Jesaja Berlins
 
Aktualitātes
27.07.2020

Berlina centrs sāk lekciju ciklu par nozīmīgām filozofijas idejām

Komentē
0

Jesaja Berlina Centrs izsludina lekciju sēriju "Svarīgu ideju vēsture", kurā pieredzējuši lektori aplūkos nozīmīgus filozofijas jēdzienus un to maiņu cauri laikiem.

Rīgā dzimušais filozofs Jesaja Berlins (1909-1997) bija pārliecināts, ka jēdzienu un ideju vēstures zināšana var palīdzēt šos jēdzienus un idejas labāk saprast un veiksmīgāk lietot. Sekojot šai idejai, 30. jūlijā plkst. 19:00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks pirmā – Arta Sveces lekcija par liberālisma vēsturi un tā dažādajām izpratnēm. Visiem interesentiem tā būs pieejama tiešsaistē bez maksas.

"Ikdienas valoda, runājot par sociālām un politiskām norisēm kā privāti, tā publiski, ir pilna ar tādiem neviennozīmīgiem vārdiem kā "brīvība", "tiesības", "vara", "liberālisms", "sociālisms", "demokrātija", "populisms", "kolektīvs", "tauta", "nacionālisms" un daudziem citiem. Šie vārdi attiecas uz kaut ko mums acīmredzami svarīgu, taču bieži vien tiek lietoti, īsti neapzinoties to saturu un dažādās iespējamās nozīmes. Lekciju sērija "Svarīgu ideju vēsture" aplūkos šādus jēdzienus," raksta rīkotāji.

Lekcijas notiks JBC mājvietā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, taču pirmajos mēnešos sabiedrības veselības risku dēļ plašākai publikai būs pieejamas tiešraidē Jesajas Berlina Centra lapā sociālajā tīklā "Facebook" un LNB mājaslapā. Tiešsaistes skatītājiem pēc katras lekcijas būs iespēja uzdot savus jautājumus rakstiski.

Lekcijas autors Artis Svece par to saka: "Pirmajā mirklī varētu šķists, ka par liberālismu nav vērts runāt, jo visiem ir skaidrs, kas tas ir un kur to atrast. Tomēr šī skaidrība ir mānīga. Ne jebkurš brīvības aizstāvis ir liberālis, ne jebkurš liberālis aizstāv jebkuru brīvību. No vienas puses, liberālisms pretendē būt par teju vai vispārpieņemtu skatījumu uz sabiedrību, no otras puses, tas bieži vien asociējas ar elitārismu un pat augstprātību. Ja mēs nostādītu rindā visus cilvēkus, kurus dēvē par liberāļiem, aina būtu diezgan raiba. Kas īsti viņi ir – liberāļi? Lekcijā mēģināsim labāk saprast liberālisma jēdzienu, tā izcelsmi un transformācijas, pievērsīsimies sazarotajai filozofiskajai tradīcijai, kura nes liberālisma vārdu, runāsim par atšķirību starp filozofiju un liberālisma politiskajām praksēm, domāsim par izaicinājumiem, ar kuriem mūsdienās sastopas liberālisma tradīcija, īpaši izceļot liberāļu diskusiju ar populistiem."

Artis Svece ir filozofs, publicists, Latvijas Universitātes Filozofijas un ētikas nodaļas docents, viņa pētnieciskais lauks aptver dzīvnieku studijas, ekokritiku, sociālo filozofiju un kritisko domāšanu. Publicējies portālos "Satori.lv", "Punctum", "Creative Museum", avīzē "Diena", žurnālā "Rīgas laiks" u.c.

Jesajas Berlina Centrs 2019. gada beigās dibināts Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Tas pastāv, lai svinētu faktu, ka Rīgā 1909. gadā dzimis viens no 20. gs. nozīmīgākajiem politikas filozofiem, un lai caur dažādiem pasākumiem un projektiem popularizētu un aizstāvētu tādas Berlinam tuvas idejas kā indivīda brīvība, atvērtība, iecietība un plurālisms.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!