Aktualitātes
08.02.2023

Bauskas muzejā būs skatāma Rasas Jansones "Izlīguma izstāde"

Komentē
0

Bauskas muzeja trijās zālēs no 11. februāra līdz 9. aprīlim būs apskatāma Rasas Jansones "Izlīguma izstāde" – pirmā personālizstāde mākslinieces dzimtajā pusē, informē muzeja pārstāvji.

Kā norāda muzejs, personālizstāde gan ieplānota kā mākslinieces atgriešanās mājās pēc gandrīz divdesmit Rīgā pavadītiem gadiem, gan tiecas reflektēt par izcelsmes nozīmi mākslinieka darbā.

"Izstādes savdabīgais tapšanas fons ļauj uzdot vairākus jautājumus – kā Latvijas mākslinieki tiek iekļauti (vai neiekļauti) dažādos naratīvos vai grupās, kā un vai ir jēga tos pieskaitīt dzimšanas vietai, meklējot kādas kopējas vai atšķirīgas iezīmes karjeras gaitā, kā un vai laucinieki pārvēršas rīdziniekos un dzimtajā pusē viņu pēdas pagaist. Bet varbūt viss ir tieši otrādi – bijušie laucinieki kādā savas dzīves brīdī par katru cenu vēlas aizbēgt no dzimtā ciemata pēc iespējas tālāk, jo ar to neizbēgami saista sarežģītas pieķeršanās un atgrūšanās attiecības visa mūža garumā," teikts izstādes pieteikumā.

"Izlīguma izstāde" apvieno instalāciju, glezniecību, kolāžu mākslu un ar mākslas kritiku saistītu izpētes darbu Padomju Latvijas presē. Vienlaikus darbi pievēršas Rasas Jansones promocijas darba tēmai Latvijas Mākslas akadēmijas doktorantūrā – Jaunavas Marijas lomai Latvijas laikmetīgajā glezniecībā.

"Glezniecības nesenajā vēsturē ir atrodami vairāki pārsteidzoši piemēri, kad mākslinieces nevis atkārto zelta renesanses kanonu, bet to izjautā vai pat apzināti vēršas pret to. Jaunavas Marijas tēls ir ne tikai brīnišķīgi gleznojumi Itālijas dievnamos un muzejos, Jaunava ir bijusi paraugs, kas paaudžu paaudzēs ticis stādīts sievietēm kā piemērs – viņa ir vislabākā no mātēm, kas neko nejautās, no ciemata neaizbēgs un neapšaubīs no augšas nākušās vēstis. Vai Jaunavas zeltainā gaisma turpina apspīdēt ikvienu jauno māmiņu šodienas sekulārajā sabiedrībā? Interesanti, ka savus komentārus par Jaunavu Mariju Latvijas gleznotājas ir gleznojušas tieši tad, kad pašas bijušas mazu bērnu mammas. Renesanses laika Jaunava Marija Rasai Jansonei ir kas līdzīgs dzimtajai pusei – no tās gribas aizbēgt, turpinot to mīlēt; bet, tā kā līdz galam aizbēgt neizdodas, tad visu šo sarežģīto izjūtu un pieredzes mudžekli nākas komentēt, uzdodot jautājumu – kā gan tev ir klājies patiesībā, mīļā Jaunava?" vaicā māksliniece.

Rasa Jansone absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu 2002. gadā, patlaban studē LMA profesionālā doktora studiju programmā. Darbojas glezniecības un instalāciju žanrā. Konsekventi strādājusi ar feminisma tēmām, kā iedvesmas avotu un darba izejmateriālu izmantojot gan mākslas vēsturi, gan savas ģimenes sieviešu praksi un pieredzi (ierasti necili vērtēto ēst gatavošanu, konservēšanu, ikdienišķās rūpes par bērniem).

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!