Aktualitātes
29.11.2022

Aicina pieteikt kandidātus Normunda Naumaņa Gada balvai mākslas kritikā

Komentē
0

Normunda Naumaņa biedrība un balvas žūrija izsludina kandidātu pieteikšanu Normunda Naumaņa (1962–2014) vārdā nosauktajai Gada balvai mākslas kritikā un Jaunā kritiķa/-es veicināšanas balvai. Pieteikumi jāiesūta līdz 9. decembrim pulksten 17.00.

Balvas žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins: "Vērtējot kritiķu devumu pēdējos gados, esam ievērojuši zīmīgu tendenci – kultūrkritikas aina Latvijā piedzīvo pārmaiņas. Mākslas izpausmes ir kļuvušas krāsainākas, daudzveidīgākas, neviennozīmīgākas. Teātra, kino, laikmetīgās mākslas, mūzikas, literatūras robežas izplūst un veido jaunus, sinkrētiskus žanrus, kas prasa citādu pieeju un jaunus vērtēšanas kritērijus.

Patīkami redzēt, ka kritikas jomā ienāk arī jauni cilvēki, kuru redzējums, atvērtība un profesionalitāte ļauj izvērtēt, analizēt un reaģēt uz šiem procesiem ar jaunam laikmetam atbilstošiem instrumentiem. Tas ļauj mums, Normunda Naumaņa vārdā nosauktās mākslas kritikas balvas žūrijai, ar optimismu raudzīties nākotnē, kurā kultūras process tiek apzināts un dokumentēts, piešķirot tam nozīmīgu lomu nācijas, sabiedrības un kopienu ilgstamībā."

Gada balvu mākslas kritikā 1500 eiro apmērā atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde", naudas balvu 500 eiro apmērā labākajam jaunajam kritiķim/-ei finansiāli atbalsta "SIA Kurekss". Normunda Naumaņa Gada balvai kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi Nacionālās balvas statusu.

Gada balva kritikā un Jaunā kritiķa/-es balva tiks pasniegta svinīgā ceremonijā 2023. gada 9. janvārī Jaunajā Rīgas teātrī.

Gan Gada balvai, gan Jaunā kritiķa/-es balvai var pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras un dejas mākslas kritikas jomā. Balvām var pieteikt recenzijas, kas publiskotas laikā no 2021. gada 1. decembra līdz 2022. gada 1. decembrim. Kandidātus var pieteikt jebkurš interesents, arī pats autors.

Jaunā kritiķa/-es balvai var pieteikt kandidātus, kuri līdz 2022. gada 1. decembrim nav sasnieguši 28 gadu vecumu. Piesakot kandidātus Jaunā kritiķa/-es balvai, jāiesūta trīs kandidāta publikācijas, kā arī CV.

Pieteikumi jāiesūta līdz 9. decembrim. Izskatot pieteikumus abām balvām, tiks vērtēta kritiķu spēja ne vien analizēt mākslas darba kvalitātes, jauno un izcilo nošķirt no viduvējībām un neveiksmēm, bet arī prasme konkrēto mākslas notikumu aplūkot plašākā kultūrvēsturiskā vai mūsdienu mākslas kontekstā.

Pieteikumus izvērtēs žūrija, kuras priekšsēdētājs ir dzejnieks un filozofs Ilmārs Šlāpins. Žūrijā darbojas Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" redaktore Laima Slava, "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, dzejnieks, pagājušā gada balvas ieguvējs Kārlis Vērdiņš, literatūras kritiķe Anda Baklāne, teātra kritiķe Undīne Adamaite un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Kandidātus var pieteikt, rakstot uz elektroniskā pasta adresi: [email protected] un norādot, vai kandidāts tiek izvirzīts Gada balvai kritikā vai Jaunā kritiķa/-es veicināšanas balvai.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!