Aktualitātes
25.10.2022

Ar valsts atbalstu taps 17 jauni kultūras notikumi bērniem un jauniešiem

Komentē
0

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammas "Programmas "Latvijas skolas soma" satura radīšana" konkursā atbalstīti 17 jauni, skolēniem paredzēti darbi dejā, mūzikā, teātrī, laikmetīgajā mākslā, fotogrāfijā un citās kultūras nozarēs.

Ar valsts atbalstu taps "Istabas teātra" izrāde "Dzīvs", kas būs skatāma gan Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, gan izbraukumā skolās. Mobilo izrāžu klāstu papildinās arī Ērika Vilsona monoizrāde jauniešiem "Hamlets" un "Teātra TT" izrāde "Mika ceļojums". Biedrība "DrKT" piedāvās interaktīvu izrādi – notikumu rekonstrukciju "Tiesa", kas vēstīs par traģisku notikumu Latvijā 80. gadu vidū. Izrāde mudinās skolēnus uz šo notikumu palūkoties no šodienas skatpunkta, analizēt faktus un kontekstu un iesaistīties aktīvā diskusijā.

Muzeju piedāvājumu programmā "Latvijas skolas soma" papildinās Ventspils muzeja muzejpedagoģiskā nodarbība "Citādi burti", kur caur rakstnieka, dzejnieka un novadpētnieka Herberta Dorbes personību un daiļradi skolēni varēs izzināt neredzīga rakstnieka pasauli un Braila rakstu. Stikla mākslu skolēni varēs iepazīt radošajās darbnīcās "Stikls tavās delnās" Līvānu stikla un amatniecības centrā.

SIA "Liepaja Music" programmā "Latvijas skolas soma" piedāvā skolēnu un skolotāju atzinību guvušos muzikālos videostāstus "Elsbergs – divos naktī…" un "No Veidenbauma neaizbēgsi" un savu piedāvājumu papildinās ar multimediālu ekspozīciju "Izdīgt kā zālei caur asfaltu". Tā vēstīs par radošumu padomju varas laikā 20. gadsimta 70. gadu beigās un 80. gados, kad mākslā aktīvi strādāja Juris Kulakovs, Mārtiņš Brauns, Maija Tabaka, Ojārs Vācietis, Klāvs Elsbergs, Knuts Skujenieks u. c. personības. Inovatīvā veidā ar Latvijas neatkarības vēsturi plāno iepazīstināt SIA "PREMIUM ART" interaktīvā pastaigā ar audiostāstu, savukārt latgaliešu valodu varēs izzināt interaktīvā nodarbībā, ko veidojusi bērnu grāmatu autore Ilze Sperga, aktieris un komponists Kristaps Rasims un grupa "Rupuči".

Vairāki projekti piedāvās skolēniem iepazīt laikmetīgo mākslu. Projekta "maņas–skaņas" ietvaros mākslinieces un pētnieces Paula Vītola un Krista Dintere izstrādās nodarbības, kurās skolēni pētīs, kā skaņas dabā un maņas mūsu ķermenī sasaistās ar mākslas procesiem. Savukārt Laikmetīgās mākslas centrs radošās darbnīcās rosinās diskusiju par tēmām, kas sekmēs laikmetīgās mākslas un sevis iepazīšanu un izziņas procesu, kā arī izpratni par kultūras norisēm un attīstību. Vizuālās mākslas norišu klāstu papildinās jauna ISSP nodarbību sērija "Laikmetīgā fotogrāfija un es".

Caur mūziku gadskārtu svētkus, orķestra un elektroniskās mūzikas evolūciju, kā arī leģendārās "Mikrofona aptaujas" norises atklās SIA "SKOLENIEM.LV". Nodarbībā "Deja. Diskusija. Demonstrācija. BALETS" biedrības PARTY komanda, dodoties uz skolām, mūsdienīgā, aizraujošā veidā vēstīs par baleta vēsturi un šodienu. SIA "Upe tuviem un tāliem" mazākajiem skolēniem piedāvās apgūt latviešu rotaļas.

Konkursam kopumā tika iesniegti 62 projektu pieteikumi. Mērķprogrammas finansējumam atvēlēti 100 000 eiro. Konkursa rezultāti aplūkojami šeit

Pieteikumus vērtēja VKKF ekspertu komisija: VKKF kultūras mantojuma nozares ekspertu komisijas priekšsēdētāja, Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola,  VKKF teātra mākslas nozares eksperte, teātra mākslas kritiķe PhD. cand., Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) doktorante Ilze Kļaviņa, VKKF mūzikas un dejas mākslas nozares eksperte, muzikoloģe, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pieaicinātā docētāja, pedagoģe, Latvijas Radio 3 raidījumu veidotāja, Lielās mūzikas balvas žūrijas locekle (2020–2022) Iveta Grunde, LKA lektore, mākslinieciskās jaunrades projektu vadītāja Kristīne Freiberga, "British Council" pārstāvniecības Latvijā direktore Zane Matesoviča, programmas "Latvijas skolas soma" vadītāja, Dr. paed. Aija Tūna un programmas "Latvijas skolas soma" eksperte satura un metodikas jautājumos Lelde Kristiāna Paeglīte.

Kopš 2018. gada rudens kultūrizglītības programma "Latvijas skolas soma" skolēniem nodrošina valsts apmaksātu iespēju regulāri iepazīt Latvijas kultūras vērtības un laikmetīgās izpausmes mūzikā, teātrī, dejā, cirkā, vizuālajā mākslā, kino, arhitektūrā, dizainā, materiālajā un nemateriālajā kultūras mantojumā, literatūrā un grāmatniecībā, saistot tās ar mācību saturu. Programmu "Latvijas skolas soma" administrē Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!