Aktualitātes
14.10.2020

Ar plašu programmu svinēs Žaņa Lipkes 120. dzimšanas dienu

Komentē
0

No š. g. 2. līdz 8. novembrim, atzīmējot Latvijā zināmākā cilvēku glābēja Žaņa Lipkes 120. dzimšanas dienu, norisināsies simpozijs ar plašu programmu. Nedēļas laikā memoriālā tiks prezentēta grāmata "Lipke's List" ("Lipkes saraksts"), atklāta Diānas Dimzas-Dimmas izstāde "Mājvieta", kā arī prezentēta virtuālās realitātes pieredze "Lipkes bunkurs" – pirmais šāda veida projekts Latvijas muzejos.

Simpozija ietvaros norisināsies starptautiska konference "Pilsoniskā drosme demokrātiskai nākotnei" sadarbībā ar Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūtu. Nedēļas nogalē notiks Jāņa Znotiņa režijā tapušās izrādes bērniem un vecākiem "Puika ar suni" seansi. Šie un citi notikumi ir bez maksas.

Simpozija mērķis ir Žaņa Lipkes 120. jubilejas gadā pievērst sabiedrības uzmanību pilsoniskās drosmes un līdzdalības tēmai, kā arī iezīmēt Žaņa Lipkes memoriāla izglītības centra "Drosmes māja" izveides plānus. Godinot Latvijas vēsturē nozīmīgas personības, pasākumu programma norisinās Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Grāmatas "Cilvēkglābējs Žanis Lipke" ievadā memoriāla dibinātājs Māris Gailis raksta: "Latviešu sabiedrībā Žaņa Lipkes vārds it kā zināms, taču nav bieži minēts. Domāju, ka izceļot Lipkes fenomenālo darbību un citu glābēju stāstus, varētu mēģināt parādīt medaļas otru pusi – to, ka starp latviešiem, kā jebkurā tautā, ir bijuši ne tikai nelieši, bet arī svētie. Tādējādi Lipkes muzejs kļuva arī par latviešu lietu – Žanis Lipke bija latvietis, kura stāsts jāizstāsta mums pašiem."

Uz visiem simpozija notikumiem ir iepriekš jāreģistrējas, rakstot e-pastu uz [email protected], vai zvanot pa tālruni (+371 6 720 25 39). Vietu skaits ir ierobežots.  

Simpozija programma:

Simpozija atklāšana ar grāmatas "Lipke’s List" atvēršanu un lasījumiem
Pirmdiena, 2. novembris, Žaņa Lipkes memoriāls, Mazais Balasta dambis 9.

2018. gadā iznākušās grāmatas "Cilvēkglābējs Žanis Lipke" tulkojums "Lipke’s List" pirmo reizi angliski lasošai auditorijai piedāvā rakstu un atmiņu apkopojumu par Žaņa un Johannas Lipkes izvērsto ebreju glābšanas darbu nacistu okupācijas gados Latvijā.

Diānas Dimzas-Dimmas izstādes "Mājvieta" atklāšana
Otrdiena, 3. novembris, Žaņa Lipkes memoriāls, Mazais Balasta dambis 9.

Izstāde veidota, atsaucoties un mazāk zināmajiem, bet precīzi dokumentētajiem cilvēkglābšanas pieredzes stāstiem 2. pasaules kara laikā un ikdienas māju pieredzi šodienas Latvijas ikdienā.

Māksliniece sasaista māju zaudējumu, cilvēka nespēju atrast mājvietu ne vien ar kara vēsturi, bēgļu gaitām, ebreju bērnu glābšanas mēģinājumiem, bet arī ar aktuālo pieredzi, kad daļa sabiedrības turpina dzīvot šaurās telpās, daudzdzīvokļu namos. Īpaši pandēmijas laikā, kad katrs centās atrast vietu, kurai jūt piederību, var būt netraucēts, bet citus vajāja vientulība un nemiers, mājvietas un patvēruma tēma ieguva jaunu aktualitāti. Skaudri iezīmējās atšķirīgā dzīves telpas pieredze – vieniem lauku mājas, iespēja pamest blīvi apdzīvot pilsētu; citiem – ikdienas pieredze dzīvoklī cieši trinoties vienam ap otru, bezdarbs. Neviens no šiem pagaidu stāvokļiem, protams, nav salīdzināms ar gadiem ilgām bailēm tikt atklātam un pamanītam. Tie, kuri slēpni pameta pārāk ātri, savu izdzīvošanas hroniku nespēja dokumentēt. Izdzīvo tas, kurš māk sēdēt nekustīgi, bet kura prātu aizpilda domu pasaule.

Jauno mediju mākslinieku (Ieva Vīksne, Līga Vēliņa, Kaspars Lēvalds, Lauris Taube) radītā "Lipkes bunkura" virtuālās realitātes pieredzes atklāšana
Trešdiena, 4. novembris, Žaņa Lipkes memoriāls, Mazais Balasta dambis 9.

Pēc Žaņa un Johannas Lipkes jaunākā dēla Zigfrīda Lipkes – Ziga – skiču burtnīcā atrastās vienīgās pagrīdes telpas skices memoriālā ir apskatāma bunkura fiziskā rekonstrukcija, kurā var ielūkoties tikai no augšas. Ar mērķi rast spilgtāku pieredzi un dziļāku izpratni, sadarbībā ar jauno mediju mākslinieku grupu tapusi "Lipkes bunkura" virtuālās realitātes versija. 3D virtuālās realitātes brilles ar vizualizāciju, skaņas un gaismu palīdzību ļaus piedalīties interaktīvā stāstā – nokļūt slēptuves šaurajā pagrīdes telpā zem Lipkes ģimenes malkas šķūņa Ķīpsalā, uzzināt par dramatisko notikumu vēsturisko fonu un ielūkoties Žaņa un Johannas Lipkes izvērstajā vajāto cilvēku glābšanas pagrīdes darbībā. "Lipkes bunkurs" ir pirmais šāda mēroga virtuālās realitātes pieredzes projekts muzejā Latvijā.

Latvijas Universitātes un Žaņa Lipkes memoriāla konference "Pilsoniskā drosme demokrātiskai nākotnei – Žanim Lipkem 120"
Ceturtdiena, 5. novembris, Latvijas Universitātes un Microsoft Inovāciju centrs, Kalpaka bulvāris 4. Konferencei būs iespējams sekot līdzi arī tiešraidē.

Sadarbībā ar LU Filozofijas un socioloģijas institūta lietišķo pētniecības projektu MemoTours  "Sarežģītais vēsturiskais mantojums Latvijā: holokausta tūrisma vietas starp piemiņas kultūru, mūsdienu tūrisma pieprasījumu un piedāvājumu", konference pievērsīsies praktiskiem un teorētiskiem holokausta memoriālās kultūras jautājumiem Latvijā. Īpaša uzmanība konferencē tiks pievērsta Žaņa Lipkes memoriāla sociālekonomiskās ietekmes izvērtējumam tā pirmajā darbības desmitgadē un ļaus iesaistīties diskusijā par pilsoniskās izglītības un sabiedrības integrācijas tēmām, saistībā ar memoriāla iecerētā izglītības centra "Drosmes māja" izveidi.

Jauniešu videofilmu skate "Ko man nozīmē drosme?", filmas "The Last Laugh" demonstrēšana, sarunas par drosmi, humoru un sensitīvām tēmām
Piektdiena, 6. novembris, Žaņa Lipkes memoriāls, Mazais Balasta dambis 9.

Priekšstats par to, kas ir pilsoniski aktīva pozīcija – kas ir drosme, sabiedrībā nemitīgi mainās. Ar skatu uz Žaņa Lipkes memoriāla izglītības centra "Drosmes māja" izveides ieceri, savu aktuālo versiju par drosmi īsu videofilmu formātā piedāvās jaunieši. Vakara turpinājumā klātienē un tiešsaistē norisināsies sarunas par drosmi un humoru ar sabiedriski aktīvu cilvēku dalību.

Sietspiedes darbnīcas ar Diānu Dimzu-Dimmu, virtuālās realitātes pieredze jauno mediju mākslinieku pavadībā, Jāņa Znotiņa režijā tapušo "Istabas teātra" izrādes bērniem un vecākiem "Puika ar suni" seansi
Sestdiena, svētdiena, 7.-8. novembris, Žaņa Lipkes memoriāls, Mazais Balasta dambis 9.

Pēc Ineses Zanderes grāmatas bērniem "Puika ar suni" motīviem tapusī izrāde būs neticams piedzīvojumu stāsts par varonīgu puiku, kurš kopā ar savu ģimeni un suni paveica brīnumu, izglābjot daudzu cilvēku dzīvības. Izrāde paredzēta bērniem no 6+ vecuma.

Režisors: Jānis Znotiņš, dramaturģe: Ance Muižniece, mākslinieks: Renis Suhanovs, aktieris: Emīls Krūmiņš.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!