Aktualitātes
07.12.2021

Ar asiņainām ainām sākas komēdijas "Lotus" uzņemšana

Komentē
0

"BBstudios" filmēšanas paviljonos Vagonu ielā sākusies režisores Signes Birkovas pirmās pilnmetrāžas spēlfilmas "Lotus" uzņemšana. Filma vēsta par vācbaltu grāfieni Alisi Fon Trotu – jaunu, radošu sievieti, kura 1919. gada Latvijā alkst izaicinājumu un iekšējas brīvības. Filmā piedalās latviešu aktieri Baibs Broka, Vilis Daudziņš un Rēzija Kalniņa, savukārt galveno lomu atveido pazīstamā Eiropas aktrise Severija Janušauskaite.

"Lotus" ir komiski fantasmagorisks stāsts par sievieti autsaideri, kura, būdama sveša starp savējiem un savējā starp svešiem, pārvar fiziskus, mentālus un aizspriedumu radītus šķēršļus, lai kļūtu par latviešu mēmā kino avangarda filmu veidotāju. Stilizētajā kostīmfilmā savīsies dažādu kino žanru elementi un citāti no pasaules kino klasikas – vērīgi skatītāji varēs manīt atsauces uz Alfrēdu Hičkoku, Orsonu Velsu, Andreju Tarkovski un citiem. Vienlaicīgi tā ir arī režisores atzīšanās mīlestībā mēmajam kino: filmā parādīsies vairākas it kā galvenās varones veidotas epizodes, un, lai piešķirtu lielāku autentiskumu šiem stilizētajiem mēmā kino fragmentiem, tie uzņemti ar autentisku 1921. gada kinokameru. Līdz šim Latvijas kinematogrāfā to vēl neviens nav darījis – reto kameru producents Roberts Vinovskis iegādājās speciāli "Lotus" filmēšanai. Arī pati filma tiek uzņemta nevis ar digitālajām kino kamerām, bet analogā formātā, uz 16 mm "Kodak" kinolentes.

"Filmas stāstā laimīgas sakritības rezultātā vācbaltu grāfiene Alise Fon Trota kļūst par latviešu mēmā kino avangardisko sinemato-grāfieni. Un laimīgas sakritības rezultātā šajā lomā būs redzama Eiropā pazīstamā lietuviešu aktrise Severija Janušauskaite, aktrise, kura ir kā dabas stihija, kurā temperaments savienojas ar kino tik nepieciešamo noslēpumainību. Severija ir aktrise ar pārlaicīgu kino harismu un pāri plūstošu emocionālu jaudu," par galvenās varones atveidotāju stāsta filmas režisore Signe Birkova.

Severija Janušauskaite ir lietuviešu teātra un kino aktrise, kas starptautisku atpazīstamību un atzinību guvusi pēc dalības seriālā "Babilona Berlīne" (2017). Latvijas skatītāji jau iepazinuši aktrisi Jevgēņija Paškēviča darbā "Ko zina klusā Gerda" (2020) un Toma Vengra filmā "Dzimtene" (2019).

Filmā varēs redzēt arī Latvijas aktierus: Baibu Broku, Vili Daudziņu, Mārtiņu Kalitu, Rēziju Kalniņu, Andi Strodu, Ivetu Poli, Āri Matesoviču, Janu Čivželi, Laumu Balodi un citus.

"Lotus" režisore Signe Birkova ir veidojusi spēles īsfilmas, eksperimentālu animācijas filmu, dokumentālas filmas un analogā kino performances. Oktobrī Rīgas Starptautiskajā kino festivālā pirmizrādi piedzīvoja režisores dokumentālā pilnmetrāžas filma "Uguns Aplis". Filma "Es atgriezīšos kā kvēlojoša roze" saņēmusi Latvijas "Fipresci" balvu 2014. gadā, bet Kultūras akadēmijas maģistra darbs "Viņu sauca Haoss Bērziņš", mazbudžeta zinātniskās fantastikas stilistikā veidotā īsfilma piedalījās Karlovivaru kinofestivāla sadaļā "European Film Promotion" 2019. gadā un vienlaikus ir izrādīta sinefīlu skatēs daudzās valstīs. Signe Birkova ir arī "Baltic Analog Lab" līdzdibinātāja un biedre.

Filma uz kinoekrāniem gaidāma 2023. gadā. Signe Birkova ir filmas scenārija autore un režisore, operators – Mārtiņš Jurevics, mākslinieks – Mārtiņš Straupe, kostīmu māksliniece – Jurate Silakaktiņa.

"LOTUS" top "Studijā Lokomotīve", producenti ir Roberts Vinovskis un Dominiks Jarmakovičs, no Lietuvas puses filmu kopproducē "Studio Uljana Kim".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!