izrādēm – 17. augustā plkst. 20.00 "Kaisles vilciens" Regnāra Vaivara režijā un 23. augustā plkst. 20.00 "Dēls" Intara Rešetina režijā.

"Skatuves darbs "Kaisles vilciens" ir oriģināla Tenesija Viljamsa pasaulslavenās lugas "Ilgu tramvajs" versija, kas valdzina ar ļoti intensīvu, galēji pretēju emocionālu stāvokļu caurstrāvotas vides atveidi, kur satiekas nežēlība, seksuāla iekāre, pavedināšana, kas maskējas par ciešanām, un dvēselisks trauslums," teikts programmā. "Katra no galvenajām personām lielākā vai mazākā mērā ir gan mednieks, gan medījums.  Lielisks, saliedēts aktieru ansamblis – Anete Krasovska (Blanša), Ieva Florence (Stella), Gints Grāvelis (Stenlijs), Kaspars Zāle (Mičs)."

Savukārt izrādi "Dēls" skates rīkotāji raksturo šādi: "Lai runātu par sāpīgām problēmām mūsdienu ģimenē, "tēvu un dēlu" mūžīgo, arhetipisko pievilkšanos-atgrūšanos, režisors Intars Rešetins izrādei "Dēls" izvēlējies franču autora Floriana Zellera lugu. Taču stāsts nav tikai par pusaudža sakāpinātajām, uz prāta-ārprāta robežas balansējošajām emocijām situācijā, kad viņa vecāki izšķiras. Tas ir arī stāsts par to, cik grūti jūtīgam jaunam cilvēkam, ikvienam no mums, pieaugt, samierināties (vai nesamierināties) ar reālās dzīves likumiem. Izrādes centrā lieliskais Ģirta Ķestera (Pjērs) un Toma Veličko (Nikolā) duets, kas pārsteidz ar Latvijas teātros reti redzētu jūtīgumu un emociju atkailinātību. Dēla lomu spēlē arī Rūdolfs Sprukulis, jaunietis, kurš konkursa rezultātā teātrī ienāca no reālās dzīves. Nevainojami savas lomas spēlē Vita Vārpiņa (Anna) un Inita Sondore (Sofija)."

Arī šogad pirms abām izrādēm gaidāma tikšanās ar teātra kritiķi Silviju Radzobi. Pirms "Kaisle vilciena" viņas stāstījums "Pārsteigumi, noslēpumi, anekdotes: kā tapa grāmata "100 izcili Latvijas aktieri"", bet pirms "Dēla" – saruna ar Intaru Rešetinu par tēmu "Mūsdienu ģimene: dzīvē un mākslā".

Biļetes uz izrādēm nopērkamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!