Aktualitātes
03.12.2020

Aicina pieteikt kandidātus Naumaņa balvai mākslas kritikā

Komentē
0

Normunda Naumaņa biedrība un balvas žūrija izsludina kandidātu pieteikšanu Normunda Naumaņa (1962–2014) vārdā nosauktajai Gada balvai mākslas kritikā, kā arī Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvai. Pieteikumi jāiesūta līdz 11. decembra plkst 17:00.

Balvas žūrijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins: "Laikā, kas fiziska distancēšanās kļūst par normu, bet nekritiski spriedumi pārpilda sociālos tīklus, ir īpaši svarīgi atcerēties par cilvēkiem, kuru arods prasa distancētu un kritisku vērtējumu – spēju ieraudzīt kultūras un mākslas faktā dziļāku un paliekošāku pievienoto vērtību. Covid 19 pandēmija ir smagi skārusi daudzas mākslas jomas, tiek atceltas izrādes, koncerti, kinoseansi, taču mākslas kritika turpina pastāvēt, un cilvēkiem, kas ar to nodarbojas, nepieciešams atbalsts un uzmanība. Šogad ir nepatīkami samazinājies recenziju un kultūrkritisku rakstu daudzums medijos, taču netrūkst nozīmīgi darbi, kurus būtu vēlams izcelt, nominējot Gada balvai mākslas kritikā."

Galveno balvu 1500 eiro apmērā atbalsta tehnoloģiju uzņēmums "Tilde". Jau otro gadu žūrija piešķirs naudas balvu 500 eiro apmērā  labākajam jaunajam kritiķim. To finansiāli atbalsta "SIA Kurekss". Normunda Naumaņa Gada balvai kritikā Kultūras ministrija ir piešķīrusi Nacionālās balvas statusu.

Gan Gada balvai, gan Jaunā kritiķa/es balvai var pieteikt autorus, kas aizvadītā gada laikā darbojušies teātra, kino, literatūras, mūzikas, vizuālās mākslas, arhitektūras un dejas mākslas kritikas jomā. Balvām var pieteikt recenzijas, kas publiskotas laikā no 2019. gada 1. decembra līdz 2020. gada 1. decembrim. Kandidātus var pieteikt jebkurš interesents, arī pats autors. Jaunā kritiķa/es balvai var pieteikt kandidātus, kuri līdz 2020. gada 1. decembrim nav sasnieguši 28 gadu vecumu. Pieteikumi jāiesūta līdz 11. decembrim.

Izskatot pieteikumus abām balvām, tiks vērtēta kritiķu spēja ne vien analizēt mākslas darba kvalitātes, jauno un izcilo nošķirt no viduvējībām un neveiksmēm, bet arī prasme konkrēto mākslas notikumu aplūkot plašākā kultūrvēsturiskā vai mūsdienu mākslas kontekstā.

Pieteikumus izvērtēs žūrija, kuras priekšsēdētājs ir dzejnieks un filozofs Ilmārs Šlāpins. Žūrijā darbojas Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava,  "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, publicists Valdis Ābols, literatūras kritiķe Anda Baklāne, teātra kritiķe Undīne Adamaite un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Kandidātus var pieteikt, rakstot uz elektroniskā pasta adresi: [email protected] un norādot, vai kandidāts tiek izvirzīts uz Gada balvu kritikā vai Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvu. Piesakot kandidātus Jaunā kritiķa/es  balvai, jāiesūta trīs kandidāta publikācijas, kā arī CV.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!