Jaunā pasaule
07.02.2023

Aklās nelaiķes faktors propagandā

Komentē
2

Sen mirusī bulgāru gaišreģe Vanga joprojām kalpo par parocīgu ieroci Krievijas propagandā. Viņas pareģojumos Krievija ir gaišais tēls un kāds cilvēks vārdā Vladimirs būšot pasaules valdnieks – garīgais līderis, kura dominance esot neizbēgama. Kad dezinformācijas efektivitāte zūd un militārie zaudējumi pieaug, stāsti par hipotētisko nākotni kļūst par teju pēdējo līmi, kas notur skatītāju pie ekrāna. 

Hipotētiskā nākotne

Interese par nākotnes izmantošanu politiskajā retorikā man radās pirms vairāk nekā desmit gadiem, kad studiju gados padziļināti pētīju autoritāro līderu vēstījumus publikai. Nākotnes izmantošana bieži atrodama politiskajā diskursā. 2011. gadā akadēmiskajā žurnālā "Discourse and Society" tika publicēts Antonio Rejesa raksts "Strategies of legitimization in political discourse" (leģitimācijas stratēģijas politiskajā diskursā) – viena no stratēģijām, ko aprakstīja pētnieks, ir "hypothetical future" (hipotētiskā nākotne).

Šo stratēģiju dāsni izmanto arī Kremļa propaganda; tā tika lietota arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzrunā 2022. gada 24. februāri, lai leģitimētu plaša mēroga iebrukumu Ukrainā.

Nākotne, kuru nav iespējams izmainīt – tas ir īpašs vēstījums, kas regulāri tiek lietots arī medijos. Gadu no gada Kremļa mediju sistēma strādājusi, lai šo vīziju auditorijas prātos iedēstītu ar izklaides palīdzību – caur filmām un dažādiem šoviem. Konsekventu vēstījuma atkārtošanu un īpašu runātāju popularizēšanu var uzskatīt par mēģinājumu regulēt gaidas par nākotni. Šīs gatavās gaidu konstrukcijas ir svarīgas, lai veicinātu manipulatoram labvēlīgu cilvēku attieksmi, rīcību vai arī rīcības trūkumu.

2011. gadā Krievijas televīzijas reitingus pēkšņi uzspridzināja kāds televīzijas produkts. Negaidīti un ar absolūtu pēdējo gadu rekordu visvairāk skatītā raidījuma titulu ieguva kanāla NTV programma "Vanga vozvraschtschajetsja! Sekretnij arhiv proricatelnici" ("Vanga atgriežas! Gaišreģes slepenais arhīvs") [1], ko vecuma grupā 4+ skatījās 40,8% Krievijas televīzijas auditorijas. Proti, gandrīz puse no visiem Krievijas televīzijas skatītājiem, kas ir vecāki par 4 gadiem, izvēlējās šo raidījumu.

Tik augstu reitingu pēdējo gadu laikā bija sasniegusi vien Vladimira Putina īslaicīgā aizstājēja, prezidenta Dmitrija Medvedeva uzruna 2009. gadā (arī Latvijā prezidenta uzruna gadumijā ir viens no visvairāk skatītajiem raidījumiem), kā arī futbola mačs Krievija–Vācija, atstājot aiz sevis pat Eirovīzijas finālus. [2] Kā tolaik rakstīja mediju kritiķe Aļona Borodina: "Faktiski katrs sestais Krievijas iedzīvotājs skatījās Vangas programmu NTV." Tie nebija tikai pensionāri, bet arī sievietes un vīrieši ekonomiski aktīvajā vecumā no 25 līdz 54 gadiem. Borodina norāda, ka, programmai sākoties, kanāla auditorijas daļa palielinājās divarpus reizes, kas nozīmē, ka interese bija absolūti mērķtiecīga: "Cilvēki atteicās no visām pārējām programmām, un skatītāju rindas papildināja tie, kas televīziju skatās reti vai nekad."  

Borodina šajā panākumā saskatīja arī draudu televīzijas mediju segmentam: "Tagad, redzot tik milzīgus reitingus, šajā tendencē iegrims visi: dzīs rokā visādus Vangas arhīvus, sekotājus, paziņas, lieciniekus, aculieciniekus, tos, kam viņa palīdzēja utt." Mediju kritiķes vārdi izrādījās pravietiski – Borodina absolūti precīzi norādīja gan uz to, ka mediji turpinās ekspluatēt fenomenālo NTV rezultātu, gan arī paredzēja Vangas tēla iesaistīšanu politiskajās interesēs. Nākamajā desmitgadē vairākos mediju formātos tika izplatītas tematiski radniecīgas interpretācijas, "jaunatklājumi" un pasaules "sensācijas".

Gaišreģes formāti 

Īpaša nozīme bija televīzijas seriālam "Vangelija". Tas tika filmēts pēc Krievijas Pirmā kanāla pasūtījuma un divpadsmit sērijās vēstīja par gaišreģes Vangas dzīvi. "Vangelija" nav dokumentāls seriāls, un sižetu līnijas savij kopā iepriekš zināmu informāciju, kas papildināta ar leģendām un traģisku notikumu "patieso cēloņu" skaidrojumiem. Pirmajā sērijā tiek apgalvots, ka Vanga it kā paredzēja traģēdiju ar zemūdeni "Kursk" – tā bija viena no pirmajām krīzēm Vladimira Putina karjerā. Arī citus seriālā apskatītos notikumus skatītāji varēja atcerēties no ziņām, piemēram, 11. septembra terora aktu Ņujorkā.

Seriāla pirmizrāde Krievijas Pirmajā kanālā atkārtoja Vangas pirmā uznāciena panākumus – septembra pēdējā nedēļā visu televīzijas produktu starpā seriāls ieņēma trešo vietu uzreiz pēc šova "Golos" ("Balss") un raidījuma "Pustj govorjat" ("Lai runā"), apsteidzot arī ziņu programmu "Vremja" ("Laiks") un citus informatīvos raidījumus. Pareizticīgās baznīcas kontrolētajos medijos Vangas fenomens izpelnījās kritiku, tomēr vēlāk baznīca pieklusa.

2013. gada rudenī seriāls tika izrādīts valstīs, ko ģeopolitikas pētījumos dēvē par Krievijas ietekmes zonu, proti – Baltkrievijā, Ukrainā, Gruzijā, Serbijā, Bulgārijā, kā arī Izraēlā, kur dzīvo liels krieviski runājošo cilvēku skaits. Šis seriāls varētu būt zināms arī skatītājiem Latvijā, jo 2015. gadā to raidīja kanāls LNT. [3]

Vangas un citu gaišreģu iepludināšana televīzijas kanālu programmās (televīzija turpina būt galvenais informācijas avots Krievijas mediju patērētājiem) notika stratēģiski svarīgā laikā – neilgi pirms Krimas aneksijas. Iesildījušies ar seriāliem, propagandas kanāli sāka integrēt gaišreģi informatīvi izklaidējošajos šovos, un 2014. gadā Vangas pareģojumi jau tika apspriesti kontekstā ar Ukrainas nākotni. Turklāt saskaņā ar Kremļa metodiskajiem norādījumiem tika piedāvāti vairāki rekursīvi naratīvi, kuru galvenais vēstījums bija: Krieviju gaida uzplaukums, Krievija un tās vadītājs glābs pasauli, ASV un Eiropas Savienība ir izvirtušas un lemtas iznīcībai.

Bez īpašas pieminēšanas neizpalika arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Kopš viņa parādīšanās uz politiskās arēnas dažādās interpretācijās regulāri aktualizēta Vangas tēze: "Viss izkusīs kā ledus, neskarta paliks tikai Vladimira un Krievijas slava. Ir upurēts pārāk daudz. Neviens nespēs apturēt Krieviju. Tā ne tikai izdzīvos, bet arī kļūs par pasaules valdnieci." [4] 

Tieši ap 2011. gadu var konstatēt arī to, ka Vangas pieminēšana visai bieži saistīta ar politiskām aktualitātēm: Ukrainu, Sīriju, attiecībām ar Rietumiem (NATO un ES). Ir pamats apgalvot, ka vairākos formātos – no filmām līdz ikvakara šoviem – Krievijas TV kanālu auditorijai gadu desmitiem tika barotas gaidas par Krievijas gaišo nākotni. Saskaņā ar gaišreģu pareģojumiem atliek tikai pagaidīt un iestāsies solītā nākotne.

Līdz ar gaidāmo "Krievijas uzplaukumu" netiek aizmirsts arī par "ASV norietu" – piemēram, oficiālais Krievijas Aizsardzības ministrijas medijs 2017. gadā par ASV rakstīja šādi: "Pēc Kostornija teiktā, Vanga viņam stāstījusi, ka Amerika atrodas ļoti sliktā enerģētiskajā laukā, tur ir daudz ļaunuma un domu par naudu. Pret visa veida prognozēm var izturēties skeptiski. Jūs varat ticēt vai neticēt Vangas vārdiem, bet tas, kas šobrīd notiek ASV, pilnībā atbilst bulgāru pravietes aprakstiem. Amerikas ekonomisti prognozē kaut ko līdzīgu, pamatojoties uz jau taustāmiem procesiem." [5]

Biolaboratorijas un ES sabrukums 

Televīzijas formātu mutācijas procesā pazuda Vangas kritiķi – pareizticīgie priesteri, kas iepriekš ik pa laikam kaunināja raidījuma vadītājus par tēmas izvēli. Tāpat arvien retāk tika pieminēta iespējamā Vangas sadarbība ar Bulgārijas drošības dienestiem, ieskaitot apgalvojumus par spiegošanu garu izsaukšanas seansu laikā. Ja vēl pirms kāda laika TV skatītāju šaubas pārstāvēja pieaicinātie viesi, tad 2022. gada decembrī raidījumā "Pustj govorjat" ("Lai runā") vairs neparādās ne jautājumi no raidījuma vadītāja, ne no pieaicināto runātāju puses.

Vangas leģitimācija notiek ar institucionālo ekspertu palīdzību, piemēram, piesaucot pētnieciskos institūtus un militāros ekspertus. Šos pašus institūtus un militāro sektoru izmanto, lai leģitimētu Krievijas iebrukumu Ukrainā. Acīgākie skatītāji, kuri pastiprināti seko līdzi Krievijas propagandai, būs pamanījuši bieži redzamo "runājošo galvu" ziņu izlaidumos – Igoru Ņikuļinu, kurš bagātīgi komentē tēmu par Ukrainas tā sauktajām "biolaboratorijām", stāstot par to, kā Rietumi īsteno neredzamu bioloģisko karu.

Naratīvs par Krievijas gaišo nākotni un Rietumu drīzo norietu netraucēti piepilda šovu saturu. Lai gan saskaņā ar iepriekš paustajiem pareģojumiem NATO un ES sabrukumam jau sen vajadzēja notikt, tagad beigas atliktas uz vēlāku laiku. Tiem, kas vēlas brīvajā laikā izpētīt Vangas pareģojumu evolūciju Krievijas medijos, noderēs padziļinātā meklēšanas rīka "Google Search Operators List"  palīdzība. Tāpat ir vērts ieskatīties arī interneta arhīvā "Wayback machine" un pārbaudīt, vai konkrētajiem rakstiem nav saglabājušās sākotnējās versijas bez vēlāk veiktām manipulatīvām izmaiņām. 

Līdz ar sociālo mediju attīstību un clickbait fenomenu virsrakstus par jauniem pareģojumiem vai nejauši atrastām kasetēm izplata arī troļļu tīkls. "Google Analytics" dati par pēdējo piecu gadu laikā veiktajiem interneta meklējumiem Baltijas valstīs uzrāda divas virsotnes informācijas meklējumos par Vangas pareģojumiem. Latviešu, igauņu, lietuviešu un krievu valodā tie visvairāk meklēti 2020. gada martā un 2022. gada februārī. 

Šībrīža propagandā Vanga ir viena no visbiežāk izmantotajām gaišreģēm, taču ne vienīgā. 2015. gadā oficiālais Krievijas Federācijas vēstnesis rakstīja, ka "Džuna Davitašvili neilgi pirms savas nāves par karu Donbasā teica: "Briesmīgi skatīties, kas notiek. Nav laiks karot, nogalināt cilvēkus un bērnus… Tas beigsies pēc mēnešiem diviem…"". [6] Turpat atrodama arī prognoze 2016. gadam: "Astrologs Pāvels Globa paredz, ka 2016. gadā pasaules karte piedzīvos nopietnas izmaiņas. Amerika cietīs no iekšējām problēmām – pār valsti velsies milzīgs daudzums mītiņu un demonstrāciju. Tas notiks tāpēc, ka cilvēki sāks aktīvāk nosodīt savas valsts politiku, uzskatot un saucot to par ļoti nemākulīgu. 2016. gadā ES vēl aktīvāk sāks lūzt un plīst pa vīlēm."

Skorpions un karš  

Viens no populārākajiem šoviem Krievijas Pirmajā kanālā, ko ilgstoši raidīja arī Latvijā, bija "Davaj požeņimsja!" ("Apprecēsimies!"). Šova ētera dzīve sākās vien dažas dienas pirms kara Gruzijā, 2008. gadā augustā. Oktobrī raidījuma koncepcija mainījās – par vienu no tā vadītājām kļuva astroloģe. Darba dienās, atklājot prime-time jeb auditorijas ziņā svarīgāko lineārās televīzijas laiku, cilvēku attiecības, mīlestību un veiksmi TV skaidroja ar zvaigznēm. 

Pēdējais raidījums, balstoties uz "1tv.ru" mājaslapā esošo informāciju, tika pārraidīts 2022. gada 22. februārī, tātad īsi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā. Zīmīgi, ka 2014. gadā uz īsu laiku raidījumā parādījās arī Lidija Arefjeva, jaunā astroloģe, aktrise un raidījumu vadītāja no Harkivas. [7] Taču drīz viņu nomainīja Tamāra Globa, viena no slavenā astrologa Pāvela Globas bijušajām sievām. Tamāra Globa aizvien turpina dažādos formātos piedalīties TV raidījumos, tagad stāstot par karu. Divu raidījuma vadītāju astrologu sarunā izskan: karš esot divu zodiaka zīmju – Svaru un Skorpiona – attiecību rezultāts. 

Numerologi, astrologi un citi ne vien skaidro valstu attiecības, bet vienlaikus novērš uzmanību no kara un devalvē to līdz raidījuma "Apprecēsimies!" problēmu laukam, kur cilvēku attiecības tiek skaidrotas ar zvaigžņu stāvokli. Taču vērst skatienu uz zvaigznēm ir tikai viens un noteikti ne būtiskākais no šī naratīva mērķiem, galvenais ir sēt gaidas par iznākumu – gaišo nākotni, kad Krievija uzvarēs un Vladimirs valdīs pār pasauli. Nākotnes iestāšanās laiks tiks precizēts.


[1] "Vanga atgriežas" treileris: https://www.youtube.com/watch?v=8mROH0UqlMY. Taču atvērt saiti neiesakām, lai nevairotu plūsmu Krievijas propagandas saturam.

[2] Pieeja mediju kritiķes rakstam "Kommersant" mājaslapā Latvijā ir bloķēta.

[3] "Vangelija – seriāls par leģendāro gaišreģi!", treileris atrodams saitē https://izklaide.tv3.lv/tv-jaunumi/vangelija-serials-par-legendaro-gaisregi/, taču atvērt saiti neiesakām, lai nevairotu plūsmu Krievijas propagandas platformai.

[4] Citāts no REN TV raidījuma, pieeja šai propagandas platformai Latvijā ir bloķēta.

[5] Citāts no TV "Zvezda" raidījuma, pieeja šai propagandas platformai Latvijā ir bloķēta.

[6] Citāts no oficiālā Krievijas Federācijas padomes laikraksta, pieeja šai propagandas platformai Latvijā ir bloķēta.

[7] "Apprecēsimies! Guzejevai noticis konflikts ar jauno astrologu", atrodams saitē https://www.youtube.com/watch?v=QRK04gKt-kE. Taču atvērt saiti neiesakām, lai nevairotu plūsmu Krievijas propagandas platformai.


Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta saturu atbild biedrība "Ascendum" un interneta žurnāls "Satori".

Tēmas

Solvita Denisa-Liepniece

Vidzemes augstskolas docente, Baltijas Mediju izcilības centra konsultante mediju pratības jautājumos.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!