Aktualitātes
18.07.2019

Britu dizainere rada īpašus krēslus cīņai pret "manspreading"

Komentē
4

Lai pievērstu lielāku uzmanību "manspreading" problēmai, 23 gadus vecā britu dizainere Laila Lorela radījusi krēslu, uz kura iespējams sēdēt tikai cieši kopā saliktām kājām, vēsta "iNews.co.uk".

"Manspreading" visbiežāk novērojams publiskajā transportā, un ar šo pagaidām nelatviskoto jēdzienu (kaut gan daži piedāvājumi latviskajam ekvivalentam ir izskanējuši) saprot vīriešu paradumu sēdēt plati atplestām kājām, tādējādi traucējot blakussēdētājiem, visbiežāk sievietēm.

Lai pievērstu uzmanību šai kaitinošajai parādībai un ikdienas seksismam vispār, britu dizainere Laila Lorela kā savu diplomdarbu, beidzot Braitonas Universitāti, izveidojusi krēslu, uz kura iespējams sēdēt tikai cieši kopā saspiestiem ceļiem. Uz šādu soli viņu pamudinājuši daudzie sieviešu stāsti, ko dizainere izlasījusi projekta "Everyday Sexism Project" mājaslapā, kas dokumentē ikdienas seksisma piemērus.

"Šī problēma šķiet visuresoša," medijiem stāstījusi Lorela. "Nedomāju, ka tas ir apzināts seksisms, tomēr pat sēdēšana var būt politiska problēma. Sievietēm ir mācīts aizņemt mazāk vietas publiskajās telpās."

Dizainere radījusi arī otru krēslu, domātu tieši sievietēm. Tā priekšpusē iestrādāts neliels koka gabals, lai iedrošinātu sēdētāju plašāk atvērt kājas. "Vēlos, lai mans darbs būtu interaktīvs, jautrs un pieejams, taču vienlaikus vēstītu par sieviešu pieredzi," stāsta dizainere, paužot arī gatavību savu darbu pārdot kādai dizaina kompānijai un uzsākt komerciālu krēslu ražošanu.

Dažādas akcijas pret "manspreading" notikušas jau iepriekš, piemēram, jūnija sākumā Madrides Publiskā transporta pārvalde sabiedriskajā transportā uzstādīja zīmes, kas aizliedz vīriešiem sēdēt pārāk plati atplestām kājām. Šāds solis tika sperts pēc plašas "manspreading" pretinieču kampaņas, kas sociālajos tīklos norisinājās zem mirkļbirkas #MadridSinManspreading jeb #MadrideBezManspreading.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
4

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!