Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
25.05.2023

Starptautisko Bukera balvu iegūst bulgāru rakstnieks Georgijs Gospodinovs

Komentē
7

Starptautisko Bukera balvu ieguvuši bulgāru rakstnieks Georgijs Gospodinovs un tulkotāja Andžela Rodela par darbu "Laika patvertne" – tumši komisku romānu par nostalģijas bīstamo pievilcību.

Ar Starptautisko Bukera prēmiju tiek godalgoti visā pasaulē izdoti beletristikas darbi, kas ir tulkoti angļu valodā. 50 000 sterliņu mārciņu (57 000 eiro) lielā godalga vienlīdzīgās daļās tiek sadalīta starp autoru un tulkotāju.

Gospodinova romāns vēsta par klīniku, kas rekonstruē pagātni, katrā stāvā atveidojot citu desmitgadi. Paredzēts kā rīks, ar kuru atraisīt demences pacientu atmiņas, tas drīz vien kļūst par magnētu cilvēkiem, kuri vēlas aizbēgt no mūsdienu pasaules.

Franču rakstniece un žūrijas priekšsēdētāja Leila Slimani raksturojusi Gospodinova darbu kā "izcilu romānu, pilnu ironijas un melanholijas". "Tas ir ļoti dziļš darbs, kas risina filozofisku jautājumu: kas notiek ar mums, kad mūsu atmiņas pazūd? Vienlaikus tas ir arī lielisks romāns par Eiropu, kontinentu, kam nepieciešama nākotne, kur pagātne tiek izgudrota no jauna un kur nostalģija var būt inde."

1968. gadā dzimušais Gospodinovs ir viens no visvairāk tulkotajiem un starptautiski apbalvotajiem bulgāru rakstniekiem, kā arī viens no vadošajiem mūsdienu Eiropas literatūras pārstāvjiem. Viņa darbi tulkoti 25 valodās.

Izsakoties par nomināciju balvai, Gospodinovs atzina, ka tā "iedrošina ne tikai manas valsts, bet visu Balkānu rakstniekus, kas bieži jūtas tā, it kā viņi būtu ārpus angliski runājošās pasaules uzmanības".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
7

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!