"Biotricity – baktēriju laiks" (2019), Rasa Šmite un Raitis Šmits. Instalācija Futurium muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā, Berlīnē. RIXC publicitātes foto.
 
Aktualitātes
05.09.2019

Berlīnē atklāj nākotnes muzeju "Futurium" ar latviešu mākslinieku darbu pastāvīgajā ekspozīcijā

Komentē
0

Šonedēļ Berlīnē durvis vērs nākotnes muzejs "Futurium", kura pastāvīgajā ekspozīcijā iekļauta arī RIXC mākslinieku Rasas Šmites un Raita Šmita instalācija "Biotricity – baktēriju laiks".

"Futurium" ir nākotnes ēka, kas aicina visu vecumu apmeklētājus ielūkoties rītdienā. Tajā atrodas gan muzejs, kas attēlo dažādas nākotnes vīzijas, gan nākotnes laboratorija, kurā apmeklētāji var veikt paši savus atklājumus, kā arī sarunu telpa dialogam starp dažādu jomu pārstāvjiem. "Futurium" pulcē ekspertus un pārstāvjus no visdažādākajām jomām – zinātnes, kultūras, politikas, biznesa un citām – un ir atvērts ikvienam, kas vēlas dalīties ar savu viedokli saistībā ar nākotnes jautājumiem. Pirmos trīs gadus – līdz 2022. gada beigām – ieeja muzejā būs bez maksas.

No 5. septembra instalācija "Biotricity – baktēriju laiks" būs apskatāma "Futurium" muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Mākslas darba idejas autori ir Jauno mediju kultūras centra "RIXC" mākslinieki Rasa Šmite un Raitis Šmits, kas pirms vairākiem gadiem sadarbībā ar LU Bioloģijas fakultātes un Cietvielu fizikas institūta Ūdeņraža laboratorijas pētniekiem un jauno zinātnieku Artūru Grudulu uzsāka kopīgus eksperimentus ar "mikrobu degvielas" šūnu tehnoloģiju (MFC – microbial fuel cell). Šīs "zaļās" enerģijas tehnoloģijas pamatā ir princips, ka baktērijas, kas dzīvo dubļos, dīķu, ezeru un citu ūdenstilpņu nogulsnēs, kur ir daudz organiskās vielas, bet nav skābekļa, ģenerē nelielu daudzumu elektriskās strāvas. Šo eksperimentu rezultātā mākslinieki Šmiti ir radījuši mākslas darbu sēriju ar kopīgo nosaukumu "Biotricity", izmēģinot šīs "dzīvās baktēriju baterijas" darbību dažādās vidēs.

"Futurium" muzejā Berlīnē izstādītā instalācija "Biotricity – baktēriju laiks" sastāv no vairākām "dubļu baterijām", kas katra ražo apmēram pusvoltu elektrības. "Dubļu baterijas" ir saslēgtas ķēdē, un elektriskā strāva tiek izmantota, lai darbinātu pulksteni. Tā kā elektrību šajā gadījumā "ražo" dzīvi mikroorganismi, tad enerģija svārstās, un elektrība uz pulksteni plūst nevienmērīgi – reizēm saražo vairāk, reizēm nepietiekami. Attiecīgi arī laiku pulkstenis rāda atbilstoši baktēriju aktivitātei. Instalāciju papildina video ar "baktēriju baterijas" eksperimentiem brīvdabā – LU Botāniskā dārza dīķī (2014-2015). Šajā "time-lapse" video laiks ir "sakompresēts" – 10 minūšu video materiālā ir apskatāmi septiņu mēnešu vides attēlu ieraksti un elektrības svārstību dati laika posmā no vasaras līdz pavasarim, radot "zaļās" enerģijas poētiku.

Šmitu mākslas darbi no "Biotricity" sērijas iepriekš ir tikuši izstādīti Venēcijas Arhitektūras Bienālē (2018), "Ars Electronica" festivāla izstādē Lincā (2018), Elektroniskās mākslas centrā "HeK" Bāzelē, un citviet. Reāllaika skaņas instalācija "Biotricity – dīķa baterija" (2014-2015) šobrīd, līdz pat 26. oktobrim, ir apskatāma Mākslas un radošo industriju centrā "Laboral" Hihonā (Gijon) Spānijā, izstādē "Eko-vizionārisms", kurā izstādīti 12 mākslas darbi, kas tiecas atklāt jaunas saistības starp biosfēru un tehnosfēru.

Rasa Šmite un Raitis Šmits ir Jauno mediju kultūras centra RIXC dibinātāji un starptautiski atzīti mākslinieki, kas strādā ar zinātni un jaunajām tehnoloģijām. Viņu jaunākajos mākslas darbos tiek risinātas attiecības starp cilvēkiem un augiem, dabu un tehnoloģijām. Rasa Šmite ir profesore Liepājas universitātē, un Raitis Šmits – asociētais profesors Latvijas mākslas akadēmijā. Šmiti ir arī vieslektori MIT Masačūsetas Tehnoloģiju Institūtā Bostonā, HfG Mākslas un dizaina augstskolā Karlsrūē, Vācijā, un Bāzeles Mākslas un dizaina akadēmijā. 2017. gadā ieguva LR Kultūras ministrijas Izcilības balvu kultūrā un 2019. gadā tika nominēti Purvīša balvai par personālizstādi "Mikropasauļu svārstības".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!