Foto tekstā - Ģirts Raģelis
 
Ar bērniem
25.09.2015

Ar "Garo pupu" - no pazemes līdz debess dārziem

Komentē
0

No bērnības man ir saglabājušās spilgtas atmiņas par lielo sekciju, kur aiz stiklotām durvīm glabājās ģimenes fotoalbumi un nopietnās pieaugušo grāmatas, un vienu no šīs sekcijas plauktiņiem vecāki bija atvēlējuši arī man. Kā jau daudziem bērniem, arī man kārtības uzturēšana grāmatu plauktā lāgā nevedās, tomēr tajās reizēs, kad mamma lika visu sakārtot, es grāmatas vienmēr sašķiroju divās kaudzītēs: vienā no tām bija jaunie spīdīgos, košos vākos iesietie izdevumi ("Bembijs", "101 dalmācietis", "Aristokaķi" utt.), bet otrā – grāmatas, ko līdz ar plauktiņu biju saņēmis mantojumā no vecāku bērnības. Starp tām bija liela, nolasīta grāmata ar latviešu teikām, "Sprīdīša Pasaku kalendārs", "Zaķīšu pirtiņa" un arī mazs, apbružāts sējums mīkstos vākos ar oranžām ilustrācijām – latviešu tautas pasaka "Garā pupa" par bārenīti un viņas iestādīto pupu, kas izaugusi līdz debesīm. 

"Garā pupa" ANNO 1993

Tā gan nav gluži tās pašas šķirnes pupa, kas pirmo reizi uzdīga 1983. gada Dzejas dienās, Ulda Ausekļa roku izauklēta, tomēr abas pupas nenoliedzami ir radinieces. Šis ir jau otrais gads, kad pēc 21 gada pārtraukuma atkal iznāk bērnu dzejas gadagrāmata "Garā pupa" – tās izdošanu pagājušajā gadā atjaunoja biedrība "Ascendum" un Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome. 

Dzejnieks Uldis Auseklis, Bērnu dzejas gadagrāmatas "Garā pupa" sastādītājs un izdevējs (1983-1994)

Jautājums vien, kāpēc šāda izdevuma atjaunošana bija nepieciešama, ja esam bez tā iztikuši tik daudzus gadus? Uz vienu no "Garās pupas" unikālajiem devumiem latviešu dzejas ainai savā recenzijā par pagājušā gada izdevumu norāda Anda Baklāne – autore raksta, ka izdevumam ir tā retā iespēja piesaistīt bērnu dzejai profesionālus latviešu dzejniekus, kas citkārt šai jomai, visticamāk, nepievērstos. Un patiesi – pāršķirstot krājumu, kuru veidojuši 25 latviešu dzejnieki un atdzejotāji, acīs uzreiz iekrīt kaut vai dzejnieces Liānas Langas vārds, kas iepriekš bērnu dzejas kontekstā nav dzirdēts. 

Tomēr šādam izdevumam ir jābūt vērtībai ne tikai dzejniekiem, kam tā ir radoša iespēja pierādīt sava talanta daudzveidību, bet arī tās lasītājiem: bērniem. Viens uzskatāms pienesums bērnu dzejai ir īpaši šim izdevumam radītie atdzejojumi no horvātu, nīderlandiešu, poļu un spāņu valodām, kas citkārt nebūtu tapuši.

Būtisku funkciju veic arī "Garās pupas" nodaļa "Atgādinājums", kurā aktualizēts vairāku mūžībā aizgājušu latviešu dzejnieku atstātais literārais mantojums, kas, iespējams, ir jau aizmirsts, grūti pieejams vai pēkšņi ieguvis jaunu aktualitāti, kā to intervijā Latvijas Radio 1 norāda gadagrāmatas sastādītāja Inese Zandere Valda Luksa dzejoļu sakarā – jaunā paaudze ļoti maz zina par padomju laikiem un to mantojumu, kas tomēr aizvien viņus ietekmē. Valda Luksa dzejoļi un dzejoļiem pievienotā vārdnīciņa, kurā paskaidroti tādi vārdi kā "pionieris" un "kolhozs", ļauj bērniem saprotamā veidā šim mantojumam tuvoties.

Atjaunotās "Garās pupas" sastādītāja dzejniece Inese Zandere

Tomēr par galveno "Garās pupas" devumu, manuprāt, uzskatāms tas, ka grāmata iekustina latviešu bērnu literatūras diezgan kluso vidi, kā arī paver iespēju iegūt regulāru, svaigu pārskatu par bērnu dzejas tendencēm un attīstību, kas ir ļoti noderīgi ne tikai pētniekiem un dzejniekiem, bet arī pedagogiem, kas to var izmantot darbā ar skolēniem gan literatūras stundās, gan interešu izglītībā.

Dzejnieki Arnolds Auziņš, Valdis Rūmnieks, Brinda Ceriņa, Māris Rungulis un Inese Zandere

"Garās pupas" redaktore un sastādītāja nemainīgi ir dzejniece Inese Zandere, bet par grāmatas ilustrāciju veidotāju šogad izraudzīts mākslinieks Roberts Rūrāns, kura košās un rotaļīgās ilustrācijas pavada lasītāju cauri vairāk nekā divsimt lapaspušu biezajam krājumam, kur pie katra autora vārda atrodams pa pupai. Labākā Rūrēna ilustrāciju īpašība ir tā, ka tās, krāsotas bērnišķīgā stilā, rada iespaidu, ka katra grāmata ir kāda ļoti uzcītīga labākā drauga roku darbs. Šo sajūtu vēl pastiprina pie Valda Luksa dzejoļiem pievienotā padomju vārdnīca, Aspazijas un Raiņa dzejoļus papildinošie testiņi dzejnieku leksikas izprašanai un citi līdzīgi uzdevumi.

Krājumā iekļauti gan mūsdienu latviešu dzejnieku jaunie, bērniem rakstītie dzejoļi, gan atdzejojumi, Māras Ķimeles izvēlētas tautasdziesmas, Ingas Gailes sarakstīta luga un vairāku jau mirušu vai vairs nerakstošu autoru dzejoļi, sava vieta grāmatā atvēlēta arī ne tikai šogad visuresošajiem Rainim un Aspazijai, bet vēl citam šogad nozīmīgam personāžam – Hardijam Lediņam. Grāmatas beigu daļā krietns skaits lappušu atvēlēts arī pašu bērnu sacerētajiem dzejoļiem, un vairāki no jaunajiem autoriem piedalījās arī grāmatas atklāšanā Botāniskajā dārzā, tieši blakus Tauriņu mājai, lielā, tukšā šķūnī, kam pie griestiem sakārtas spuldzīšu virtenes, – piemērotāku vietu Rīgā, kur atklāt "Garo pupu", grūti iedomāties.

LU Botāniskā dārza "Šķūnis Cafe"

Šis pavisam noteikti bija vienīgais dzejas dienu pasākums, kur pieaugušo un bērnu attiecība bija apmēram pusi uz pusi. Visticamāk, daudziem no mazajiem, kas pasākuma pirmajās rindās rātni sēdēja uz krāsainajiem spilveniem un klausījās Ineses Zanderes stāstos par grāmatu un sanākušo dzejnieku lasījumos, šī bija pirmā reize Botāniskajā dārzā (un pirmā un vienīgā tikšanās ar Raini, kas skatītājiem dalīja ābolus). Ļoti iespējams, ka daudziem atrašanās grāmatas atklāšanā vai pašu sarakstītais, grāmatā nodrukātais dzejolis bija tikai skolotājas vai ziņkārības radīts piedzīvojums, kas ilgalicīgas attiecības ar dzeju neveidos, tomēr noteikti būs arī tādi, kurus "Garā pupa" būs ievedusi dzejas pasaulē un kuri turpinās tajā dzīvot vēl pēc tam, kad Botāniskajā dārzā kartona podiņā iestādītā un uz mājām līdzpaņemtā pupa būs izaugusi, uzziedējusi un sen noziedējusi. 

 

Andrejs Vīksna

Andrejs Vīksna ir "Satori" redaktors. Mēdz rakstīt prozu un par prozu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!