Foto Dattalion.com
 
Komentārs
30.05.2022

Ar taisnīguma* atjaunošanu būs jāpaciešas

Komentē
3

Krievija Ukrainā pāriet pretuzbrukumā.

Apmēram pirms mēneša "Satori" publicēju pieņēmumu – lai gan Krievijas armija bija aizvākusies no Kijevas reģiona un vispār tās kaujas spējas izskatījās nelāgi, karš Ukrainā var ieilgt. Domāju, ka prognoze ir piepildījusies, un nākamo var formulēt aptuveni tā: tuvākā mēneša laikā Krievijas armijai izdosies pārņemt kontrolē visu Luhanskas un Doņeckas apgabalu teritoriju, vismaz daļēji sasniedzot Kremļa nosprausto mērķi. Šāds novērtējums ir pretrunā vēl nesen optimistiskajiem (pat bravūrīgajiem) Ukrainas amatpersonu un ekspertu paziņojumiem, kuri apgalvoja, ka Ukrainai izdosies ne tikai atgūt pēc 24. februāra zaudētās teritorijas, bet pat Krimu.

Kas noticis?

Vispašsaprotamākā atbilde saistīta ar to, ka, lai cik sirdi sildoša un daļēji arī pamatota bija smīkņāšana par Krievijas armijas pašradītā tēla neatbilstību tās reālajām prasmēm, šī neatbilstība "neatceļ" iespēju banāli nomākt Ukrainas pusi "ar masu" (7 pret 1 karavīru, 50 : 1 artilērijas aspektā) un to, ka vismaz pagaidām Krievijai ir ievērojams pārsvars virknē bruņojuma pozīciju. Tomēr es atļaušos arī riskēt izraisīt sašutumu, izsakot minējumu, ka Ukrainas draugi pasaulē nedaudz jauc kopā divas lietas – daļas Ukrainas sabiedrības patriotismu, motivētību aizstāvēt savu zemi, patiesu varonību un to, ka, atvainojiet, visa Ukrainas sabiedrība, tostarp armija, nav tāda. Par to netieši liecina arī tas, ko "Rīgas Laika" maija numurā publicētajā intervijā  saka Latvijas publikai nu jau labi zināmais Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs. Garāks citāts: "Bet bija arī daudz virsnieku – kaut vai no Harkivas zināms –, kuri komandēja kursantus, jaunus čaļus, bet, iebrukumam sākoties, nobijās no Krievijas armijas un aizmuka. Protams, ir arī ļoti daudz šādu faktu. Par tiem reti runā. Bet, ja jau sākām, parunāsim. Ļoti daudz vecāko virsnieku aizmuka. Ļoti daudz ģenerāļu. Ukrainas ministrijās stundām ilgi sprieda, vai nevajadzētu bēgt. [..] Pēkšņi pazūd puse valsts iestāžu. Man bija jārīko preses konference, un gluži vienkārši nebija, ko aicināt, visu preses centru pārstāvji bija aizmukuši. Aizbēga 20% ārstu." (21., 24. lappuse žurnāla papīra versijā). Vēlreiz: tas, ka mēs – domāju, lasītāju vairākums un es pats – vēlamies Ukrainas uzvaru un vismaz nojaušam Krievijas sagādātās ciešanas Ukrainai, nenozīmē, ka ir jāveido idealizēts priekšstats par šo valsti. Atļaušos arī atgādināt, ka "Transparency International" korupcijas uztveres indeksā 2021. gadā starp 180 valstīm Ukraina ir 122. vietā, vienā kompānijā ar Zambiju (117.) un Azerbaidžānu (128.). Formulēšu citādi: tas, ka Ukraina līdz šim ir tik veiksmīgi sevi parādījusi, ir jo apbrīnojamāk tādēļ, ka šādu rezultātu ir nodrošinājusi tikai daļa no nosacītās elites un sabiedrības kopumā. Pastāv iespēja, ka Krievijas pastrādātās nelietības Ukrainā kaut uz laiku Ukrainas sabiedrību vienos niknumā un naidā, tomēr jāpatur prātā, ka šīs pamatotās emocijas tikai daļēji var atsvērt valsts un sabiedrības ilgstošā periodā veidojušās strukturāli vājās vietas (tas, starp citu, attiecas uz jebkuru valsti un sabiedrību).

Nojaušu, ka daudzi Krievijas relatīvajos panākumos karā vaino t.s. kolektīvo Rietumu minstināšanos ar Kijevas prasīto ieroču piegādi. Ne velti nepārprotami politiski kreisi noskaņotais filozofs Slavojs Žižeks attaisnoja manas cerības, pierādot, ka, protams, ir dīvainis, kurš turklāt sāk atkārtoties, tomēr par galvenajiem principiem viņam izpratne ir. Proti, Ukrainu atbalstošais Žižeks 23. maijā publicēja "The Gurdian" pilnīgi pamatotu tekstu, retoriski jautājot, kā Rietumi nesaprot vienu elementāru patiesību savos vidusceļa meklējumos – ir bezjēdzīgi mēģināt saprast, kur konfliktā ar Kremli ir "sarkanās līnijas", jo Putins šīs izslavētās "sarkanās līnijas" pārzīmē pēc sirds patikas, respektīvi, tādu nemaz īsti nav. Citiem vārdiem sakot, pat ja nerunājam par tādiem starptautiska līmeņa neliešiem kā Henrijs Kisindžers – atklāti sakot, es nesaprotu, kādēļ mediji, tostarp Ukrainas, vispār pievērš uzmanību šim naudaskārajam marasmatiķim – kaut kāda čīkstēšana un vaidēšana Rietumos par to, ka Ukrainai jābūt gatavai kompromisiem, patiešām ir pamanāma.

Tomēr Ukrainu un tās draugus kaitinošajam lēnajam tempam bruņojuma piegādē ir arī objektīvi iemesli. Tāda mēroga karam neviens Rietumos nebija gatavojies, un, lai cik jocīgi tas skan, jau notikušās un notiekošās bruņojuma piegādes Ukrainai ir noplicinājušas pašu piegādātāju krājumus. Piemēram, ASV Ukrainai piegādājušas trešo daļu savu prettanku ieroču "Javelin". Protams, Kijivai dotā vietā saražos jaunus, bet, cik saprotu, pat militāro industriju šobrīd skar problēmas globālajās piegāžu ķēdēs. Citiem vārdiem sakot, Rietumos netrūkst Kremlim "noderīgo idiotu", bet ir arī saprotami iemesli tam, ka Ukraina tehniku saņem lēnāk, nekā nepieciešams. Jāpiemin vēl kāds aspekts, par ko gan publiski parasti nerunā: Rietumus neiejūsmina iespēja, ka pašas jaunākās raudzes tehnoloģijas kauju rezultātā nonāktu Krievijas rīcībā, dodot iespēju Krievijas ekspertiem tās kārtīgi izpētīt. Te var atgādināt par t.s. Hainaņas salas incidentu 2001. gadā, kad gaisā sadūrās ASV un Ķīnas militārie lidaparāti. Amerikāņi bija spiesti nosēsties Ķīnas teritorijā, apkalpi atbrīvoja diezgan ātri, savukārt pašu izlūklidmašīnu pirms atdošanas ķīnieši burtiski izjauca un smalki izpētīja.

Uz šāda ne visai iepriecinoša fona labā ziņa ir ekonomiskās problēmas Ķīnā, kas lielā mērā izriet no tik drakoniskiem pasākumiem Covid-19 ierobežošanai, kādus Rietumi nekad neieviesa pandēmijas periodā. Nekas labs tas nav arī globālajai ekonomikai, tomēr šīs problēmas vismaz dod cerību, ka Ķīnas komunisti un šovinisti, atvainojiet par žargonu, šādā situācijā raustīsies salēkties ar Rietumiem pa īstam, tādēļ nevarēs sniegt Putinam tādu atbalstu, kādu viņu totalitārās dvēselītes vēlētos. Ņemot vērā Ķīnas ietekmi uz Krievijas ekonomiku, arī tas nav maz. No šāda skatpunkta raugoties, vēl labāk būtu, ja talibi dotos risināt savas ekonomiskās problēmas ar ieročiem rokās uz Centrālāziju, radot papildu stresu Kremlim un tā satelītiem Centrālāzijā, kuri jau rēķina, cik nopelnīs, palīdzot Krievijai apiet starptautiskās sankcijas.

Nobeigumā par sankcijām. Būsim reālisti – ar atteikšanos no Krievijas naftas un dabasgāzes Rietumiem iet kā pa celmiem, tam ir savi objektīvi iemesli, tādēļ te diez vai kas būtiski mainīsies tuvāko nedēļu laikā. Es arī palieku pie savā tekstā pirms mēneša minētā, ka Krievijas budžeta iespējas kara finansēšanā nedrīkst novērtēt pārāk zemu (pēdējā laikā eksperti atzīst, ka sankciju reālā ietekme parādīsies tikai šīgada oktobrī–novembrī). Man ir labāks piedāvājums, par kuru uzreiz atvainojos lasītāju labsirdīgākajai daļai, – beidzot pārtraukt medikamentu piegādi Krievijas tirgum. Sliktāka pārtika vai atcelts ārzemju ceļojums nevienu impērisko muļķi Krievijā nekavēs atbalstīt cilvēku slepkavošanu Ukrainā, savukārt pierasto pretiekaisuma, kuņģa–zarnu trakta problēmu, pretkrampju zāļu vai antidepresantu nepieejamība aptiekā spēj apskaidrot prātu pat kareivīgam "rašistam". Imports veido apmēram 40% no kvalitatīvu medikamentu tirgus Krievijā. Vai cietīs arī karu neatbalstošie Krievijā? Jā. Vai izvarotajiem, nogalinātajiem un spīdzinātajiem Ukrainā kāds jautāja, ko viņi vispār domā par NATO, Zelenski, ASV vai Ukrainas ģeopolitisko kursu? Nejautāja. Neteikšu, ka man tas patīk, tomēr dzīvojam Vecās Derības noskaņu laikā un tam, kas teikts Otrās Mozus grāmatas 21. nodaļā (24.–25.), diemžēl ir jēga.

Rezumēju. Domāju, ka Ukraina izturēs, bet diemžēl, labu vēlot, sapriecājāmies par agru.

 

* Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vairākkārtīgi lietots jēdziens, uzrunājot Saeimu 26. maijā.

Māris Zanders

Māris Zanders ir ilggadējs politisko procesu komentētājs. Studējis vēsturi, pēdējos gados dīvainā kārtā pievērsies "life sciences". Ikdienas ieradumos prognozējams līdz nelabumam – ja devies ārpus Lat...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
3

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!