Aktualitātes
08.03.2021

Centrs "Marta" Sieviešu dienā aicina ratificēt Stambulas konvenciju

Komentē
0

Centrs "Marta" Starptautiskajā sieviešu dienā aicina ikvienu, kuram ir svarīgi dzīvot sabiedrībā bez vardarbības, nosūtīt elektronisku kartīti Saeimas deputātiem vai atbildīgajiem ministriem ar aicinājumu ratificēt Stambulas konvenciju, lai palīdzētu ierobežot vardarbību pret sievietēm, kas, kā rāda centra pieredze, pandēmijas laikā ievērojami pieaugusi.

Feisbukā publicētajā uzsaukumā centrs "Marta" norāda, ka 2020. gada Covid-19 krīzes apstākļos dubultojies vardarbībā cietušo sieviešu skaits un ievērojami pieaudzis tieši seksuālās vardarbības un smagu miesas bojājumu gadījumu skaits, tāpēc steidzami nepieciešams rīkoties, lai to samazinātu. Viens no svarīgākajiem soļiem būtu pievienošanās Stambulas konvencijai. "Stambulas konvencijas ratificēšana ir svarīga ne tikai, lai risinātu praktiskus jautājumus, padarot efektīvākus pakalpojumus, bet tai ir jākļūst par signālu sabiedrībai, ka vardarbība netiek tolerēta un varmākam pienākas atbildība par izdarīto noziegumu. Pieaugošo vardarbības gadījumu skaits ir tiešs atgādinājums atbildīgajām valsts institūcijām uzņemties atbildību par novilcināto Konvencijas ratificēšanu un politisko spēku nespēju vienoties, lai aizsargātu sievietes no visa veida vardarbības," uzsver centrs "Marta".

Lai arī vardarbības novēršanā iesaistīto institūciju izpratne un profesionalitāte ir augusi, joprojām tiek piedzīvotas situācijas, kur tieši valsts institūciju resursu ierobežotības un bezdarbības rezultātā sievietes turpina ciest un gūst ievainojumus, raksta "Marta". "Ikdienas praksē institūcijas turpina atbildību pieprasīt no cietušā, jo tā ir vienkāršāk. Netrūkst gadījumi, kad Centra "Marta" klientes stāsta, ka joprojām netiek izmantoti likumdošanā paredzētie līdzekļi cietušā aizsardzībai – pagaidu aizsardzības piešķiršana sievietei un viņas bērniem, policijas lēmums par nošķiršanu, kriminālprocesa uzsākšana bez cietušā iesnieguma par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu," teikts paziņojumā.

Kā norāda "Marta", Konvencija paredz arī nodrošināt pietiekamu skaitu viegli pieejamu krīzes centru medicīniskai un tiesu ekspertīzei, traumu atbalstam un cietušo konsultēšanai. Latvijā šādi centri nav pieejami, piemēram, izvarošanas upuriem, un tas kavē cietušo iespējas panākt taisnīguma atjaunošanu.

Kartīte lejupielādei pieejama šeit, bet e-pasti pieejami šeit

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!