Aktualitātes
22.11.2021

Ar stāstu par LGBT un baznīcu sākas jauns podkāsts "Dokumentārijs"

Komentē
1

Latvijas Radio uzsācis jaunu dokumentālās žurnālistikas podkāstu "Dokumentārijs". Tā pirmais stāsts pievēršas Latvijā joprojām jutīgam tematam – LGBT+ kopienas cilvēku attiecībām ar baznīcu. 

Četru sēriju garumā stāsta "Miers ar tevi" autore Marta Herca uzklausa īstus pieredzes stāstus, atklāj savu pieredzi, jautā, kā vispār notiek pārmaiņas baznīcā, un meklē atbildes arī pie garīdzniekiem, kuri bijuši podkāsta varoņu draudžu mācītāji. 

"Veidojot dokumentālus stāstus, esmu sapratusi, ka savas pieredzes izstāstīšana darbojas terapeitiski – gan stāstniekam, gan klausītājam. Šī podkāsta veidošanas laikā es satiku cilvēkus, kas ir līdzīgi man – viņi savas seksuālās orientācijas dēļ baznīcā ir piedzīvojuši atstumšanu. Jāatzīst, ka es nevarētu šo stāstu izstāstīt agrāk, bija jāpaiet laikam, lai spētu uz savu pieredzi paskatīties no malas un par to runāt tā, lai neaizlūst balss. Tomēr no tā pilnībā izvairīties nevarēju," atklāj Marta Herca, kura ir arī Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja un podkāsta "Muša" autore.

Martas Hercas veidotais stāsts pieejams arī sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kur izlasāms arī precīzs epizožu transkripts vārds vārdā, tādējādi padarot podkāstu pieejamāku cilvēkiem, kuri nevar klausīties audio, bet ir ieinteresēti podkāsta saturā.

Podkāstā arī turpmāk būs klausāmi stāsti par būtiskām un jutīgām tēmām, piemēram, seksuālo vardarbību. "Dokumentārija" redaktore, žurnāliste Justīne Savitska un producente Anita Brauna stāsta, ka raidierakstu mērķis ir ne tikai iepazīstināt klausītājus ar dažādiem autentiskiem, atklātiem un spilgtiem stāstiem, bet arī attīstīt dokumentālās žurnālistikas žanru Latvijas Radio. "Latvijā ir spilgtas dokumentālā kino tradīcijas, bet dokumentālā audio žanrs nav tik attīstīts. Tieši tādēļ ir tapis "Dokumentārijs", lai pieskartos nozīmīgiem tematiem, kas ietekmē cilvēku dzīvi. Mēs ar šo stāstu palīdzību varam ieraudzīt īstu cilvēku, uz kuriem šie jautājumi attiecas," tā Justīne Savitska.

Podkāsts "Dokumentārijs" pieejams Latvijas Radio mājaslapāLSM.lv un podkāstu straumēšanas platformās.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!