Pastnieks
pirms 2 gadiem
Varbūt tāpēc, ka autoram, ciktāl viņš pats raksta, riebjas ideja par darbim mājas uzturēšanā, viņam, izskatās, šai jomā arī nav pieredzes. Līdz ar to spriedumi par māju kā pakalpojumu šķiet tāds drusku naivs skatījums uz to, kāda māja ir bijusi *pirms* gudrās jeb viedās mājas tehnoloģiju izplatības.

Kā mājas daļas īpašnieks, kurš šobrīd ar interesi pēta viedo māju sistēmas, gribētu apgalvot, ka māja kā objekts (autora terminoloģijā) nepastāv jau sen -- vismaz kopš iekštelpu kanalizācijas ieviešanas, nerunājot par elektrifikāciju. Mēs varētu apgalvot, ka amatieris īpašnieks agrākajos (un arī tagadējos) laikos varēja pats izvilkt elektrību, pats ieviest kanalizāciju, pats visu to remontēt -- un tā nereti arī notika, īpaši jau aprakstītajos padomju laikos, kad citu iespēju nebija. Mūsdienās joprojām cilvēki to mēdz darīt -- tipiski ierobežotu līdzekļu dēļ, vai tādēļ, ka ir speciālisti šai jomā, vai arī nespējot atrast uzticamus meistarus.

Taču šai ziņā viedās mājas iekārtošana un uzturēšana nekā īpaši neatšķiras no mājas kanalizācijas vai elektroinstalācijas sistēmas ierīkošanas un uzturēšanas -- ir cilvēki, kuri to spēj un dara paši, un ir tādi, kas to uztic speciālistiem. Viedā māja nav nekas pārdabisks. Tie ir gluži vienkārši sensori (mitruma, temperatūras, apgaismojuma līmeņa, kustības vai kādi eksotiskāki) un elektrības slēdži, kas pieslēgti apkures katlam, apgaismojumam vai tamlīdzīgām lietām. Šie slēdži un sensori ir visi sajūgti standarta veidā ar kādu nebūt viedās mājas datorsistēmu, kura ļauj mājas īpašniekam vai speciālistam noteikt, kādi slēdži ir automātiski jāieslēdz vai jāizslēdz pie kādiem sensoru rādījumiem.

"Māja kā pakalpojums" jau savā ziņā eksistē visu laiku, kamēr vien mājas esamībai būtiskas uzturēšanas lietas cilvēks nespēj vai nevēlas darīt pats. Savā ekstrēmajā variantā tā acīmredzami varētu būt interesanta vai nepieciešama tādiem cilvēkiem kā, šķiet, autors, kuriem doma par māju īpašumā pati par sevi jau ir nepievilcīga. Citiem vārdiem, dzīvokļu un māju īrniekiem. Kuriem šāds priekšstats arī ir pilnīgi loģisks -- ja jau man tas nepieder, tad kālab lai *man* būtu jāiedziļinās un jāraizējas par to, kā tas strādā vai nestrādā. Es labāk samaksāju noteiktu apsaimniekošanas maksu mēnesī un zvanu pārvaldniekam, ja kaut kas nav, kā vajag.

Mājas īpašniekam tas arī ir zināmā mērā iespējams, taču, ja vien nav ievērojamu ikdienas līdzekļu, ko veltīt būtībā mājas pārvaldniekam, tad no praktiskā viedokļa mājas īpašnieks būs tas, kuram ir ļoti vērts zināt gan, kā un kur viņam strādā kanalizācija, elektrība, ūdensapgāda, viedās sistēmas, gan to, kā viņa māja ir būvēta un kuras starpsienas ir nesošās. Es teiktu, ka tas nav nedz pārlieku grūti, nedz arī pārlieku komplicēti, kamēr vien katrs apzinamies savu spēju robežas un, jā, spējam komunicēt ar tiem pašiem meistariem.

Savukārt, attiecībā uz estētiku -- viedās mājas sistēma atkal jau nav principiāli nekas atšķirīgs no elektroinstalācijas un citām esošajām mājas elektroierīcēm. Viedā māja ir būtībā papildus elektroierīces, kuras noteikti no praktiskā, bet atļaušos tomēr apgalvot, arī no estētiskā viedokļa bieži vien ir jēga iebūvēt nemanāmi.

Iespēja tās apskatīt parasti nesniedz nekādu papildus estētisku labumu, līdzīgi kā mūsdienu ugunsgrēka sensori un esošās mājas elektrības rozetes (Jāpiezīmē, ka viedā mājas sastāvdaļas bieži vien ir tieši viedās elektrības rozetes un viedie ugunsgrēka sensori).

Dr Donald Hospital
pirms 2 gadiem
Sveiki!
Kā tev iet?
Manai slimnīcai šobrīd nepieciešami trīs (3) nieru donori steidzamai transplantācijai, katram nieru donoram tiks kompensēta kopējā summa USD 550 000,00 USD. Mēs esam atbildīgi par jūsu ceļošanas dokumentiem un visiem izdevumiem, kas var rasties pēc tam, kad esat pārbaudīts. Veselam un spējīgam ķermenim ir jāsazinās ar šo e-pastu: [email protected] ([email protected])
Tikai nopietni ziedotāji, 100% garantēti.

Skaisle Jatalniece
pirms 2 gadiem
Saprotu,ka manis jau sen ir par daudz.

Bet - drauga jaunajā dzīvoklī - 2019.g. uzbūvētā mājā ir jālaiž pa "tukšo" apmēram 100 l aukstā ūdens no karstā ūdens krāna dienā,lai tiktu pie karstā ūdens.

Būvnieka argumenti ir tādi, ka laist ūdeni ir lētāk nekā iebūvēt ūdens cirkulāciju un otrs arguments - ka tikai daži dzīvokļi sūdzās , izsaka neapmierinātību par situāciju,kad nav MK noteiktie 55 grādi un ka lai tiktu pie tiem 45 ir jāgaida un jātērē tik dārgais ūdens.

Būtu jātiesājas - bet par kādu naudu?

Dzīvē viss ir citādāk ...

Un tad tie pārpildītie mediji ar zaļo politiku, ar ekoloģisko domāšanu utt

Par absurdu ar atkritumu izvešanu tomēr nerakstīšu - tas pat man jau būtu par daudz ....

Skaisle Jatalniece
pirms 2 gadiem
ja par tehnoloģijām - domāju,ka tieši tāpēc, ka esam nespējīgi kā valsts pildīt elementāras funkcijas - visa valsts spice ar lielu entuziasmu metas cilvēku pāraudzināšanā par bezdzimuma un bezdomu būtnēm, lai tikai nebūtu jāskaidro varas elites bezatbildība - tā pati -e-veselība, tas pats vid eds utt, - ir simtiem tūkstošu Latvijas pilsoņu, kuriem nav pieejams ne internets, ne viedierīces un kur valsts vispār tādu situāciju nemaz neparedz - ka pandēmijas dēļ bibliotēkas ir slēgtas, komunikācijas ar valsts iestādēm nav iespejama , bet atbildība tiek prasīta.

Mans draugs iegādājās dzīvokli pašā gada nogalē -pēdējās gada darba nedēļas beigās saņēma beidzot pilnu ZGr apstiprinājumu, bet savas saslimšanas un pārvākšanās dēļ - jo tai vajadzēja notikt steidzīgi - zaudēja interneta pieslēgumu un nepaspēja piereģistrēties jaunajā dzīvoklī. To izdarīja tikai 04.01. datumā, no RD atnāca rēķins par NĪN 800 eur apmērā. Draugam palīdzēju uzrakstīt vēstuli RD NĪN pārvaldei ar lūgumu atcelt šo maksājumu, jo ārkārtas situācijas deļ un tā dēļ, ka bija gada pēdējā darba nedēļa utt. - nepaspēja rēgistreties, jo ja vēl būtu iespēja aizbraukt uz iestādi - cita lieta, bet digitāli tas izrādījās pārāk sarežģīti. RD uzrakstīja atbildi, ka viss esot likumam atbilstoši . Ka tarifs piemērots pareizi. Tas bija laikā, kad katru dienu vismaz 5x ziņoja, ka RD nespēj notīrīt ielas, jo sniegs sniegot ārkārtas situācijas laikā un cilvēkiem tas esot jāsaprot

Nu tādi digitālie mēs esam - kā saka - nabagiem rēķins, bagātajiem - prēmijas
Man nenormāli grūti gāja ar vid sakārtot lietas tā, lai man būtu skaidrs, ka esmu izpildījusi visu, ko valsts no manis prasa. Piemēram, nevaru sazvanīt VID - nu nevaru un viss. Man piedāvā , ka atzvanīs, ja nospiedīšu ciparu 1. Nospiežu un man tiešām atzvana - bet ko pasaka -automātiskais atbildētājs ? - lai es novērtējot sarunas kvalitāti. Saruna nav notikusi , bet man tā jānovērtē. Un tā vairākas reizes, kamēr saņēmos un sagaidīju tās 10 min, kamēr dabūju savienojumu uzreiz. Līdzīgs murgs bija ar vakcināciju - vārda tiešā nozīmē murgs un demagoģija - tā, ka vienkārši dūša aptekās.
Tagad no ekonomikas atjaunošanas miljardiem, cik tur simtus miljonus piešķirs valsts pārvaldes degitalizācijai, bet - ja peli nosēdinās pie klavierēm, viņa taču tāpēc vien nespēlēs ne Bahu , ne Brāmsu, vispār neko nespēlēs.

Tāpat arī Latvijā - nu dodiet visus 182 miljardus tikai valsts pārvaldes digitalizācijai un būs tas pats - nauda būs apgūta, bet piemēram, uzzināt, kur saņemt konkrētu vakcīnu, vai kā aizpildīt bezdarbnieka dienasgrāmatu, ja man nav jaunākais word variants - tas jau paliks turpat.

Valstij jau nevajadzētu aizbildnāties, ka neslinkojiet, redz kā Gaiļu pāris labi dzīvoja padlaikos un labi dzīvo tagad, bet valstij vajadzētu sakārtot visiem vienādas iespējas uz tiesiskumu, pat tik absurdi - ka valstij būtu jārada iespēja katram pilsonim izpildīt savu pienākumu. Pie mums jau pat tas nenotiek

Skaisle Jatalniece
pirms 2 gadiem
Raksts pieteikts kā pārdomas par cilvēku pretošanos tehnoloģijām - kas man ir aktuāla lieta, bet izlasot rakstu sapratu, ka Svece ir aizrunājies ne par tēmu. Manuprāt.

Tāpēc arī man ir tiesības - ne par tēmu. Lūk, Svece raksta, ka okupācijas laikā dzīvojām pārticīgā trūkumā. Tas ir nosacīti, jo mana mamma arī savu bērnību un jaunību pavadīja okupācijas laikā un dzīvoja badā un pusbadā. Savukārt, es padomu okupācijas laikā dzīvoju tā, ka mums ledusskapī vienmēr bija gaļa - pašražota, bet tik un tā triecāmies uz leišiem pēc desām , vai kā es - par mirkļa laimi uzskatīju brokastīs apēst cīsiņus ar zaļajiem zirnīšiem.
Un - pagājis jau pusmūžs - cīsiņi kļuvuši vēl ķīmiskāki kā okupācijas laikā, bet - skaidri zinot, ka slikts produkts, pat kaitīgs - es ik pa laikam to nopērku un apēdu salda grēka apziņā. Protams, vientulībā, kad neviens to neredz un nekomentē, cik slikti sev es nodaru un kāpēc gan.
Lūk , šai sakarībā - t.i. izveloties pirkt un ēst cīsiņus, es mēdzu aizdomāties par savulaik Janas Kukaines grāmatā aprakstīto, ka dzimums ir sociāls konstrukts un ja sabiedrībā tiktu atclets dzimums kā tāds, tad vienkārši izzustu ciešanas un sāpes un pāridarījums dzimumu atšķirību dēļ. Joprojām cenšos šos domu graudus sagremot un pieņemt un saprast. Jo mana kāre uz cīsiņiem ir destruktīva un slikta un ja vien varētu atcelt kāri uz ēšanu vispār, vai ēšanas baudu kā tādu - tad lūk, nebūtu šīs patikas vai nepatikas ( piena plēve, piem) ar ēdienu vispār. Un tad jautājums - varbūt atcelt uzreiz cilveku kā tādu?

Pataisīt par tādu - ne smieties , ne raudāt - distancēti vērot un distancēti dzīvotva

Lasu, ka Brandavam , tam pašam, kuru apsūdzeja Rīgas budžeta izsaimniekošanā un korupcija, uzticēta sab.transporta satiksmes nodrošināšana visā Latvijā - lasu un brīnos un domāju - vēl nav paziņots, ka nevainīgs visos iepriekš inkriminētajos noziegumos, bet jau valsts - t.i. politiķi - apbalvo kungu ar jaunām dāvanām

Un tieši tāpēc, la sabiedrība netraucētu tādiem brandaviem - lūk, lai rubina nabiņas un pacīnās par dzimumu atcelšanu, par novienādošanu ne tiesiskuma un tiesību ziņā, bet nabadzības un beztiesiskuma ziņā

Tom Neuland
pirms 2 gadiem
''Priekšstats, ka siena, kuru rotā attēli, interjera priekšmeti vai grāmatas, ir mājīgāka vai gaumīgāka nekā tā, kurai šķērsām novilkti skaidri saskatāmi vadi, nav pašsaprotams, tā ir noteikta izvēle, kas balstās veselā gūzmā pieņēmumu un normu, kuras pēc inerces saista 19. un 21. gadsimtu. ''
Nē, tas IR pašsaprotami; siena ar baroka inkrustācijām ir OBJEKTĪVI skaistāka, kā tāda gar kuru nokarājas vadi. Ja negribas lasīt Kantu (vai ir nespēja saprast), tad vismaz ieteiktu izlasīt Šillera ''Estētisko audzināšanu", tur par šo jautājumu viss ir pateikts. Arī Nīčē to ir teicis, - ja tev kaut kas pirmajā mirklī, pavisam instinktīvi, šķiet pretīgs, tad, 99% gadījumu, tas arī ir pretīgs. Jo pēc šīs, uz falšām premisām balstītās loģikas, ja es iekristu s*** bedrē, tad tas sliktums, kas man izraisītos arī varētu tikt klasificēts kā 19. gadsimta aizspriedumu izpausme lol.

Tom Neuland
pirms 2 gadiem
''Priekšstats, ka siena, kuru rotā attēli, interjera priekšmeti vai grāmatas, ir mājīgāka vai gaumīgāka nekā tā, kurai šķērsām novilkti skaidri saskatāmi vadi, nav pašsaprotams, tā ir noteikta izvēle, kas balstās veselā gūzmā pieņēmumu un normu, kuras pēc inerces saista 19. un 21. gadsimtu. ''
Nē, tas IR pašsaprotami; siena ar baroka inkrustācijām ir OBJEKTĪVI skaistāka, kā tāda gar kuru nokarājas vadi. Ja negribas lasīt Kantu (vai ir nespēja saprast), tad vismaz ieteiktu izlasīt Šillera ''Estētisko audzināšanu", tur par šo jautājumu viss ir pateikts. Arī Nīčē to ir teicis, - ja tev kaut kas pirmajā mirklī, pavisam instinktīvi, šķiet pretīgs, tad, 99% gadījumu, tas arī ir pretīgs. Jo pēc šīs, uz falšām premisām balstītās loģikas, ja es iekristu s*** bedrē, tad tas sliktums, kas man izraisītos arī varētu tikt klasificēts kā 19. gadsimta aizspriedumu izpausme lol.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!