Aktualitātes
19.08.2019

Baltijas filmu dienās bez maksas būs skatāmas labākās kaimiņvalstu filmas

Komentē
0

Simboliskajā augusta nogalē, kad pirms 30 gadiem Lietuvu, Latviju un Igauniju vienoja vēsturiskais Baltijas ceļš, šogad jau trešo reizi norisināsies Baltijas filmu dienas.

To laikā katras valsts iedzīvotāji divās dienās – 22. un 23. augustā – bezmaksas seansos varēs noskatīties jaunākās un labākās kaimiņvalstu filmas, kā arī tikties ar filmu veidotājiem. Latvijā filmu programma būs skatāma kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē, un tajā iekļautas četras filmas: Kristīnes Briedes un Audra Stoņa "Laika tilti" (Latvija, Lietuva, Igaunija, 2018), Marijas Kavtaradzes "Vasaras izdzīvotāji" (Lietuva, 2018), Jānisa Valka (Igaunija, 2018) un Līnas Triškinas-Vanhatalo "Visu vai neko" (Igaunija, 2018).

Programma:

"Laika tilti"
Ceturtdien, 22. augustā, pulksten 18.00

Baltijas dokumentālajam kino padomju periodā bija svarīga nozīme. Galvenais uzsvars tika likts uz vizualitāti, metaforu pielietojumu, un, kaut oficiālā kino valoda balstījās uz propagandu, tomēr vienlaikus filmas bija kā poētisks apliecinājums dzīvei un cilvēcei. Šai Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopražojuma filmā tiek parādīti izcili darbi, kā arī to režisori – personības, kas izklāsta savas domas un uzskatus laikā, kad apritējušas vairākas desmitgades kopš viņu meistardarbu uzņemšanas, – Hercs Franks, Uldis Brauns, Ivars Seleckis, Marks Sosārs, Andress Sēts, Roberts Verba, Henriks Šablevičus un Aivars Freimanis.

Filma latviešu, igauņu, lietuviešu, krievu valodā ar subtitriem latviešu valodā. Tulkojums angļu valodā – austiņās. Pēc filmas seansa sekos saruna ar abiem režisoriem.

"Vasaras izdzīvotāji"
Ceturtdien, 22. augustā, pulksten 20.30

Lietuviešu režisores M. Kavtaradzes debijas filma kopš tās pirmizrādes Toronto Starptautiskajā filmu festivālā kļuvusi par starptautiskās auditorijas mīluli, saņemot virkni apbalvojumu. Stāsts šķietami pavisam vienkāršs – jauna psiholoģe Indre braucienā no vienas slimnīcas uz otru pavada divus vienaudžus – psihoneiroloģiskās slimnīcas pacientus Pauli un Justi. Šis ceļojums ir pilns izaicinājumu un pārbaudījumu, bet arī dziļas sirsnības, jaunības dzīvīguma un vēlmes pēc draudzības caurausts.

Filma lietuviešu valodā ar subtitriem angļu valodā. Tulkojums latviešu valodā – austiņās.

"Ahto. Sapņu mednieks"
Piektdien, 23. augustā, pulksten 18.00

Aizraujošs ceļojums apkārt pasaulei kopā ar leģendāro igauņu kapteini Ahto Valteru –dokumentālā filma par drosmi piepildīt sapņus, par spīti satricinošiem pavērsieniem 20. gadsimta vēsturē un galvenā varoņa personiskajā dzīvē. Fragmenti no Ahto dienasgrāmatas, iepriekš nepubliskoti kadri no pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogales, iespaidīgi arhīvu materiāli un Ahto dēla Tedija atmiņas ļauj skatītājam ne tikai iepazīt unikālu personību, bet piedāvā arī svaigu skatījumu uz neseno Eiropas un pasaules vēsturi.

Filma igauņu valodā ar subtitriem angļu valodā. Tulkojums latviešu valodā – austiņās. Pēc filmas saruna ar režisoru Jānisu Valku un filmas producentu Eriku Norkrosu.

"Visu vai neko"
Piektdien, 23. augustā, pulksten 20.00

Bezrūpīgo trīsdesmitgadnieku Ēriku, kurš devies peļņā celtniecības darbos Somijā, sasniedz negaidīta ziņa – bijusī draudzene no viņa gaida bērnu. Māte nav gatava audzināt jaundzimušo, un Ērikam jāizvēlas – uzņemties rūpes par zīdaini vai atdot viņu adopcijā. Filma, ko Igaunija 2018. gadā izvēlēja par savu kandidāti ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" kategorijai "Labākā ārvalstu filma", ir aizkustinoši atklāts stāsts par izaicinājumiem jauna vientuļā tēva dzīvē.

Filma igauņu valodā ar subtitriem angļu valodā. Tulkojums latviešu valodā – austiņās. Pēc filmas saruna ar režisori Līnu Triškinu-Vanhatalo.

Savukārt Lietuvā Baltijas filmu dienās izrādīs Latvijas Simtgades darbus – režisores Ināras Kolmanes spēlfilmu "Bille" (2018) un režisora Ivara Selecka dokumentālo filmu "Turpinājums" (2018), kā arī režisores Lailas Pakalniņas spēlfilmu "Picas" (2012) un Latvijas-Igaunijas kopražoto pilnmetrāžas animācijas filmu "Lote un pazudušie pūķi" (2019, rež. Janno Poldmā un Heiki Ernits). Igaunijā savukārt tiks izrādītas Simtgades programmas filmas – režisores Annas Vidulejas "Homo novus" (2018), kā arī Baltijas valstu kopražojums, režisoru Kristīnes Briedes un Audrjus Stoņa dokumentālā filma "Laika tilti" (2018).

Baltijas filmu dienas ir Latvijas valsts simtgades notikums, pieminot akcijas "Baltijas ceļš" trīsdesmitgadi. Baltijas filmu dienas ir trīs valstu kino institūciju – Nacionālā kino centra, Lietuvas kino centra un Igaunijas Filmu institūta – iniciatīva un kopīgi veidots pasākums, stiprinot triju Baltijas valstu sadarbību kino jomā un vairojot skatītāju zināšanas par kaimiņvalstu filmām.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!