Alda Apiņa
pirms 4 gadiem
Vajadzības izteiksmē darbības darītājs tiek lietots datīvā, bet darbības uztvērējs jeb objekts – nominatīvā, nevis akuzatīvā.
Es rakstu vēstuli.
Man jāraksta vēstule.
http://valoda.ailab.lv/latval/vidusskolai/morfol/darb-vaj.htm

Ieva Skrebele
pirms 6 gadiem
Raksta autores viedoklis par Emmas personību ļoti atšķiras no manām izjūtām, lasot romānu. Man viņa nešķita netikumīga, bet gan tieši otrādi – spēcīga, dzīvi alkstoša personība, kuru apspieda tā laika patriarhālās un nejēdzīgās morāles normas.

Protams, krāpt vīru ir slikti. Ja mīlestība pret dzīvesbiedru ir izdzisusi, pareizā rīcība ir iesniegt šķiršanās prasību, nevis melot un darīt pāri dzīvesbiedram. Diemžēl tajā laikā Francijā šķiršanās nebija likumīgi atļauta, tāpēc vīra krāpšana bija vienīgā Emmai pieejamā izvēle.

Protams, nerūpēties par bērnu ir slikti. Ja sieviete apzinās, ka šīs rūpes negrib uzņemties, tad ir jālieto kontracepcija un jāizvairās no bērna laišanas pasaulē. Diemžēl Emmai kontracepcija nebija pieejama. Manuprāt, vecākam nav jāupurē savu laimi negribēta bērna dēļ. Ja cilvēks izdara apzinātu izvēli, ka grib uzņemties šo milzīgo darbu, proti, rūpēties par bērnu, tad pēc bērna piedzimšanas vecākam tik tiešām šo apņemšanos būtu jāpilda. Līdzīgi kā, „ja tu paņēmi kucēnu, tad rūpējies par šo suni līdz viņa mūža beigām arī tad, kad suns vairs nav izklaidējošs, bet gan vecs un slims”. Bet ko darīt, ja notiek negribēts negadījums. Vai tiešām vecākam jāupurē savu laimi un visu atlikušo mūžu viena negadījuma dēļ? Manuprāt, atbilde ir „nē”. Negribēti „negadījuma” bērni ir milzīga traģēdija gan vecākiem, gan bērnam, bet kritizēt vecāku nolaidīgā bērna aprūpē ir nekorekti.

Protams, taisīt parādus ir slikti. It īpaši, ja cilvēks rīkojas ar sava dzīvesbiedra naudu. Šis ir vienīgais punkts, kurā es varu piekrist, ka Emma izdarīja kaut ko stulbu. Stulbu, bet nevis apzināti ļaunu. Aizdevējs viņu iedrošināja, ka viss būs labi. Līdzīgi kā mūsdienās ātrie kredīti iedrošina cilvēku aizņemties, uzburot vīziju par vieglu risinājumu kredītņēmēja problēmām. Tiklīdz kā cilvēks ir uzķēries uz āķa, aizdevējs viņu izsūc sausu.

Es nešaubos, ka daudzi moralizētāji teiktu, ka Emmai vajadzēja kļūt par mocekli, upurēt savu laimi vīra un meitas vārdā un visu mūžu dzīvot nelaimīgai. Tikai, manuprāt, tā nav pareizā izvēle. Cilvēkam dzīvē ir jādara to, kas viņu pašu dara laimīgu (protams, cenšoties iespēju robežās lieki nesāpināt līdzcilvēkus). Savas spilgtās personības dēļ Emma vienkārši nespēja būt laimīga, dzīvojot atbilstoši tā laika morāles noteikumiem.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!