Aktualitātes
25.10.2022

30 gadus pēc homoseksualitātes dekriminalizācijas diskutēs par LGBT tiesībām un naida runu

Komentē
0

Piektdien, 28. oktobrī, plkst. 15.00 Medicīnas vēstures muzejā un tiešsaistē notiks diskusija "LGBT tiesību stāvoklis Latvijā" un tiks prezentēts pētījums par naida runas izplatību Latvijā. Diskusija pievērsīsies ģimeņu tiesiskās aizsardzības jautājuma attīstībai Saeimas dienaskārtībā un vienlaikus atzīmēs 30 gadus kopš homoseksualitātes dekriminalizācijas Latvijā.

Kā norāda rīkotāji, 30 gadu laikā Latvijā ir noticis būtisks progress likumdošanas jomā, organizāciju attīstībā un tiesību aizsardzības jomā – no pirmajām viendzimumu laulībām pie Brīvības pieminekļa 1995. gadā līdz balsojumam par Civilās savienības likumu 3. lasījumā. Vienlaikus šajā laikā ir notikuši mēģinājumi attālināt Latviju no Eiropas Savienības vērtībās noteiktajam, tādēļ arī Latvija ir viena no pēdējām valstīm LGBT tiesību jomā Eiropas Savienībā, kā arī Eiropā kopumā. Latvija joprojām nav ieviesusi divus Satversmes tiesas spriedumus, bet 28 viendzimuma ģimenes bijušas spiestas lūgt ģimenes fakta konstatāciju tiesas ceļā, no kurām jau 16 atzītas.

"Sabiedrībā pastāv uzskats, ka LGBT tiesību jautājumi būtiski stagnē, bet, atskatoties uz LGBT tiesību stāvokli, jāmin, ka panākts nozīmīgs progress, vairāk gan sabiedrības attieksmes jomā. Latvijas likumdošanā pastāv būtiski robi LGBT tiesību aizstāvībā, tomēr dažādu pušu sadarbības rezultātā iespējams panākt pakāpenisku progresu. Piemēram, tieši naida runas monitoringā un sadarbībā ar tiesībsargājošajām iestādēm panākts lielākais progress," min Kaspars Zālītis, LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes loceklis.

Diskusijas otrajā daļā tiks prezentēts ikgadējais ziņojums par naida runas izplatību Latvijā, kas iekļauj naida runas monitoringu, kā arī analizēta policijas reakcija uz šādiem ziņojumiem. Diskusijas laikā arī tiks prezentētas rekomendācijas un skatīta vīzija uz LGBT tiesību jautājumu attīstību 14. Saeimas dienas kārtībā.

Diskusijā piedalīsies žurnāliste Rita Ruduša, tieslietu ministra parlamentārā sekretāre Ilona Kronberga, juriste un LGBT tiesību aizstāve Evita Goša. Pašlaik aicināti piedalīties arī Valsts policijas un Tiesībsarga biroja pārstāvji, kā arī zvērināts advokāts Lauris Liepa.

Diskusija "LGBT tiesību stāvoklis Latvijā" norisināsies Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, Ukrainas neatkarības ielā 1, Rīgā. Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs bija viena no pirmajām LGBT cilvēku tikšanās vietām Latvijā 90. gadu sākumā.

Savu dalību diskusijā klātienē iespējams pieteikt, rakstot uz [email protected]. Pasākumu varēs vērot arī tiešraidē LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" "Facebook" kontā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!