Foto: Ansis Starks
 
Aktualitātes
30.06.2020

Āraišu ezerpilī atvērs "H2E" veidotu pastāvīgo ekspozīciju

Komentē
0

No 1. jūlija Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parka apmeklētāju centrā būs aplūkojama patstāvīgā ekspozīcija, kurā izzinošā veidā pirmo reizi kopš izrakumu veikšanas būs iepazīstamas tajos iegūtās oriģinālās liecības un arheologa Jāņa Apala stāsts.

Āraišu ezerpils Arheoloģiskā parka galvenais objekts ir īpaša 8./ 9.-10. gs. seno latgaļu dzīvesvietas rekonstrukcija, kas veikta pēc izrakumos iegūtajiem datiem. "Jaunā ekspozīcija ĀEAP apmeklētāju centrā ir vērtīgs papildinājums un pirmreizēja iespēja arheoloģiskās liecības aplūkot kopš izrakumiem 20.gs. 60.un 70. gados," norāda parka darbinieki. "Tajā ir iespēja iepazīt gan īpašus atradumus, gan tādus, kas raksturo ezerpils iedzīvotāju nodarbes un ikdienā lietotos priekšmetus.  Aizraujošs ir Jāņa Apala ceļš no hidroarheoloģiskajām ekspedīcijām un arheoloģiskajiem pētījumiem līdz pirmajai zinātniski pamatotajai dzīves vietas rekonstrukcijai Baltijā."

Apmeklētāju centra ēka, kurā atrodas ekspozīcija, jau novērtēta ar 2. vietu skatē "Gada labākā būve Latvijā" koka ēku kategorijā, savukārt ekspozīcijas atvēršana notiek gadā, kad Latvijas arheologu biedrība Āraišu ezerpili ir pasludinājusi par 2020. gada arheoloģisko pieminekli un tās pētniekam Jānim Apalam apritētu 90 gadi.

Ekspozīcijas dizaina koncepciju izstrādājis Dizaina birojs H2E, saturu veidojuši Sanda Salmiņa (ĀEAP), Guntis Zemītis (LU Latvijas Vēstures institūts), Dace Tabūne (Cēsu Vēstures un mākslas muzejs).

Āraišu ezerpils Arheoloģiskais parks īpašs gan ar rekonstruēto ezerpili uz salas, gan 14.gs. celtās Āraišu viduslaiku pils drupām un akmens un bronzas laikmeta mājokļu rekonstrukcijām Meitu salā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!