Publicitātes foto
 
Aktualitātes
22.02.2021

Andris Nelsons un Baireitas festivāla orķestris uzstāsies festivālā "Rīga Jūrmala"

Komentē
0

Starptautiskais klasiskās mūzikas festivāls "Rīga Jūrmala" informē, ka pirmo reizi Rīgā šī gada 3. un 4. septembrī uzstāsies Baireitas festivāla orķestris latviešu diriģenta Andra Nelsona vadībā.

Baireitas festivāla orķestris un latviešu diriģents Andris Nelsons sniegs divus Riharda Vāgnera mūzikas koncertus. Sestdienas koncertā skanēs operas "Valkīra" pirmais cēliens soprāna Kristīnes Gerkes (kas nesen dziedāja Brunhildi Metropoles operas "Nībelunga gredzena" ciklā), tenora Klausa-Floriana Fogta un basa Gintera Groisbeka (viņi abi regulāri dzied Baireitas festivālā) sniegumā. Gerke un Fogts piedalīsies arī piektdienas vakara koncertā, kurā skanēs fragmenti no operām "Loengrīns", "Parsifāls" un "Nībelunga gredzens".

Šie koncerti būs savulaik Riharda Vāgnera radītā Baireitas festivāla orķestra pirmā uzstāšanās Rīgā – pilsētā, kurā Vāgners jaunībā pavadīja divus dzīves gadus, strādājot par diriģentu Rīgas Vācu teātrī, un komponējot ievērojamu daļu savas agrīnās operas "Rienci".

“Ļoti gaidu šo atgriešanos Rīgā ar koncertu festivālā "Rīga Jūrmala", lai muzicētu šajā pilsētā kopā ar lielisko Baireitas festivāla orķestri man nozīmē ļoti daudz. Ne tikai tāpēc, ka šī ir mana dzimtā pilsēta un Vāgnera mūzika man ir ļoti tuva, bet arī Vāgnera un Rīgas īpašo attiecību dēļ. Jūtos ļoti pagodināts un saviļņots šo vēsturisko saistību svinēt kopā ar tāda orķestra mūziķiem, kurus visus vieno neatkārtojama Vāgnera mūzikas mīlestība, kaisme un izpratne. Mēs priecāsimies savā Vāgnera mūzikas mīlestībā dalīties ar klausītājiem," stāsta diriģents Andris Nelsons.

Otrs festivāla noslēdzošās nedēļas nogales (3.- 5.septembris) kulminācijas brīdis būs portugāļu pianistes Marijas Žoao Pirešas solo koncerts ar Šūberta, Debisī un Bēthovena mūziku. Atzīta par vienu no mūsdienu labākajām mūziķēm, Pireša ne tikai koncertē, bet arī īsteno pedagoģiskas iniciatīvas dzimtajā Portugālē un arī Beļģijā.

Tāpat festivālā "Rīga Jūrmala" dienas koncertos piedalīsies pianists Mao Fudzita un beļģu vijolnieks Marks Buškovs. 2019. gadā abi mūziķi – katrs savā specialitātē – ieguva otro vietu un sudraba medaļu prestižajā un starptautiskajā Čaikovska konkursā.

Organizatori atgādina, ka pirmo reizi īpašs Baireitas festivāla orķestris pēc Riharda Vāgnera pamudinājuma tika izveidots 1876. gadā. "Parsifāla" pirmuzvedumam otrajā Baireitas festivālā 1882. gadā Bavārijas karalis Ludvigs II festivāla rīcībā nodeva Minhenes galma teātra orķestri un kori. Minhenes galma orķestris spēlēja arī 1883. un 1884. gada festivālā. Kopš 1886. gada tajā ik gadu ir bijis savs paša festivāla orķestris, kurā spēlē labākie citu orķestru mūziķi. Tā tas ir arī šodien – apmēram 200 mūziķu no slavenākajiem Vācijas un ārvalstu orķestriem katru gadu sastopas Baireitas festivālā. Kaut arī ik gadu orķestra sastāvs tiek veidots no jauna, vairāki mūziķi festivālā ir spēlējuši daudzus gadus un uzskata to par savām otrajām radošajām mājām.

Latviešu Andris Nelsons ir Bostonas simfoniskā orķestra muzikālais vadītājs un Leipcigas "Gewandhaus" orķestra galvenais diriģents. Abi šie amati, kā arī viņa centieni tuvināt šīs abas institūcijas apliecina – "Grammy" balvas ieguvējs Andris Nelsons šodien ir viens no starptautiskās koncertdzīves slavenākajiem un inovatīvākajiem diriģentiem, uzsver festivāla rīkotāji.

Darbu Bostonā Nelsons sāka 2014/15.gada sezonā, bet Leipcigā – 2018. gada februārī. Ar abiem orķestriem viņš ir devies augstu atzinību guvušās starptautiskās koncerttūrēs.

Pēc pirmās veiksmīgās festivāla "Rīga Jūrmala" sezonas 2019. gadā britu "The Telegraph" to iekļāva 10 labāko vasaras festivālu topā. Festivāls arī ieguva prestižo Eiropas Festivālu asociācijas EFFE zīmotni. Festivāla "Rīga Jūrmala" laikā Rīgā un Jūrmalā viesojas pasaules vadošie simfoniskie orķestri, diriģenti, slaveni solisti un jaunie talanti, piedāvājot klausītājiem iespēju baudīt simfoniskās, kamermūzikas un solo koncertus. Festivāla koncerti notiek Latvijas Nacionālajā operā, Lielās Ģildes zālē un Dzintaru koncertzālē.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!