Zīmējuma autors: Kristians Brekte
 
Aktualitātes
05.07.2021

Ar jaunu versiju par Stravinska baletu jubileju svinēs koncertzāle "Latvija"

Komentē
0

Sestdien, 24. jūlijā, Ventspilī ar dažādiem spilgtiem notikumiem tiks svinēta koncertzāles "Latvija" divu gadu jubileja "Otrs".

"Otra" galvenais notikums būs divdaļīgs mūzikas un skatuves mākslas pieredzējums "Apollons. Mūszu direkcija". "Tā pirmais cēliens ir aicinājums sava veida portretu galerijā ārtelpā, Lielajā laukumā, lai atkal vai pirmoreiz satiktu varoņus, kuri aizvadītajos mēnešos bijuši klātesoši koncertzāles īstenotajās iniciatīvās. Jubilejas viesiem un nejaušiem garāmgājējiem būs iespēja piedzīvot aktiera Gundara Āboliņa, mūziķu Magdalēnas Gekas, Ievas Salietes, Ievas Paršas, Arvīda Kazlauska un vokālās grupas "Putni" tuvplānus, atminoties viņus neierastajos, bet laikmeta diktētajos kontekstos, kad aizvadītajā ziemā un pavasarī koncertzālē "Latvija" tika iekārtotas gan rakstnieku Semjuela Beketa (Samuel Beckett) un Oldesa Hakslija (Aldous Huxhley) iedvesmotas performanču telpas, gan parafrāzēti pasaules notikumi ar koncertzāles ieeju nosprostojušo konteineru "Mūžzaļš"," raksta rīkotāji.

Otrajā cēlienā gaidāms Igora Stravinska baleta "Apollons" "iedomājums no jauna" – komponista Platona Buravicka muzikālās partitūras pārlikums ansamblim un Agates Bankavas laikmetīgās dejas estētikā veidotā horeogrāfija mākslinieka Kristiana Brektes iekārtotā telpā. Izrādē, kas notiks Lielajā zālē, muzikālo partitūru interpretēs pianists Francis Gaiļus, obojiste Renāte Lodziņa un ģitārists Matīss Čudars, bet izdejos Rūdolfs Gediņš (Apollons), Rūta Pūce (Kalliope), Ramona Levane (Polihimnija) un Edvards Kurmiņš (Terpsihora).

"Mūsu kopdarbs ir jauns skats uz Stravinska vēlmēm jaunā laikā un jaunā rakursā. Gan izpildītājiem, gan zināmā mērā arī publikai tā būs kā pakļaušanās mūzikas un ķermeņu fizikalitātes attiecībām, ļaušanās mūzu varai un stabilitātes meklējumi šodienas satricinātajā telpā," par 24. jūlijā gaidāmo notikumu stāsta horeogrāfe Agate Bankava.

"Viena no baleta oriģinālā nosaukuma versijām, neveikli un caur vairākām svešvalodām tulkota varētu būt "Apollons – mūzu direktors". Iedomājoties šo darbu no jauna gan mūzikā, gan kustībā un telpā, gan arī cenšoties iespiest šodienas kosmosu riekstu čaumaliņā, kas ir šis jaundarbs, mēs nonācām pie mazliet ģeķīgās vārdu spēles nosaukumā. "Mūsu" vai "mūzu" direkcija varbūt tiklab atsauce uz 21. gadsimtam bieži tik raksturīgu institūciju bez dieviem un līderiem, kā jaunieviests barbarisms – mūsu, radošās komandas izvēlētais "virziens", kurā vest sarunu par pārlaicīgo šodien," piebilst koncertzāles "Latvija" mākslinieciskais vadītājs Miks Magone.

Vakara izskaņā uz koncertzāles brīvdabas skatuves notiks izcilā norvēģu trompetista Nila Petera Molvēra (Nils Petter Molvær) trio koncerts, bet tā ievadā muzicēs bundzinieka Ivara Arutjunjana un saksofonista Kārļa Auziņa duets.

Jubilejas notikumi Lielajā laukumā un brīvdabas skatuvē ir bezmaksas. Biļetes uz "Apollons. Mūszu direkcija" II cēlienu koncertzāles Lielajā zālē) no 2. jūlija nopērkamas "Biļešu Paradīze" tirdzniecības tīklā. Pārdošanā ierobežots skaits biļešu.

Pasākuma "Otrs" norise gan telpās, gan ārpus tām paredzēta jaukta tipa publikai – gan vakcinētiem, gan Covid-19 pārslimojušiem, gan pirms pasākuma Covid-19 testu veikušiem apmeklētājiem, spējot uzrādīt atbilstošu digitālo sertifikātu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!