¼ Projekti
20.10.2007

Automātiskās rakstības seminārs (audio)

Komentē
0

Naktī no 25. uz 26. augustu Medicīnas vēstures muzejā Mūsdienu kultūras foruma Baltā nakts ietvaros notika Automātiskās rakstības seminārs un mesmerizācijas paraugdemonstrējumi. Ar maģiskās sirreālistiskās mākslas vingrinājumiem nodarbojās kungi: Imants Liepiņš, Andris Hiršs, Toms Treibergs, Haralds Matulis, Kristaps Vilks; dāmas: Inga Žolude, Amanda Aizpuriete, Anda Baklāne; cilvēki no publikas: Ērika Bērziņa, Milena Makarova, Rimands Ceplis, Laura Elcere.

Automātiskā rakstība - tas ir īpašs literatūras radīšanas veids, ko ieviesa sirreālisti pagājušā gadsimta divdesmitajos gados Francijā Andrē Bretona un Filipa Supo vadībā. Rīgas seminārā bija iecerēts novest autorus pusnomoda/pussnauda stāvoklī, kad iztēle - atbrīvota no apziņas kontroles un gaumes pašcenzūras - rada visspilgtākās redzes gleznas, fantasmagorijas un metamorfozes. Semināra galvenie mērķi bija divi: izklaidēt publiku ar dzīvu rakstnieku apziņas plūsmas priekšnesumiem; aktualizēt maģisko sirreālistisko mākslu. Lūk, apziņas plūsma audiofailos:

Amanda Aizpuriete (8.95 mb)
Andris Hiršs (6.34 mb)
Inga Žolude (4.33 mb)
Kristaps Vilks (37.6 mb)
Milena Makarova (8.85 mb)
Toms Treibergs (7.20 mb)


Andrē Bretona oriģināllasījums ar E. Frīdvalda muzikālo apdari (6.75 mb)

Automātisko rakstību organizēja Avangarda biedrība Kelvins un šādas privātpersonas: Haralds Matulis, Katrīna Krēziņa, Svens Kuzmins, Ieva Šakina. Ar muzikāliem priekšnesumiem uzstājās skaņu ekspromta kolektīvs „Bērnu rīts” un dīdžejs Frīdvalds. Atbalstīja Francijas Kultūras Centrs Rīgā.

Mesmerizācija

Pēc pusnakts iestāšanās Medicīnas muzeja Mazajā zālē tika veikti mesmerizācijas paraugdemonstrējumi. Tam tika izgatavota īpaša 50 x 40 cm metāla plāksne un vibrācijuztveroši aizsargcimdi ar iebūvētiem sensoriem cilvēka dabīgā magnētiskā lauka pastiprināšanai, un klātesošajiem bija iespēja izmēģināt savas magnētisma spējas. Visiem, kam nebija iespējas piedalīties mesmerizācijas paraugdemonstrējumos Rīgas semināra ietvaros, vēl ir unikāla iespēja pārbaudīt savu magnētismu - 20. oktobrī dodoties uz Centrālajā pastā notiekošo izstādi Rudens 2007, kur, ņemot vērā publikas lielo interesi, tiks izstādīta mesmerizācijas plāksne.

Haralds Matulis

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!