Redzējumi
12.04.2016

8 spēcīgas idejas Demogrāfisko lietu centra dienaskārtībai

Komentē
12

Valsts ataudze ir svarīga. Tā ir svarīgāka par cilvēktiesībām. Un tādēļ sieviete pirmkārt ir māte, un tikai tad, kad ir veiksmīgi izpildījusi šo pienākumu vismaz četras reizes, viņa ar savu dzīvi var darīt, ko vien vēlas. Mēs visi kopā ceļam šo valsti, un tas, ko valstij vajag, ir jauni nodokļu maksātāji. Latvieši, kristieši, ar baltu ādu, zilām acīm un pelēkiem matiem. Nevis kaut kādi melni musulmaņi.

Tieši tāpēc Latvijā ir izveidota daudzsološa institūcija – Demogrāfisko lietu centrs. Daži ciniķi to gan ir nosaukuši par Kopošanās ministriju, neapzinoties to, cik Latvijas nākotnei nozīmīga ir tautas ataudzes atbalsta pasākumu izstrāde un pilnveidošana.

Daudzi sev uzdod jautājumu – ar ko gan nodarbosies šis centrs? Piedāvāšu dažas idejas no pagātnes, lai iezīmētu aptuveno darbības virzienu, kas vislabāk varētu veicināt tautas ataudzi. Jo viss jau ir bijis un kāpēc gan mums izdomāt jaunu riteni, vai ne? Raksta beigās arī dažas mācības un no tām izrietošas vadlīnijas nākotnes rīcības plānam.

Kad 1966. gadā Nikolaje Čaušesku nāca pie varas, viņam bija grandiozi plāni Rumānijai. Valstī bija kavējusies industrializācija un bija zems dzimstības līmenis. Čaušesku nolēma aizņemties 30. gadu Staļina dogmu, ka iedzīvotāju skaita pieaugums veicinās ekonomisko izaugsmi. Viņu iedvesmoja bērnība laukos. Tā pirmajā gadā kopš nākšanas pie varas tika izdots "Dekrēts 770", kas padarīja abortus nelegālus sievietēm, kuras jaunākas par 40 gadiem un kurām ir mazāk nekā četri bērni.  "Auglis ir visas sabiedrības īpašums – ikviens, kas izvairās radīt bērnus, ir cilvēks, kas aizmirsis ideju par nācijas turpināšanos," teica Čaušesku.

Dzimstības rādītāji palielinājās, tomēr ne pietiekami, jo rumānietes meklēja iespējas veikt nelegālus abortus mājās, ļoti bieži ar katastrofālām sekām. 1977. gadā visi cilvēki, kam nebija bērnu, – neatkarīgi no dzimuma un laulības stāvokļa – sāka maksāt bezbērnu nodokli. 1980. gadā plaši pieejami kļuva prezervatīvi un hormonālā kontracepcija, tādēļ tie tika aizliegti, lai netraucētu valsts mērķim. Par pārraudzību bija atbildīga slepenpolicija, kas parūpējās, lai ārsti, kuri veic abortus, nonāktu cietumā. Sievietes katrus trīs mēnešus darbavietās monitorēja, meklējot grūtniecības pazīmes, un, ja viņas nedzemdēja un zaudēja bērnu, viņām draudēja cietumsods. Lūk, jums atbilde uz to, kā gan Parādnieks bija ieplānojis monitorēt, vai smēķētājas ir grūtnieces vai sievietes ar vēderiņu.

Rezultātā arvien vairāk un vairāk negribētu bērnu palika valsts aprūpē. 1989. gadā Rumānijā bērnunamos atradās 100 000 bērnu, un šis skaitlis auga. Finansējuma tādam skaitam bērnu bērnunamos nepietika, un bērni tika tajos turēti kā dzīvnieki, badā un vardarbībā, tālu prom no sabiedrības acīm. Lai gan Čaušesku režīms vairs nepastāv, bērnunamu bērni ar visām savām psiholoģiskajām un fiziskajām traumām dzīvo Rumānijā un mēģina sadzīvot ar savu šaušalīgo pagātni. Tā kā Rumānija ir viena no nabadzīgākajām ES valstīm, bērnu skaits bērnunamos vēl joprojām ir ļoti augsts. Galvenais iemesls, kādēļ bērni tur nonāk, – nepieejama kontracepcija un nabadzība. Vecāki tos bērnus, kurus paši nevar aprūpēt, izvēlas nodot bērnunamā.

Arī Polija kopš 1993. gada, kad tika ieviesti pirmie ierobežojumi abortiem, seko Rumānijas piemēram. Diemžēl robežas ir vaļā, un jau 1994. gadā sākās "abortu tūrisms" uz blakus valstīm. Līdzīgi kā Rumānijā, arvien palielinās bērnu skaits, kas tiek pamesti dzemdību namā vai t.s. glābējsilītē (baby-box). Pašlaik Polijā bērnunamos ir aptuveni 80,000 bērnu, un valstī ir 350 bērnunami, kas ir lielākais skaitlis Centrāleiropā.

Kā redzam, idejai par tautas ataudzi kā sievietes dzīves virsmērķi ir gan savi plusi, gan mīnusi. Tomēr mēs varam mācīties no vēstures kļūdām un šoreiz visu izdarīt pareizi. Lūk, astoņi spēcīgi un efektīvi ieteikumi:

  1. Ja valsts ievērojamus budžeta līdzekļus spēs novirzīt lieliem, plašiem bērnunamiem, kuros bērniem tiks nodrošināta patriotiskā un tikumiskā audzināšana, Latvija varētu kļūt par pirmo valsti, kas iedzīvina vienlaikus gan Hitlera, gan Čaušesku idejas un izlabo viņu kļūdas.
  2. Būtu nepieciešams domāt par "abortu tūrisma" problēmu. Ja ir iespējams valstī uzturēt zemu ienākumu līmeni, sievietēm nebūs pieejama nelegāla kontracepcija un nebūs arī iespēju doties "abortu tūrismā" uz Igauniju. Krīzes situācijās iespējama robežu slēgšana tautas ataudzes labā.
  3. Noteikti jāizvērtē kontracepcijas kriminalizācija un grūtnieču monitorings darbavietās.
  4. Tikai kriminalizējot abortu veikšanu, ir iespējams maksimizēt tautas ataudzi – pirmās iestrādes Saeimā jau ir bijušas un guvušas deputātu atbalstu. Te noteikti jāturpina aktīva sadarbība ar aktīvajām Latvijas NVO, kā "Asociācija Ģimene", "Mūsu bērni" u.c.
  5. Jādomā par bezbērnu nodokļa ieviešanu – diskusijas par to jau ir aizsāktas, un, kopš idejas patrons Imants Parādnieks ir Demogrāfisko lietu centra vadītājs, šis ir labākais laiks sarunas atsākšanai sabiedrībā.
  6. Nepieciešams uzturēt maksimāli spēcīgas saites ar baznīcu – Latvijā vienādas tradicionāli kristīgas vērtības aizstāv gan katoļu, gan luterāņu, gan baptistu, gan arī pareizticīgo draudzes, tādējādi padarot uzdevumu vēl vieglāku, nekā tas ir Polijā.
  7. Jāatbalsta organizācijas, kas veiksmīgi lobējušas t.s. tikumības grozījumu ieviešanu Latvijā, – jo mazāk jaunieši zinās par kontracepciju, jo agrāk sāks radīt bērnus un jo vairāk bērnu tiks radīts viņu dzīves laikā.
  8. Jāgaida nākamās vēlēšanas, kad palielināsies "Saskaņas centra", Zaļo un zemnieku savienības un Nacionālās apvienības pārstāvniecībā, tā dodot zaļo gaismu koalīcijai, kas stāvēs uz stingriem kristīgi tradicionāliem pamatiem.

Jo galvenais ir lūkoties uz abortu kā sievietes izlaidības un egoisma pierādījumu, bet bērnu neradīšanu – kā sievietes egoisma apliecinājumu. Sievietes vienkārši nav sapratušas savu īpašo, svēto lomu tautas ataudzē, un mūsu uzdevums ir viņām to palīdzēt saprast. Un tad gan pienāks laiki, kad mūsu meitas un dēli varēs laimē diet. 

L.Curiha

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
12

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!