Jons Meks (pa vidu) kopā ar Endiju Vorholu (pa labi) "Anthology Film Archyves" atvēršanā 1970. gadā
 
Aktualitātes
24.01.2019

96 gadu vecumā mirst "amerikāņu avangarda kino krusttēvs" Jons Meks

Komentē
0

Trešdienas, 23. janvāra, rītā 96 gadu vecumā savās mājās Bruklinā miris pazīstamais lietuviešu izcelsmes amerikāņu režisors, dzejnieks un mākslinieks Jons Meks.

Jons Meks (1922-2019), kurš bieži saukts arī par Amerikas eksperimentālā kino krusttēvu, kara laikā atradās gan vācu, gan padomju spēku rindās, savukārt vēlāk nokļuva karagūstekņu nometnē Vācijā, no kuras tika pārcelts uz bēgļu nometni. Tur Meks iepazinās ar kino un sāka apsvērt domu par iespēju pašam uzņemt filmas.

Pēc kara Maincas Universitātē Jons Meks studēja filozofiju un romānistiku, bet 1949. gadā emigrēja uz ASV, kur sāka veidot darbus, kas šobrīd tiek uzskatīti par avangarda kino klasiku. 1954. gadā kopā ar brāli nodibināja žurnālu "Film Culture", bet vēlāk Ņujorkas laikrakstā "Village Voice" izveidoja sadaļu "Movie Journal".

Septiņdesmitajos gados kopā ar domubiedriem Ņujorkā Meks dibināja savu kinoarhīvu "Anthology Film Archyves", kur glabājas vērtīgākā ASV avangarda kino kolekcija un cita starpā atrodami arī unikāli Džona Lenona, Joko Ono, Salvadora Dalī un Vudija Alena eksperimenti kino laukā.

Jons Meks bija pazīstama figūra Ņujorkas avangarda kultūras scēnā. Viņš uzturējis kontaktus ar tādām leģendārām personībām kā Endiju Vorholu, jau pieminētajiem Džonu Lenonu un Joko Ono, kā arī ar Džekiju Kenediju, kuras bērniem pasniedza kino pamatus.

Par savu skolotāju Meku sauc vairāki šobrīd labi pazīstami Lietuvas kinorežisori, kas stažējušies pie viņa Ņujorkā, – Aļģimants Maceina, Arūns Matelis, Audrjus Stonis, Artūrs Jevdokimovs, Vītauts V. Landsberģis. Tāpat par iedvesmas avotu Meku dēvē slaveni amerikāņu kinorežisori, tostarp Džims Džārmušs, Džons Voterss un citi.

Režisora pēdējā filma "Out-takes from the Life of a Happy Man" iznāca 2012. gadā.

Vairāk par Meka daiļradi lasi Santas Remeres rakstā "Mūks un šarlatāns".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!