Redakcijas sleja
04.02.2013

Ar bērniem galvā

Komentē
0

Pirms četriem mēnešiem mūsu kolēģei Dacei piedzima meitiņa. Šodien viņa atver jauno interneta žurnāla "Satori" sadaļu – "Ar bērniem". Domājot par to, kas ir kultūra, kā tā pastāv un kāpēc, itin viegli var nonākt pie vienkāršas definīcijas – kultūra ir tas, ko mēs darām ar saviem bērniem, jo no tā būs atkarīgs, ko viņi darīs ar saviem bērniem. Un tā tālāk. Mēdz teikt – ja tu gribi kaut ko iemācīt saviem bērniem, iemācies to pats, bet bērni iemācīsies no tevis. Ne vienmēr un nebūt ne obligāti tas nozīmē izglītību un audzināšanu šo vārdu tradicionālā izpratnē. Ne vienmēr kultūra ir tas, ko iespējams iemācīt bērniem, jo nežēlīgie attīstības un progresa likumi sevī ietver arī paaudžu konfliktus, dumpjus un protestus. Taču tas, pret ko protestēs mūsu bērni, ne mazāk svarīgi atkarīgs no tā, kādi esam mēs un pret ko savulaik mēs esam protestējuši viņu vecumā. Bērnu un vecāku attiecības ir ļoti sarežģītas un smalkas, ļoti nepieciešamas un dabiskas jebkuras kultūras pastāvēšanai un attīstībai. Mums, mazai un raižpilnai nācijai, tās ir vitāli nozīmīgas.

"Satori ar bērniem" nebūs "bērnu sadaļa", kas paredzēta mūsu mazajiem lasītājiem, taču tā nebūs arī padomu vācele vecākiem un pedagogiem. Tā būs kultūras telpa, kurā pieaugušajiem būs iespēja sastapties ar bērniem, sastapties ar tiem, kuriem ir bērni, un parunāt ar tiem, kuriem bērni nav vienaldzīgi. Bērnu literatūra ne vienmēr ir bijusi rakstīta bērnu auditorijai, nopietnas diskusijas par bērnu domāšanu, uzvedību un attīstību ne vienmēr piesaista bērnu uzmanību. Mēs centīsimies stāstīt par to, ka kultūra ir vide, kurā aug mūsu bērni, taču arī bērni ir svarīga mūsu kultūras sastāvdaļa. Mēs stāstīsim par to, kādi kultūras notikumi, mūsuprāt, ir interesanti un nozīmīgi vecākiem ar bērniem, mēs publicēsim bērnu grāmatu recenzijas, bērnu teātru izrāžu, koncertu, filmu un pasākumu apskatus, intervēsim cilvēkus, kas domā un rūpējas par bērnu kultūras vides dzīvelīgumu, veicināsim bērnu literatūras un bērnu rakstītas literatūras tapšanu.

Šodien publicējam sarunu ar izdevniecības "Liels un mazs" direktori Alīsi Nīgali un redaktori Inesi Zanderi. Drīzumā jūs varēsiet noskatīties sarunu ar šūpuļdziesmu autoru Kārli Kazāku. Esam atklājuši autori, kas ilustrējusi bērniem kādu Franca Kafkas stāstu. Top recenzijas, kuru autori ir pieaugušie kopā ar saviem bērniem. Sekojiet mums un neaizmirstiet par tiem, kas aug jums līdzās.

Ilmārs Šlāpins

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!