Krievijā ieslodzītais ukraiņu kinorežisors Oļegs Seņcovs. Foto: Wikimedia Commons.
 
Aktualitātes
25.02.2019

Ar tukšiem krēsliem pie Krievijas vēstniecības atgādinās par ukraiņu politieslodzītajiem

Komentē
0

Latvijas PEN 1. martā rīko "tukšo krēslu" akciju pie Krievijas vēstniecības, lai atgādinātu par 64 ukraiņu politieslodzītajiem Krievijā, informē Latvijas PEN priekšsēdētāja Inga Gaile.

2019. gada 1. martā 14:00 Latvijas PEN sadarbībā ar Ukrainas PEN rīkos t.s. "tukšo krēsla" akciju, kas notiks Rīgā, Kronvalda parkā, iepretim ēkai Antonijas ielā 2. Pasākums tiek organizēts, lai vērstu sabiedrības uzmanību uz notiekošo diskrimināciju, represijām un cilvēktiesību pārkāpumiem, kas vērsti pret okupētajā Krimas teritorijā dzīvojošajiem Krimas tatāriem un etniskajiem ukraiņiem. Krimā un Krievijā ir pretlikumīgi aizturēti vairāk nekā 70 Ukrainas pilsoņi, to skaitā 24 karagūstekņi, kurus Krievija 2018. gada 25. novembrī pretlikumīgi sagūstīja pēc militārā uzbrukuma Ukrainas karakuģiem Kerčas šaurumā un Melnajā jūrā.

Kopš Krievija ir uzsākusi savu agresiju pret Ukrainu, Donbasā dzīvību zaudējuši teju 13 tūkstoši cilvēku, bet gandrīz 30 tūkstoši tikuši ievainoti. Konflikts ir ietekmējis arī 1,5 miljonus cilvēku, kuri pret savām dzīvesvietām vērsto militāro darbību dēļ bija spiesti pamest mājas.

"PEN International" kopš 1980. gadiem savos pasākumos izmanto t.s. "tukšo krēslu", kas simbolizē rakstnieku, kas pasākumā nevar piedalīties sava apcietinājuma, aizturēšanas, pazušanas, draudu vai slepkavības dēļ. Pēdējo gadu laikā Ukraina ir pārņēmusi šo ideju un tukšo krēslu velta Krievijā sagūstītajiem politieslodzītajiem un karagūstekņiem. 2018. gada 15. novembrī Ukrainas PEN rīkoja "tukšā krēsla" pasākumu Kijevā, bet 2019. gada 17. februārī cilvēktiesību aktīvisti to izdarīja Minhenes Drošības konferences laikā.

Latvijas PEN, Ukrainas PEN, Latvijas Transatlantiskā organizācija, Baltijas–Melnās jūras alianse un Eiropas Kustība Latvijā atzinīgi vērtē Latvijas Republikas centienus starptautiskajā darba kārtībā aktualizēt jautājumu par politieslodzītajiem un Krievijas agresiju pret Ukrainu, taču uzskata, ka starptautiskajai pilsoniskajai sabiedrībai pret Krieviju ir jāvērš lielāks spiediens.

Ar šo pasākumu organizācijas vēlas atgādināt Krievijai, ka tai ir jāievēro starptautiskie tiesību principi un cilvēktiesības, nekavējoties atbrīvojot politieslodzītos un karagūstekņus, tostarp ukraiņu kinorežisoru un rakstnieku Oļegu Sencovu, žurnālistu Romānu Suščenko un citus.

Pasākumā piedalīsies Ukrainas PEN pārstāvji Andrejs Kurkovs un Jurijs Vinničuks, Latvijas PEN un citu organizāciju aktīvisti.

Latvijas PEN filiāle tika nodibināta 1928. gadā, tās darbība tika apturēta 1940. gadā, taču okupācijas gados Latvijas un Igaunijas PEN darbojās emigrācijā, Latvijā pēc neatkarības atjaunošanas PEN aktīvi darbojās līdz 2004. gadam, tās vadītājs bija Knuts Skujenieks. 2018. gada 6. martā atjaunotā biedrība ir šīs organizācijas darbības turpinātāja.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!