Aktualitātes
13.10.2018

Alternatīvo Nobela balvu literatūrā iegūst Marize Kondi

Komentē
0

Gvadelupas rakstniece Marize Kondi piektdien, 12. oktobrī, ieguvusi "Jaunās akadēmijas" balvu, kas tika radīta kā alternatīva Nobela prēmijai literatūrā, ko šogad izlemts nepasniegt.

Kopš 1905. gada Nobela prēmija literatūrā pasniegta gandrīz katru gadu, taču maijā tika paziņots, ka šoziem gaidāmā balvas pasniegšana atcelta seksuālas uzmākšanās skandāla dēļ, kurā iesaistīta Zviedrijas Akadēmija. Protestējot pret balvas atcelšanu, vairāk nekā 100 Zviedrijas kultūras darbinieki apvienojās, lai radītu savu prestižās balvas versiju, un dibināja "Jauno Akadēmiju" ("The New Academy"). "Laikā, kad cilvēciskās vērtības arvien biežāk tiek apšaubītas, literatūra kļūst par īpaši nozīmīgu pretspēku, kas cīnās pret klusēšanas un apspiešanas kultūru. Piešķirt pasaulē nozīmīgāko literāro balvu tagad ir svarīgāk nekā jebkad agrāk," savā interneta vietnē raksta "Jaunās Akadēmijas" veidotāji.

"Jaunā Akadēmija" aicināja Zviedrijas bibliotekārus balvai nominēt autorus no visas pasaules. Pretendentiem bija jābūt vismaz divām izdotām grāmatām, no kurām viena ir publicēta pēdējo 10 gadu laikā, un šiem darbiem jāstāsta par "cilvēkiem pasaulē" pretstatā Nobela prēmijai, kura, Alfrēda Nobela vārdiem sakot, tiek piešķirta "par izcilākajiem literatūras darbiem ideāla virzienā".

Zviedrijas bibliotekāri nominēja šai balvai 47 rakstniekus. Tajā tika iekļauti gan iepriekš Nobela prēmijai nominēti autori – Kormaks Makārtijs, Mārgareta Atvuda, Ngugi va Tiongo, Amoss Ozs un Haruki Murakami –, gan jauni vārdi, tostarp uzlecošā somu rakstniece Sofi Oksanena, spilgtā poļu autore un aktīviste, Bukera starptautiskās balvas ieguvēja Olga Tokarčuka un fantastikas žanra lietpratēja Nnedi Okorafora. Sarakstā ir arī Nīls Geimens, Džoanna Ketlīna Roulinga, Tomass Pinčons un Patija Smita, kas gan vairāk pazīstama kā mūziķe (taču vērts atcerēties, ka 2016. gadā Nobela prēmiju ieguva Bobs Dilans).

Atšķirībā no Nobela prēmijas literatūrā, ko kopš tās dibināšanas saņēmušas tikai 14 sievietes, "Jaunā Akadēmija" ieviesusi dzimumu kvotas, tāpēc fināla kārtā, kurā balsoja gandrīz 33 000, tiks izvirzīti divi vīrieši un divas sievietes. Līdzās Kondi finālistu sarakstā iekļuva arī vjetnamiešu ķīniešu rakstniece Kima Tuī, britu autors Nīls Geimans un japāņu romānists Haruki Murakami, kurš gan pagājušajā mēnesī paziņoja par izstāšanos no konkursa, norādot, ka vēlas koncentrēties uz darbu un izvairīties no mediju uzmanības.

Kondi "apraksta koloniālisma un postkoloniālisma haosa postījumus valodā, kas ir gan precīza, gan bezgalīga," paziņojot balvas ieguvēju, norādīja Jaunā akadēmija.

Kondi savos darbos risinājusi rasu, dzimuma un kultūras jautājumus vēsturiskā kontekstā. "Es esmu ļoti laimīga un lepna par šo balvu [..]. Lūdzu, ļaujiet man tajā dalīties ar manu ģimeni, draugiem un galvenais - ar Gvadelupas tautu, kura būs saviļņota un aizkustināta, redzot mani saņemam šo balvu," sacīja 81 gadu vecā Kondi.

Viņa piebilda, ka parasti Francijas aizjūras teritorija Gvadelupa medijos tiek pieminēta tikai tad, kad tur notiek viesuļvētras vai zemestrīces.

Līdz ar balvu Kondi saņems arī naudas prēmiju – aptuveni 97 000 eiro, ko veido pūļa finansējums un ziedojumi. Balva tiks pasniegta 9. decembrī, dienu pirms Nobela banketa.

Zviedrijas Akadēmija tikmēr paziņojusi, ka nākamgad tiks pasniegtas divas Nobela prēmijas literatūrā – viena par 2019. gadu un viena par 2018. gadu.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!