Kadrs no filmas "Kyss Mig"
 
Aktualitātes
30.10.2018

Ar diskusiju un bezmaksas filmu seansiem notiks LGBT+ kino dienas

Komentē
0

No 6. līdz 10. novembrim Kaņepes Kultūras centrā notiks kino dienas "Varavīksnes gaismā", kuru laikā skatītājiem būs iespēja bez maksas noskatīties Zviedrijā tapušas dažāda žanra filmas. Tās visas būs saistītas ar LGBT+ tematiku, pētot dzimtes un identitātes meklējumus skandināviem raksturīgajā kino pasaules redzējumā.

"LGBT+  kopiena  Latvijā eksistē ne tikai vienu dienu jūnijā reizi trijos gados praida laikā. Tomēr ikdienā par to tiek runāts maz, tāpēc šādu pasākumu nevar būt par daudz. Tie ir nepieciešami gan kopienas pārstāvjiem, gan arī pārējiem, kas vispārējā heteronormatīvā naratīva prevalencē bieži vien aizmirst, ka citu dzīves pieredze atšķiras no viņējās. Filmas un sarunas klātienē ir labs veids, kā paplašināt savu redzesloku un attīstīt empātiju. Savukārt sarunu aplis ir paredzēts tieši kopienas cilvēkiem, lai sanāktu kopā un drošā, omulīgā, draudzīgā vidē pie tējas un našķiem dalītos savā pieredzē, uzklausītu citu stāstus, iedvesmotos citam no cita, rastu atbalstu viens otrā un kopīgi spēcinātos," stāsta kino dienu "Varavīksnes gaismā" kuratore Ilze Klimaševska.

LGBT+ kino dienas tiks atklātas ar diskusiju un īsfilmu programmu nākamnedēļ, 6. novembrī. Diskusijā "Interneta komentāru (ne)kultūra" tiks runāts par interneta komentāriem – robežām un izpausmēm, kā arī LGBTQ kopienas pārstāvju pieredzi, kas ar sev un kopienai kopumā adresētiem komentāriem internetā saskaras regulāri. Diskusijā piedalīsies Ivars Austers, LU profesors sociālajā psiholoģijā, Rojs Rodžers Linkevičs, drag queen, Evita Lipe, Valsts policijas koledžas Humanitārās katedras vadītāja, ES Pamattiesību aģentūras (FRA), EDSO un Eiropas Komisijas organizēto darba grupu eksperte un kontaktpersona Latvijā naida noziegumu jomā. Diskusiju moderēs un uzraudzīs Lolita Tomsone, Žaņa Lipkes memoriāla direktore un sabiedriskā aktīviste.

Izvēlētās filmas aptver plašu tēmu loku, un tajās tiek runāts gan par attiecībām, gan par dzimtes identitātes meklējumiem. Pārstāvēti eksperimentālā dokumentālā kino, mākslas filmu, īsfilmu un animācijas žanri. Kino dienas "Varavīksnes gaismā" notiek sadarbībā ar Zviedrijas Karalistes vēstniecību Latvijā, ieeja visos pasākumos ir bez maksas. Vietu skaits Kaņepes Kultūras centra kinozālē ir ierobežots, tāpēc aicinājums uz filmu seansiem ierasties savlaicīgi.

Programma:

Diskusija "Interneta komentāru (ne)kultūra"
Otrdien, 6. novembrī, plkst. 19.00

Sociālo tīklu laikmetā paust viedokli un dalīties ar visdažādāko informāciju var ikviens. Šādu iespēju nereti izmanto arī tie, kuru viedoklis vai rakstītās ziņas ir aizskarošas un naidīgas.

Kas cilvēkus mudina rakstīt nejaukus komentārus? Kāpēc šī sadaļa dažkārt mēdz būt interesantākā ziņas daļa? Diskusijā tiks runāts par komentāru kultūras vai drīzāk ne-kultūras robežām un izpausmēm, kā arī LGBTQ kopienas pārstāvju pieredzi, kas ar sev un kopienai kopumā adresētiem komentāriem internetā saskaras regulāri.

Īsfilmas
Plkst. 20.00

"Birthday" (18 min) 2010
"Ladyboy" (8 min) 2012
"Next door letters" (14 min) 2012
"Reel" (13 min) 2013

Filma "Kyss Mig"
Trešdien, 7. novembrī, plkst. 19.00

Ģimenes drāma par patiesās identitātes atrašanu. Aizkustinošs, provokatīvs un dažbrīd saldsērīgs stāsts, pilns asprātības. Stāsta centrā ir Mia un kaislīgas attiecības, kas izmainīs viņas dzīvi.

Filma "Something Must Break"
Ceturtdien, 8. novembrī, plkst. 19.00

Mīlasstāsts starp diviem jauniem vīriešiem — androgīno Sebastianu un Andreasu, kurš nav gejs. Sebastians un Andreass izveido savienību — viņi pret nopulēto Zviedrijas IKEA sabiedrību. Abi sapņo aizbēgt no garlaicības un nevēlas kļūt tādi kā citi. Un vēl ir Ellija — supersieviete, kas aug Sebastianā, kuru Andreass mīl un no kuras bīstas.

Filma "Girls lost"
Piektdien, 9. novembrī, plkst. 19.00

Trīs četrpadsmitgadīgas meitenes — Kima, Bella un Momo —atrod fantastisku puķi ar maģiskām īpašībām: iedzerot tās nektāru, viņas pārvēršas zēnos un nokļūst jaunā pasaulē. Sākumā meitenes izbauda jauniegūto brīvību, bet visai drīz Bella un Momo atklāj, ka tam ir arī negatīvā puse. Tomēr Kima kļūst atkarīga…

Filma "She male snails"
Sestdien, 10. novembrī, plkst. 18.00

Fantāzijas par cilvēku, kas ir starp diviem dzimumiem un izveido trešo, lai izdzīvotu.

"Varavīksnes sarunu aplis"
Sestdien, 10. novembrī, plkst. 20.00

Varavīksnes sarunu aplis ir iespēja LGBTQIA+ sanākt kopā un drošā, omulīgā, draudzīgā vidē pie tējas un našķiem dalīties savā pieredzē, uzklausīt citu pieredzi, iedvesmoties vienam no otra, rast atbalstu vienam otrā un kopīgi spēcināties.

"KLIK KLAK"
Sestdien, 10. novembrī, plkst. 22.00

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!