Bobs Dilans
 
Aktualitātes
07.06.2017

Bobs Dilans sniedzis savu Nobela balvas lekciju

Komentē
0

4. jūnijā internetā publiskota 2016. gada Nobela balvas literatūrā ieguvēja, amerikāņu mūziķa Boba Dilana Nobela balvas lekcija. Lekcija Dilanam bija jāsniedz līdz 10. jūnijam, lai saņemtu viņam pienākošos prēmiju 819 tūkstošu eiro apmērā.

Lekcijā Dilans saka: "Kad saņēmu Nobela balvu literatūrā, man bija jādomā par to, kā tieši manas dziesmas saistītas ar literatūru." Turpinājumā viņš piesauc mūziķus, kas viņu iedvesmojuši, tostarp amerikāni Badiju Holiju (Buddy Holly), kura darbi, kā atzīst Dilans, mainījuši viņa dzīvi un likuši vēlēties pašam rakstīt dziesmas. Tāpat Dilans piemin klasiskus literatūras darbus, kas viņu ietekmējuši: Hermana Melvila "Mobiju Diku", Ērika Marijas Remarka "Rietumu frontē bez pārmaiņām" un Homēra "Odiseju".

 

Nobela prēmija literatūrā ir viens no pasaulē prestižākajiem un naudas izteiksmē dāsnākajiem literārajiem apbalvojumiem. Ierasts, ka Nobela prēmija literatūrā tiek pasniegta par mūža ieguldījumu literatūrā, nevis atsevišķu darbu.

Katram Nobela balvas laureātam pēc balvas saņemšanas jāsniedz lekcija, kas var īstenoties jebkādā formā – kā īsa runa, priekšnesums, videotranslācija vai pat dziesma. Tas jāizdara sešu mēnešu laikā pēc Nobela balvas ceremonijas un balvas dibinātāja Alfrēda Nobela nāves gadadienas 10. decembrī.

Dilans ir pirmais mūziķis, kurš saņēmis Nobela balvu literatūrā. Balvas pamatojumā tika teikts, ka tā piešķirta par "jauniem poētiskās izteiksmes veidiem bagātajā amerikāņu dziesmu tradīcijā."

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!