No kreisās: Darīna Tatūra, Džokonda Belli un Roberto Saviano
 
Aktualitātes
24.01.2019

Ar PEN balvām godalgoti autori, kuri vārda brīvības dēļ riskē ar dzīvību

Komentē
0

17. janvārī Hāgā pasniegtas 2019. gada PEN Starptautiskās balvas par izteiksmes brīvību. Tās saņēmuši nikaragviešu autore un žurnāliste Džokonda Belli, itāļu rakstnieks un žurnālists Roberto Saviano, kā arī palestīniešu dzejniece Darīna Tatūra.

PEN ir starptautiska rakstnieku, publicistu un redaktoru organizācija, kas veicina literatūras izplatību un iestājas par vārda un citas izteiksmes brīvību. PEN balva dibināta, lai veicinātu un atbalstītu izteiksmes brīvību visā pasaulē, un tiek piešķirta tiem rakstniekiem un žurnālistiem, kas cīnījušies par vārdu brīvību pat tad, ja apdraudēta viņu dzīvība.

Džokonda Belli ir godalgota Nikaragvas dzejniece, rakstniece un aktīviste, kā arī Nikaragvas PEN prezidente. Viņa apsūdzēta terorismā un raksta par spīti nopietnajam riskam, ar ko saskaras aktīvisti Nikaragvā, kur vēl pagājušajā gadā protestos pret prezidenta Ortegas valdību tika nogalināti ap 300 cilvēki.

Žurnālists Roberto Saviano regulāri rakstījis par organizēto noziedzību Itālijā un pāri tās robežām. Viņš arī gadiem ilgi cietis no nāves draudiem, tāpēc ceļo Itālijas valdības norīkotu miesassargu pavadībā un lielākoties dzīvo slēpjoties.

Savukārt Darīna Tatūra pēc vairāku mēnešu ilga cietumsoda izciešanas tika izlaista no cietuma Izraēlā pagājušā gada septembrī. Pirms tam viņa vairākus gadus pavadīja mājas arestā, kas tika piespriests par video, kurā Tatūra deklamē savu dzejoli "Pretojies, mana tauta, pretojies tiem".

Apbalvošanas ceremonijā, kas notika festivāla "Writers Unlimited" atvēršanas vakarā Hāgā, piedalījās Darīna Tatūra un Džokonda Belli, taču, ņemot vērā draudus dzīvībai, uz to nevarēja ierasties Roberto Saviano.

"Tik bieži PEN Balvas ieguvēji nevar ierasties uz ceremoniju! Arī šogad viens no godalgotajiem – itāļu žurnālists un mafijas atmaskotājs Roberto Saviano – nav klātesošs, jo slēpjas bailēs no slepkavības. Balva, ko pasniedzam šogad, svin to cilvēku neparasto drošsirdību, kuri runā un raksta patiesību par spīti lielām briesmām," ceremonijā pauda Starptautiskā PEN prezidente.

Pārkāpumiem pret vārda brīvību seko arī Latvijas PEN, kas pagājušā gada Dzejas dienu laikā pie Raiņa pieminekļa organizēja zibakciju, kurā Latvijas rakstnieki runāja vajāto un ieslodzīto pasaules rakstnieku dzeju. Starp tiem bija arī jau pieminētais Darīnas Tatūras dzejolis "Pretojies, mana tauta, pretojies tiem", kuru piedāvājam izlasīt Elvīras Blomas latviskojumā:

Pretojies, mana tauta, pretojies tiem

Pretojies, mana tauta, pretojies tiem.
Jeruzalemē es tērpos rētās un
elpoju savas ciešanas
Un nesu plaukstā dvēseli
Arābu Palestīnas dēļ.
Es nepakļaušos "mierpilnajam risinājumam",
Nekad nenolaidīšu savus karogus,
Līdz es tos padzīšu no savas zemes.
Es triecu tos malā līdz laikam, kas nāks.
Pretojies, mana tauta, pretojies tiem.
Pretojies ienācēja laupīšanai
Un piebiedrojies mocekļu svītai.
Saplosi apkaunojošo konstitūciju
Kas uzspieda pagrimumu un pazemoja,
Un kavēja mūs atjaunot taisnīgumu.
Viņi dedzināja bērnus bez vainas;
Nogalināja Hadilu, nošāva visu priekšā
Gaišā dienas laikā.
Pretojies, mana tauta, pretojies tiem.
Pretojies koloniālistu uzbrukumam.
Neņem vērā viņa pārstāvjus starp mums,
Kas pakļauj mūs ar ilūziju par mieru.
Nebīsties maldinošo mēļu;
Patiesība tavā sirdī ir spēcīgāka,
Kamēr tu pretojies zemē,
Kas ir pārdzīvojusi uzbrukumus un uzvaru.
Tā Ali sauca no kapa:
Pretojies, mana dumpīgā tauta.
Raksti manu stāstu uz agarkoka;
Tu atbildēsi tiem, kas mani satrieca.
Pretojies, mana tauta, pretojies tiem.
Pretojies, mana tauta, pretojies tiem.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!