Aktualitātes
21.08.2018

Būs iespējams televīzijā noskatīties filmas "Paradīze'89" un "Turpinājums"

Komentē
0

Augusta nogalē un septembra sākumā LTV piedāvās televīzijas pirmizrādes divām Nacionālā Kino centra programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" ietvaros tapušām filmām. Režisores Madaras Dišleres spēlfilma "Paradīze ‘89" un pieredzējušā dokumentālista Ivara Selecka dokumentālā filma "Turpinājums" vēl nesen bija skatāmas uz kino ekrāniem visā Latvijā, bet jau 26. augustā un 2. septembrī nonāks pie LTV1 skatītājiem.

"Paradīze ‘89" ir filma par Atmodas periodu bērna acīm – piedzīvojumu stāsts visu laiku bērniem. 1989. gada augustā divas māsas dodas ciemos pie māsīcām uz mazpilsētu. Meitenēm nav daudz informācijas par procesiem, kas tūliņ mainīs viņu pasauli, tomēr pārmaiņu vēsmas ir jūtamas. Pieaugušo nepieskatītās meitenes iztēlojas, kā ir būt pieaugušām – brīvām no vecāku nospraustajām robežām. Televīzija pa to laiku ziņo par asiņainiem notikumiem, meitenēm pieaugušo dzīve ir emocionāli pārāk sarežģīta, un viņu starpā rodas saspīlējums. Viņas baidās, ka tuvojas karš, un viena no māsām pieņem lēmumu doties uz Baltijas ceļu. Tā ir viena no filmas vizuāli iespaidīgākajām ainām, kurā sevi var mēģināt saskatīt apmēram 700 brīvprātīgo, kas 2016. gada vasarā piedalījās epizodes filmēšanā netālu no Cēsīm.

Madaras Dišleres filma "Paradīze ‘89" ir aizkustinošs vēstījums par bērnību konkrētā laikmetā – bērnības atmiņu retrospektīva veselai paaudzei. Pati režisore arī veidojusi scenāriju. Operators – Gints Bērziņš, producentes – Aija Bērziņa un Alise Ģelze. Filma tapusi studijā "Tasse Film", tā ir Latvijas un Vācijas kopražojums.

Arī dokumentālajā filmā "Turpinājums" aktuāla ir bērnības tēma. Izcilais dokumentālists Ivars Seleckis fiksējis piecus pirmklasniekus un parāda, kā šodienas realitātē dzīvo bērni, kuru starta punkti ir krasi atšķirīgi. Kāds ar stiprām saknēm Latvijas laukos, cits, kura mamma strādā Lielbritānijā, vēl kāds, kura vecvecāki nonākuši Latvijā tikai pēc Otrā pasaules kara, – viņi visi sāk skolas gaitas vienā valstī, tomēr viņu dzīves ir pilnīgi atšķirīgas. Filmas scenārija līdzautore ir sociālantropoloģe Dace Dzenovska, operators – Valdis Celmiņš, producenti – Antra Gaile un Gints Grūbe. Filma tapusi studijā "Mistrus Media".

"Paradīze ‘89" pirmizrādi LTV1 ēterā piedzīvos 26. augustā plkst. 18:50, savukārt "Turpinājums" – 2. septembrī plkst. 18:45.

No 6. septembra LTV1 ēterā atgriezīsies arī programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei ietvaros veidoto filmu tapšanas stāsti. Raidījums būs skatāms ceturtdienās, plkst. 19:30, un pirmais stāsts būs par dokumentālo filmu "Laika tilti", kas vēsta par Baltijas poētisko dokumentālo kino – unikālu parādību pasaules kino vēsturē; filmas pirmizrāde gaidāma 5. septembrī. Šajā rudenī LTV raidījumos būs skatāmi stāsti par astoņām Simtgades filmām, kam pirmizrādes vēl tikai gaidāmas – starp tām arī Annas Vidulejas spēlfilma "Homo Novus", Ginta Grūbes dokumentālā filma "Lustrum", Edmunda Jansona animācijas filma "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" un citas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!