Aktualitātes
16.07.2012

Atrasts iepriekš nezināms Vivaldi manuskripts

Komentē
0

Antonio Vivaldi personīgajā arhīva, kas glabājas Turīnas Nacionālajā bibliotēkā, atrasta viņa operas "Orlando Furisio" agrīnā versija, par kuras eksistenci muzikologiem iepriekš nebija ne mazākās nojausmas, vēsta britu laikraksts "The Guardian".

Manuskripts ir datēts ar 1714. gadu – 13 gadu pirms Vivaldi pabeidza visiem zināmo operas variantu. Partitūrā ir 20 jaunu, iepriekš nezināmu āriju. Tās visas ir sarakstītas laikā, kad Vivaldi strādāja pie "Četriem gadalaikiem".

"Šī mūzika ir pavisam jauna, tas ir ļoti satraucoši," atzīst muzikologs Federiko Marija Sardelli, kas pirmais atklājis, ka neparakstītās partitūras autors ir Vivaldi.

1714. gadā Venēcijas teātrī "San Angelo" tika uzvests kāds ārkārtīgi veiksmīgs operas iestudējums ar nosaukumu "Orlando", kas tika nospēlēts 40 reižu. Tobrīd teātra direktori bija Vivaldi un komponista tēvs. Kaut kādu iemeslu dēļ Vivaldi pētniekiem palicis nezināms fakts, ka operas autors bija pats komponists. Muzikologi uzskata, ka, iespējams, būdams arī priesteris, Vivaldi nevēlējās pievērst sev lieku uzmanību.

Bibliotēkas kataloga manuskripts bija uzskaitīts kā Vivaldi operas pārstrādājums, un par tās autoru uzskatīts komponista laikabiedrs Džovanni Alberto Ristori. Sardelli pievērsa uzmanību šai partitūrai, izbrīnīts par to, kāpēc Vivaldi glabājis cita komponista darbu līdzās savējiem. Neviena cita komponista darbu Vivaldi savā arhīvā neglabāja.

Pēc skrupulozas manuskripta izpētes, Sardelli atklāja, ka partitūru rakstījis pats Vivaldi. Šo atklājumu apstiprinājuši arī citi Vivaldi eksperti. Sardelli atzīst, ka operas sākotnējais variants ir vienkāršāks, taču ne mazāk skaists. "Vivaldi tajā laikā komponēja "Četrus gadalaikus". Starp tiem nav ciešu tematisku saišu, taču muzikālā valoda ir ļoti līdzīga. Tā ir ļoti neparasta opera."

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!