Aktualitātes
29.10.2019

Apdraudēta teātra portāla "Kroders.lv" pastāvēšana

Komentē
0

Jaunākajā Valsts kultūrkapitāla fonda projektu konkursā finansējums nav piešķirts teātra nozares portāla "Kroders.lv" darbībai 2020. gadā, radot neskaidrību par portāla nākotni.

Valsts kultūrkapitāla fonds ir vienīgais "Kroders.lv" finansējuma avots, līdz ar to, sākot ar šī gada 1. janvāri portāls palicis bez līdzekļiem darbības nodrošināšanai. Kā redakcijas slejā norāda "Kroders.lv" galvenā redaktore, teātra kritiķe Ieva Rodiņa, nākamajā Valsts kultūrkapitāla fonda projektu konkursā tiks iesniegts jauns projekts, taču jebkurā gadījumā uz vismaz trim mēnešiem medija darbība apstāsies.

"Šo gadu laikā "Kroders.lv" redakcijas darbs piedzīvojis pārmaiņas gan finansiālu, gan organizatorisku apstākļu dēļ, taču vietnes nākotne nekad nav bijusi tik neskaidra kā šobrīd," raksta Rodiņa. Portāls "Kroders.lv" darbojas astoņus gadus, publicējot recenzijas par izrādēm, analītiskus rakstus, komentārus un intervijas ar teātra personībām. Tajā raksta ap 50 autoru, savukārt redakciju veido trīs cilvēku komanda.

Kā slejā norāda Rodiņa, "Kroders.lv" ir viens no projektiem, kas "saistīti ar Latvijas teātra nozares pamatfundamentiem un ilgtermiņa stratēģiju", tāpēc finansējuma nepiešķiršana "liek uzdot jautājumu par situāciju Latvijas kultūrā [..], kad vienas ekspertu komisijas lēmums ietekmē Latvijas teātra kritikas nākotni [..]". No šī gada maija VKKF teātra nozares komisijā darbojas scenogrāfe Monika Pormale, Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa, kultūras žurnāliste un teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska, teātra kritiķe Dita Jonīte, aktrise Inga Alsiņa un režisore Māra Ķimele, nozares priekšsēdētāja ir teātra zinātniece Ieva Struka.

"Kroders.lv" ir viens no diviem tieši teātrim veltītajiem medijiem Latvijā – otrs ir ilggadējais drukātais žurnāls "Teātra Vēstnesis", kuram šajā VKKF projektu konkursā piešķirta prasītā summa. Iepriekš no VKKF puses izskanējis ierosinājums "Teātra Vēstnesim" apvienoties ar "Kroders.lv", taču abu mediju vadība šādu iespēju noraidījusi. Šim jautājumam veltītajā slejā "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Edīte Tišheizere norādījusi, ka abi mediji pilda dažādas funkcijas – "Kroders.lv" piesaista "jaunus un topošus kritiķus un teorētiķus", kļūstot par "savdabīgu un iedarbīgu skolu" un, pateicoties interneta platformai, spēj ātri reaģēt uz aktuālajiem notikumiem teātrī, savukārt "Teātra Vēstnesis" pievēršas padziļinātai refleksijai. Kā slejā norādījusi Edīte Tišheizere, portālam un žurnālam apvienojoties, kāds no šiem virzieniem noteikti ciestu.

Arī Ieva Rodiņa uzsver "Kroders.lv" nozīmi kā vienīgajam teātrim veltītajam elektroniskajam medijam valstī. "Mēs turpinām cerēt, ka paralēli drukātajam žurnālam "Teātra Vēstnesis", kas arī 2020. gadā turpinās iznākt reizi ceturksnī, elektronisks teātra medijs 21. gadsimtā nav tikai "Kroders.lv" redakcijai aktuāla ideja, bet loģiska nepieciešamība jebkuram, kas teātri skatās un par to lasa vai raksta," raksta Rodiņa, paužot cerību, ka "pašreizējā neziņa par nākotni ir tikai pārejošs brīdis, pēc kura pie lasītājiem atgriezīsimies ar jaunu enerģiju un jaunām idejām."

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!