Redzējumi
17.09.2004

Balandas

Komentē
0

...kādam būs no kviešiem jāizravē balandas,
jūs, balandas.
Gustavo „Par dzeju”

Man ir tas gods jums visiem paziņot, ka aptuveni pirms nedēļas Dzejas dienu laikā, pašai to nezinot, ir nodibinājusies neliela domubiedru grupiņa, kurus vieno literatūra, alkohols un viss pārējais. Kā savu oficiālo himnu, viņi izvēlējušies šīsvasaras himnu Dragostea tin dei, pazīstamu arī kā peģiku himna. (Par neoficiālo himnu piekrita kalpot Latvijas himna, bet par ģērboni Audi 100 lietais disks). Viņi sevi dēvē par Balandām. Taisnības labad jāsaka, viens no šī grupējuma spilgtākajiem un aktīvākajiem pārstāvjiem spītīgi atsakās sevi uzskatīt par balandu, jo, viņaprāt, balanda ir tas, kurš raksta. Viņš, viņaprāt, neraksta. Pretrunu mocīts jauns, izskatīgs vīrietis, darbojas ar palamu Četracis. Otrs, kurš mazāk konsekventi iebilst pret sevi kā balandu ir garmatains orālās poēzijas pārstāvis, specializējies parku kodienu idejiskās bāzes nodrošināšanā. Pārējie trīs vai četri grupējuma pārstāvji pavisam noteikti ir balandas un šajā sakarā neceļ nekādus iebildumus. Viens no grupējuma mugurkauliem Melnais Krekls, kurš atbild par medikamentiem, pazīstams pēc leģendārās poēmas Ar mani runā ksanaksdievs, iespējams, vispār neko par balandu sevī nav dzirdējis. Tomēr šaubos, ka tā, jo Četracis noteikti viņu tā jau ir apsaukājis. Tad, lūk, šie trīs un vēl divi - dzejnieks A un puisis, kuram nav vēl savas iesaukas (šiem abiem bija kas cits darāms, kad Macdonalda pakājē norisinājās iesauku iegūšanas akts) ir nolēmuši katru nedēļas nogali rīkot pasākumu Dzejas Dzeršana, kurā laipni aicināti visi, kuri vēlas iemantot objektīvu iesauku un labi pavadīt laiku. Ir tikai viens priekšnoteikums: Dragostea tin dei ir jāzina no galvas. Līdzi jāņem groziņš ar pudelēm, tetrapakām, utt., kā arī kaut kas ēdams. Vēlams nākt cilvēkiem ar acīmredzamiem defektiem vai efektiem. Tas atvieglos objektīvās iesaukas piešķiršanas procesa gaitu. Turklāt obligāti jāmāk rakstīt, tas nu gan ir obligāti. Jautāsiet, kāpēc? Tad nu tā - pēc katra šāda pasākuma jauniņajiem būs jāapraksta notikušais. Un, ja raksts balandām nepatiks, nāksies samaksāt ieejas maksu ar atpakaļejošu datumu, un tā, ticiet man, nebūs no mazajām. Tomēr nenobīstieties no šiem dzelžainajiem noteikumiem, Četracim patiks gandrīz viss. (Grūtāk būs ar puisi bez iesaukas, kurš īpaši kritiski izturas pret literatūras nožēlojamo galu). Pārējie visticamāk tos darbiņus vispār nelasīs, tikai noklausīsies Četrača un Beziesaukas atreferējumus atdzesēta šņabja un klusinātas Dragostea pavadījumā. Tāpēc sasparojieties, pasakiet sev: Es cīnīšos par savu laimi! Un uz priekšu.

Rodas pamatots jautājums, ko darīt jaunām, seksīgām meitenēm, kuras arī grib cīnīties par mūsu laimi. Arī par to ir padomāts. Šim nolūkam ir izveidota speciāla sieviešu organizācija, kas darbojas Balandu tiešā pakļautībā, Mežonīgās kaķes. Šajā organizācijā gan šobrīd ir iestājušās zināmas jukas, jo tās virsaiti, ilggadējo un visu mīlēto Evu Granadosu, lai miers viņas lapsenes viduklim, ir notiesājuši Maiami krokodili. Lai kā mēs no helikoptera bļāvām, lai netīšām neiegāžas tajā dīķī, viņa tomēr kategoriski atteicās mūsos klausīties un atsprākleniski iežāvās tieši vienam tad otram krokodilam mutē un nagos. Tas bija likumsakarīgs nelaimes akts. Lai nu kā, dzīve tomēr turpinās, un šobrīd mēs meklējam jaunu, slaidu, daudzsološu meiteni (lasīt un rakstītprasme nav obligāta), kura varētu ieņemt Evas posteni. Mums jau ir dažas kandidatūras, tāpēc, ja vēlaties sniegt mums laimi, pasteidzieties, laika nav atlicis daudz. Vienīgais, kas principā tiek prasīts no jaunajām kandidātēm, ir prasme darboties ar televizora pulti. Ja jūs ņemsiet līdzi pašas savus televizorus, tas tiks atzīmēts, kā vērā ņemams pluss. Žūrijā sēdēs visas Balandas, atskaitot Beziesauku, kurš tai laikā lasīs vai brauks pie vecākiem.

Īsi par procesu kā tādu. Tas jums labāk palīdzēs saprast, kādu uzvedību no jums gaida. Pirmkārt metiet pie malas neērtības sajūtu, tā jūs jau moka gadu gadiem. Droši atbrīvojieties no visām drēbēm (to darīt ieteicams ne ātrāk, kā pēc diviem vīniem vai šņabja, citādāk jūs tiksiet uzskatīta par pielīdēju), runājiet daudz, tikai nepārtrauciet, kad kāds no Balandām ir iesācis stāstīt kādu smieklīgu notikumu. Balandu drīkst pārtraukt tikai cita balanda. Mēģiniet iedraudzēties ar kādu vienu konkrētu Balandu, nebaidieties, ja tiksiet izsmieta. Smiekli ir taisnākais ceļš uz piepūšamo dīvānu pieci vienā. Mēģiniet kādai balandai pieskarties, tas nekas, ja pirmajā reizē nesanāks. Kad jūs tiekat ievērota un tiekat aicināta divatā noskatīties Dragostea videoklipu, nedomājiet, ka automātiski tiekat ieskaitīta Mežonīgo kaķu rindās, gluži pretēji, tas ir neoficiāls kurvītis. Un, ja nu ir aizgājis tik tālu, ka esat kopā ar Balandām vēl arī no rīta, tad aizteciet uz veikalu pēc alkohola, jo puiši ir noguruši.

Skaidrs, ka vārdos ir grūti ietērpt to sajūtu, ko sagādā īstena humora un nepiespiestības apzināšanās sevī. Mans raksts ir tikai ēnas ēna no šo jauniešu patiesā potenciāla, kas nāk redzams tikai vakara gaitā. Ir grūti pat iedomāties, cik nenormāli interesanti ir šie cilvēki, kurus jūs pēc raksta izlasīšanas, nemirkli nešaubos, jau esat iemīlējušas.

Kā mūs atrast? Viltīgs jautājums. Teikšu tikai vienu: Jūs esat nolīgušas A komandu.

Marts Pujāts

Latviešu dzejnieks, saņēmis Latvijas Literatūras gada balvu par krājumu "Nāk gaismā pati lampa".

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!