Džodija Fostere, Roberts De Niro un Mārtins Skorsēze filmas uzņemšanas laukumā
 
Aktualitātes
15.08.2019

Ar filmu "Taksists" atsāksies kinocikls "Desmit izcili ceļojumi"

Komentē
0

Beidzoties vasaras ceļojumu sezonai, otrdien, 27. augustā, kinoteātrī "Splendid Palace" tiks atklāta kino cikla "Desmit izcili ceļojumi" jaunā sezona, kas piedāvās novērtēt kinovēsturē nozīmīgākās "road movie" žanra filmas. Pirmā jaunās sezonas filma būs Martina Skorsēzes psiholoģiskais trilleris "Taksists" ("Taxi Driver"), bet seansa "līdzbraucēji" – radio personība Valdis Melderis un aktrise Ieva Florence.

Filmas galvenais varonis Treviss ir 26 gadus vecs Vjetnamas kara veterāns, kurš cieš no depresijas un hroniska bezmiega. Viņš strādā par naktsmaiņas taksistu Ņujorkā, savā darbā pastāvīgi saskaroties ar pilsētas tumšāko pusi – vardarbību, izlaidību un prostitūciju. Kāds brauciens saved viņu kopā ar mazgadīgu prostitūtu, un Treviss saskata iespēju padarīt labāku vismaz viena cilvēka dzīvi.

1976. gadā tapusī filma ar Robertu De Niro un tobrīd vien divpadsmitgadīgo Džodiju Fosteri nesa tās veidotājiem ne tikai Kannu kinofestivāla galveno balvu – Zelta palmas zaru, bet arī virkni dažādu citu balvu un nomināciju, tostarp Kinoakadēmijas, "Zelta globusa" un BAFTA nominācijas Robertam de Niro un Džodijai Fosterei, kura arī ieguva BAFTA balvu kā labākā aktrise otrā plāna lomā un daudzsološākā kino debitante.

Gatavojoties lomai, Roberts De Niro ieguva taksista licenci un vairākas nedēļas brīvajos brīžos strādāja par taksistu, kā arī zaudēja 14 kilogramus svara. Savukārt Džodijai Fosterei nācās veikt virkni psiholoģisko testu, lai pārliecinātos, ka loma un filmas skaudrākās epizodes neatstās paliekošas sekas uz pusaudzes psihi.

"Martina Skorsēzes filmu "Taksists" ir vērts skatīties gan pirmo, gan nezin kuro reizi – ne tikai Roberta de Niro un Džodijas Fosteres jaunības dēļ, bet arī izbaudot kopīgu braucienu ar viņiem automašīnā 70. gadu naksnīgās, bīstamās, bet valdzinošās Ņujorkas ielās. Kino vecmeistars Skorsēze prot radīt pieaugošu spriedzi, kuras baudīšanai noteikti ir vajadzīgs lielais ekrāns! Ir tiešām prieks, ka varam kopā turpināt ceļot kinovēsturē un ka šim ciklam jau ir sava publika, kas nāk ne tikai skatīties filmu, bet arī novērtē šo vakaru atmosfēru," stāsta kinokritiķe Daira Āboliņa.

Turpmākajos seansos ciklā "Desmit izcili kino ceļojumi" būs skatāmas arī tādas filmas kā "Mis Saulstariņš" (Little Miss Sunshine, rež. Valērija Ferisa un Džonatans Deitons), "Trakais Pjero" (Pierrot le Fou, rež. Žans Liks Godārs), "Parīze, Teksasa" (Paris, Texas, rež. Vims Venderss) un "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" (rež. Jānis Streičs).

Jaunajā sezonā par īpašu pārsteigumu parūpējies Rīgas Motormuzejs, kas pirms katra seansa ļaus klātienē aplūkot kādu īpašu retroauto modeli.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!