Foto: Unsplash.com
 
Aktualitātes
26.02.2021

Arhitektu savienība atlasījusi 11 potenciālas Nacionālās koncertzāles atrašanās vietas

Komentē
0

Pēc Kultūras ministrijas aicinājuma Latvijas Arhitektu savienība (LAS) atlasījusi 11 potenciālās vietas, kur nākotnē varētu atrasties Nacionālā koncertzāle. Par izvēlētajām vietām LAS informēja preses konferencē 26. februārī.

Šī atlase veikta, izvērtējot 36 iespējamās vietas pēc Kultūras ministrijas izvirzītiem tehniskiem kritērijiem: zeme pieder valstij vai pašvaldībai, zemes gabala platība ir vismaz divi hektāri, kas ir nepieciešams koncertzāles būvniecībai, un vieta atrodas pietiekami tuvu pilsētas vēsturiskajam centram.

Šobrīd arhitektu izvēlētās vietas ir: AB dambis, Andrejsala, Elizabetes iela 2, Ķīpsalas pludmale, Uzvaras parks, Rūpniecības preču tirgus pie Turgeņeva ielas, teritorija pie Spīķeriem, teritorija Salu tilta ziemeļaustrumu galā, teritorija pie Torņakalna, Skanstes iela un Zaķusala.

Kā stāsta LAS, aprīļa vidū gaidāms starpziņojums, kurā tiks nosauktas aptuveni trīs koncertzāles būvniecības vietas, kas atbilst visiem izvirzītajiem kritērijiem. Šie varianti tiks piedāvāti Kultūras ministrijai.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 16. jūnijā valdība apstiprinājusi Nacionālās koncertzāles projekta attīstību Elizabetes ielā 2, kurā kādreiz atradās komunistiskās partijas centrālkomiteja, vēlāk – "Pasaules Tirdzniecības centrs". Tas izsauca viedokļu dalīšanos arhitektu vidū un sabiedrībā. Aptuveni 20 arhitektu grupa vērsās Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē, aicinot piešķirt kultūras pieminekļa statusu ēkai Rīgā, Elizabetes ielā 2.

Alternatīvu novietņu atrašanai Latvijas Arhitektu savienība līdz šā gada 18. janvārim aicināja visus interesentus iesūtīt ierosinājumus par koncertzāles potenciālo lokāciju. Aicinājumam atsaucās 23 fiziskas personas, tostarp arhitektūras un mūzikas nozares profesionāļi – radošās darbnīcas organizatori, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) arhitektūras studenti, Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) studenti, kā arī trīs juridiskas personas. Kopā piedāvātas 36 novietnes vairāk nekā 50 Rīgas adresēs.

Primāro atlasi veica Latvijas Arhitektu savienības padomes izveidota profesionāļu komisija, kuras sastāvā ir Gunta Grikmane, arhitekts, RTU Arhitektūras vēstures un teorijas katedras vadītājs Jānis Krastiņš, arhitekte Dace Kalvāne, arhitekts Viktors Valgums jaunākais un arhitekte Barbara Bula.

Plānots, ka tālākajos posmos KM sadarbībā ar LAS piesaistīs profesionāļus atlasīto novietņu padziļinātai analīzei pēc vienotiem un salīdzināmiem kritērijiem, kā arī, lai nodrošinātu saistīto nozares ekspertu, gala lietotāju, plašākas sabiedrības un lēmējinstitūciju iesaisti, organizēs sabiedrības un ieinteresēto pušu darbnīcas un fokusa grupu diskusijas.

Vaicāts, vai tas nozīmē, ka Elizabetes iela 2 ir līdzvērtīgās pozīcijās ar pārējiem izskatāmajiem variantiem, Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta attīstības darba grupas vadītāja vietnieks, arhitekts Jānis Dripe atbildēja, ka Elizabetes iela 2 tiek uzskatīta par nopietnu pretendentu un valdības lēmums joprojām spēkā, taču Kultūras ministrija ir gatava izskatīt arī citus variantus. To sarunā ar raidījumu “Kultūršoks” apstiprināja arī Kultūras ministrs Nauris Puntulis, vienlaikus paužot pārliecību, ka  Arhitektu savienība izvēlēsies tieši novietni Elizabetes ielā 2.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!