Aktualitātes
28.07.2020

Berga bazārā cenzēta Annemarijas Gulbes fotoizstāde

Komentē
0

Ar cenzūru saskārusies jaunā fotogrāfe Annemarija Gulbe – neilgi pēc personālizstādes "Love Re-search" atklāšanas ISSP galerijā Berga bazāra pārstāvji rakstiski pieprasījuši aizklāt vairākus fotoizstādē redzamos darbus, norādot, ka to saturs ir "pornogrāfisks" un "nav piemērots bērniem".

Kā publiskā paziņojumā skaidro ISSP galerija, sūdzība saņemta no kāda cita īrnieka un, pamatojoties uz noslēgto īres līgumu, šādā gadījumā Berga bazāram ir tiesības prasīt, lai galerija līgumā noteiktā termiņā padara no ārpuses nesaskatāmus priekšmetus, par kuriem saņemta sūdzība.

Berga bazāra pārstāvji galerijai iesūtījuši izstādes fotoattēlus, kur atzīmēti cenzējamie darbi, un pašlaik tie noslēpti aiz nelieliem atvelkamiem aizkariem. "Pēc intensīvas apspriešanās ar mākslinieci esam panākuši risinājumu, kas, mūsuprāt, vismazāk traucē izstādes koncepcijai. Panāktais risinājums ir Annemarijas ierosināts un, mūsuprāt, veiksmīgākais no šajos apstākļos iespējamajiem variantiem," teikts ISSP galerijas publiskajā paziņojumā. Tikmēr Annemarija Gulbe, protestējot pret cenzūru, ar audumu aizklājusi Berga bazāra strūklakā atveidotās sievietes krūtis un bērna dzimumorgānus.

Vienlaikus galerija norāda, ka tas ir bīstams cenzūras precedents, un aicina uz diskusiju sabiedrībā: "Mēs neatbalstām mākslas cenzūru un nevēlamies dzīvot sabiedrībā, kur šādi precedenti tiek uzskatīti par normu. Tāpēc vēlamies izmantot iespēju ar šo gadījumu rosināt plašāku diskusiju par cenzūru mākslā, kā arī par varas mehānismiem, kādiem pakļautas nelielas kultūras organizācijas Latvijā. Vērojot politisko situāciju ne tikai šeit, bet arī citviet Eiropā (piemēram, Polijā) un ASV, uzskatām, ka šo jautājumu ir būtiski aktualizēt vietējā sabiedrībā. Augusta vidū ISSP galerijā tiks rīkota publiska diskusiju par cenzūru mākslā. Aicināsim tajā piedalīties visus interesentus."

Darbu sērijā "Love Re-search" jaunā māksliniece Annemarija Gulbe fiksē intīmas un atkailinošas situācijas starp saviem draugiem un paziņām, pētot iemīlēšanās un pieaugšanas pieredzi. 2018. gadā Gulbe ieguva FK Balvu jaunajiem fotogrāfiem, bet 2019. gadā saņēma galveno balvu starptautiskajā laikmetīgās mākslas biennālē "Eiropas jaunrade".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!