Īvs Kleins pie diriģenta pults
 
Aktualitātes
10.09.2017

9 notikumi, ko "Satori" iesaka piedzīvot "Baltajā naktī"

Komentē
0

Jau šonakt Rīgu piepildīs ikgadējās "Baltās nakts" pasākumi: koncerti, performances, mākslas norises, kino seansi un citi notikumi kopumā vairāk nekā 60 vietās. Lai palīdzētu orientēties plašajā un daudzveidīgajā programmā, esam sagatavojuši izlasi ar 9 notikumiem, kurus iesakām nepalaist garām gada aizraujošākajā kultūras naktī.

1. Eduarda Veidenbauma elektriskā dzeja "Radio Naba" ritošajā studijā

No plkst. 18.00 līdz 3.00 Maršrutā Ausekļa iela – 2. Meža kapi.

Tiem, kas Baltajā naktī vēlas atrasties nepārtrauktā kustībā, jānoķer īpašais elektriskās dzejas tramvajs, kas līdz 3:00 naktī kursēs maršrutā Ausekļa iela – 2. Meža kapi. Tajā, atzīmējot latviešu dzejnieka Eduarda Veidenbauma 150 gadu jubileju, tiks atvērts "Radio NABA" producētais elektroniskās deju mūzikas oriģinālmūzikas albums ar Eduarda Veidenbauma vārdiem "Vaidi un gaidi", kā arī norisināsies dzīvās mūzikas koncerti, dzejas lasījumi, skaņu laboratorijas, teatrālas intermēdijas un radošumu raisošas improvizācijas spēles.

  1. Īva Kleina "Monotonās klusuma simfonijas" Latvijas pirmatskaņojums

No plkst. 23.30 līdz 1.00 Rīgas Svētā Pētera baznīcā, Reformācijas laukumā 1.

Ievērojamā franču gleznotāja un performanču meistara, postmodernista Īva Kleina (1928–1962) "Monotonā klusuma simfonija" ir skaņdarbs divās daļās –  pirmās 20 minūtes tiek atskaņots nepārtraukts Re mažora akords, bet otro daļu veido pilnīgs klusums, klausītājiem radot reiboņa un ārpuslaika esamības sajūtu. "Baltās nakts" laikā skaņdarbs Latvijā tiks atskaņots pirmo reizi, pulcējot kopā 32 mūziķu lielu orķestri un 40 dziedātāju kori, savukārt pie diriģenta pults būs viens no starptautiski atzītākajiem šī skaņdarba interpretiem – Rolands Dahindens no Šveices. 

  1. Orķestra "Rīga" koncertprogramma "Merkūrijs uz mēness"

No plkst. 20.00 līdz 21.15 koncertzālē "Palladium Rīga", Marijas ielā 21.

Orķestra "Rīga", solista Jāņa Šipkēviča un ģitārista Matīsa Čudara sniegumā "Baltajā naktī" skanēs amerikāņu komponista Skota Makalistera 2012. gadā sacerētais un pasaulē pazīstamais skaņdarbs "Merkūrijs uz Mēness", ko pats autors nosaucis par konceptsimfoniju. Tajā Makalisters apspēlējis grupas "Pink Floyd" konceptalbumu "Dark Side of the Moon", Fredija Merkūrija balss plašās iespējas, kā arī stāstu par mītisko tēlu Merkūriju, radot mūziku, kas aicina klausītājus paskatīties uz planētu Zemi no augšas, no Mēness.

  1. Nepieradinātās mūzikas festivāla "Skaņu mežs" koncertprogramma

No plkst. 21.00 līdz 2.00 koncertzālē "Ave Sol", Citadeles ielā 7.

Nepieradinātās mūzikas biedrība "Skaņu mežs" "Baltajā naktī" piedāvās piecas stundas ilgu avangarda mūzikas koncertprogrammu, izgaismojot aktuālus eksperimentus dažādās mūzikas subkultūrās, ieskaitot elektroakustisko mūziku, tumšo tehno, minimālismu, brīvo improvizāciju un laikmetīgo mūziku, vienlaikus neaizmirstot arī par audiovizuāliem priekšnesumiem. 

  1. Laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit 9"

No 16.00 līdz 1.00 Bijušajā LU Bioloģijas fakultātes ēkā, Kronvalda bulvārī 4.

Šobrīd bijušajā LU Bioloģijas fakultātes ēkā skatāma starptautiskā laikmetīgās mākslas festivāla "Survival Kit 9" izstāde "Saiet ābolā * kokā * sēnē * ledājā * gliemežvākā * briedī * kanārijputniņā * sikspārnī", kurā aplūkojami pasaules līmeņa mākslinieku darbi, kas vērsti uz pasaules uztveres paplašināšanu un mācīšanos no dabas. "Baltajā naktī" izstādi papildinās absurdo faktu teātra izrāde, mākslinieku performances, kartupeļu drukas darbnīca, ekskursijas ēkā par dažādām tēmām Latvijas izcilāko stāstnieku pavadībā, tiks demonstrētas īsfilmas par astoņkāja mīlas dzīvi, vampīru ikdienu un citām aizraujošām tēmām. Īpaši bērniem būs pieejami radoši uzdevumi, kas palīdz iepazīt mākslas darbus un māksliniekus.

  1. Kinoprogramma "Kaķa privātā dzīve"

No plkst. 18.00 līdz 3.00 kinoteātrī "K.Suns", Elizabetes ielā 83/85

Kinoteātrī "K.Suns" visas nakts garumā būs skatāma neatkarīgā kinofestivāla "2ANNAS" sagatavotā īsfilmu programma, ko aizsāks Danas Indānes balss improvizācija, attēlojot režisoru Maijas Derēnas un Aleksandra Hamida mēmā filmas "Kaķa privātā dzīve" (1944) fragmentus, savukārt turpinās pēdējo gadu labākās latviešu īsfilmas

  1. Dzejas diskotēka "Make love, not war"

No plkst. 21.00 līdz 3.00 MVT Vasaras mājā, Kalnciema ielā 36/38. 

Jau otro gadu interneta žurnāls "Satori" sadarbībā ar fondu "Mākslai vajag telpu" festivāla "Dzejas dienas" noskaņās un mūsdienu mākslas foruma "Baltā nakts" ietvaros ikvienu dzejas, mākslas, mūzikas un nakts dzīves mīļotāju aicinās uz dzejnieku diskotēku. Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad diskotēkā mūziku aicināti spēlēt 12 pašmāju dzejnieki, kuri lasīs savus svaigākos dzejoļus un atskaņos pašu izvēlētu mūziku, kas saspēlēsies ar tēmām, par kurām savos darbos reflektē Latvijas laikmetīgās mākslas patriarhs un ikona Andris Grinbergs, kuram veltīta šīs sezonas MVT Vasaras mājas izstāžu sērija "Ārup. Andris Grinbergs".

  1. Ielu teātra "Kamchátka" performance

No plkst. 19:00 līdz 20:00 Miera ielā un no 21.00 līdz 22.00 Centrālās dzelzceļa stacijas laukumā.

Starptautiski pazīstamais ielu teātra kolektīvs "Kamchàtka" "Baltajā naktī" izspēlēs asprātīgu stāstu par astoņiem iebraucējiem no tālienes, kuri apmaldījušies svešā pilsētā, katrs nesot savu iedzīvi nelielā čemodānā. Performance, kas desmit gadu laikā piedzīvojot vairāk nekā 350 izrāžu 27 pasaules valstīs, slavina vienkāršību un spontānumu, sniedz iespēju palūkoties uz dzīvi ar jaunu skatu un izsvērt atšķirības starp pazīstamo un "svešo". 

  1. Rasas un Raita Šmitu izstādes "Mikropasauļu svārstība" atklāšana un virtuālās realitātes demonstrējumi. 

No plkst. 18.00 līdz 2.00 "RIXC" galerijā, Lenču ielā 2.

"Baltajā naktī" jaunajā "RIXC" galerijā atklās mākslinieku Rasas un Raita Šmitu istādi, ko veido videomateriāli no Ķemeru tīreļpurvu, kur "RIXC" šogad uzstādījuši vides novērošanas kameras un "baktēriju baterijas" ar sensoriem. Līdz vasaras beigām uzkrāti dažādi purvu ekosistēmas dati, attēli un veikti dronu lidojumi ar 360 grādu kamerām, ko varēs apskatīt "Baltajā naktī". Projekta ietvaros norisināsies arī mākslinieku grupas "Trihars" izstāde un virtuālās realitātes performances 11. novembra krastmalā 35 (ieeja no Minsterejas ielas) no plkst. 20.00 līdz 2.00.

Ieeja visos "Baltās nakts" notikumos ir bez maksas. Iepazīties ar pilnu "Baltās nakts" programmu var festivāla mājaslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!