Ilustratīvas nozīmes attēls. Foto avots: Flickr.com
 
Aktualitātes
12.07.2016

8 grāmatas, ko bērnu literatūras balvai šogad nominējuši briti

Komentē
0

Britu laikraksts "The Guardian" publicējis sarakstu ar astoņām grāmatām, kas nominētas laikraksta izveidotajai "Balvai bērnu literatūrā 2016" (Guardian children's fiction prize), kas ik gadu godina vienu Lielbritānijā izdotu grāmatu bērniem vai jauniešiem.

Sagaidot Jāņa Baltvilka dzimšanas dienu, kas nāks ar Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā, aicinām iepazīties arī ar labākajām pēdējā gada laikā izdotajām bērnu grāmatām Lielbritānijā, kuras "Balvai bērnu literatūrā 2016" nominējis laikraksts "The Guardian". Savukārt jauniešus līdz 18 gadu vecumam "The Guardian" aicina piedalīties jauno recenzentu konkursā, veidojot recenzijas par kādu no astoņām nominētajām grāmatām.

Zanas Freilonas (Zana Fraillon) grāmata "Kaulu zvirbulis" ("The Bone Sparrow") ir aktuāls stāsts par Subi – puisēnu no bēgļu nometnes, kas nekad nav redzējis pasauli ārpus tās. Rakstniece izgaismo imigrācijas problēmu, ļaujot lasītājam iejusties galvenā varoņa ādā. Lai arī stāsts ir šķietami drūms, tam cauri vijas arī viegla cerība un humors. 

 

Taņas Landmenas (Tanya Landman) grāmata "Elle un plūdi" ("Hell and High Water") ataino korupciju, rasismu un morāles trūkumu 18. gadsimta Anglijā, kur grāmatas galvenais varonis Keilebs kopā ar tēvu veido ceļojošos izklaides šovus. Viss rit labi, līdz Keileba tēvu nepatiesi apsūdz zādzībā un notiesā.

  

Malorijas Blekmanas (Malorie Blackman) grāmata "Dzenoties pakaļ zvaigznēm" ("Chasing the Stars") pārveido Šekspīra "Otello", pārceļot darbību Kosmosā, kur grāmatas galvenie varoņi – māsa un brālis – cenšas samierināties ar savu vecāku zaudējumu un tikt galā ar kosmosa bēgļu iebrukumu.

 

Braiena Selznika (Brian Selznick) grāmatā "Brīnumi" ("The Marvels") sadzīvo divi stāsti – viens risinās 18. gadsimtā uz avarējuša vaļu mednieku kuģa, bet otrs ataino jauna puiša Jozefa dzīvesstāstu pagājušajā gadsimtā. Latvijā jau izdota rakstnieka grāmata "Hugo Kabrē izgudrojums", pēc kuras motīviem Martins Skorsēze uzņēmis filmu "Hugo".

  

Mārtina Sjuarta (Martin Stewart) grāmata "Riverkīpa" ("Riverkeep") ­ir episks piedzīvojumu stāsts par dēla centieniem atbrīvot tēvu no ļaunā gara, atrodot un uzvarot kādu jūras briesmoni.

 

Aleksa Vītla (Alex Wheatle) grāmatas "Krongtonas bruņinieki" ("Crongton Knights") galvenais varonis Makkijs ir apaļīgs jaunietis, kas iegrimis skumjās par mātes zaudējumu un noraizējies par sava tēva un brāļa likteni, taču reiz sapņo kļūt par šefpavāru Krongtonā – vietā, ko pārņēmis sens dzimtu naids.

 

Bonijas Sjū Hičkokas (Bonnie-Sue Hichcock) grāmata "Svešu māju smarža" ("The Smell of Other People’s Houses") ir vairāku stāstu kolāža, kas ataino jaunu cilvēku dzīvi 70. gadu Aļaskā. Neparastā grāmatas struktūra attēlo haotisko realitāti un vairāku dzīvju līdzās pastāvēšanu vieglā un sirsnīgā noskaņā.

 

Džankarlo Gemina (G.R. Gemin) "Saldā pica" (Sweet Pizza) ir stāsts, kas sevī ietver ekscentriskas komēdijas elementus. Galvenais varonis Džo dzīvo Dienvidvelsā un saimnieko sava itāļu izcelsmes vectēva kafejnīcā. Viņš ir pārņemts ar idejām, kā piesaistīt kafejnīcai arvien jaunus klientus un kā apvienot abas savas kaislības – ēdienu un operu. Paralēli tam Džo cenšas izzināt Velsas itāļu kopienas vēsturi.

 

Oktobrī no šiem astoņiem nominantiem tiks izvēlēti četri finālisti, no kuriem šī gada 17. novembrī viens iegūs galveno balvu.

"The Guardian" balva bērnu literatūrā tiek pasniegta jau kopš 1965. gada kā vienīgā balva bērnu literatūrā, kuras nominantus izvērtē vienīgi bērnu literatūras pārstāvji. Žūrija sastāv no trīs locekļiem, no kuriem viens vienmēr ir iepriekšējā gada uzvarētājs. Šī gada žūrijā ir H. K. Andersena balvas laureāts Deivids Almonds (David Almond), S. F. Seida (SF Said) un Keita Sandersa (Kate Saunders)

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!