Aktualitātes
30.12.2020

10 visbiežāk lasītie "Satori" raksti 2020. gadā

Komentē
0

Gaidot Jauno gadu, atgādinām 10 visbiežāk lasītos un visvairāk apspriestos "Satori" rakstus 2020. gadā.

10. Artis Svece: Ministre filozofe
Kam domāta izglītība 21. gadsimta Latvijā?

"Izglītībai, kas nav plānota un fokusēta uz konkrētu ieguvumu, pēc visa spriežot, nav vietas ministrijas plānotajā pasaulē. Sapņi ir citi."

9. Neviens man neteica, lai nebāžu pirkstus rozetē
Par valsts un personīgo atbildību pandēmijas laikā.

"Kā tad sanācis, ka mums, izrādās, jādod stingri norādījumi jautājumos, kur vajadzētu pietikt ar veselo saprātu? Un, ja šādu norādījumu kaut kādu iemeslu dēļ nav, mēs vieglu sirdi uzvedamies tikpat nejēdzīgi kā daudz lamātā "elite"?"

8. Linda Curika: Mums visiem vajag sievu
Kāpēc mums visiem vajag sievu un par ko tas liecina.

""Man vajag sievu," sūdzas mana draudzene, kad viņa kavē darbu, jo slims kaķis jāved pie veterinārārsta. Viņas priekšnieks ir vīrietis, kuram šādu problēmu nav – bērnu slimošanu, ārstu apmeklējumus un slimo kaķu vadāšanu pie vetārsta atrisina viņa sieva. "Nākamreiz, lūdzu, sarunā, lai šo jautājumu atrisina kāds cits tavas ģimenes loceklis," viņš pēc tam aizrādīs."

7. Linda Curika: Atpakaļ uz skolu
Kādas ģimenes pieredze pandēmijā.

"Māja ir nekārtībā, un mūsu dekoratīvās žurkas pašlaik, vēlu vakarā, no bērna pamestā brokastu šķīvja ēd sakaltušus makaronus. Makaronus! Brokastu! Standarti šajā ģimenē ir ievērojami kritušies. Bet kurš gan to pamanīs? Katrā ziņā tie nebūs bērni, jo viņi jau otro stundu spēlē "Minecraft"."

6. Liene Linde: Bet vai tu to vari pateikt latviski?
Pārdomas par latviešu valodas nākotni.

"Es uzaugu laikā, kad angļu valoda latviskajā domāšanas telpā ienāca un uzsāka savu karagājienu, vispirms ar ārvalstu kabeļtelevīziju, tad ar interneta starpniecību. Es stipri ciešu no savas valodas angliskošanas tendences un regulāri pieķeru sevi ar draugiem runājam savādā latviešu un angļu valodas hibrīdā."

5. Mikus Solovejs: Skolotāja piezīmes tālmācībā
Par tehnoloģijām un klātbūtnes nozīmi izglītībā.

"Šajā pavasarī esmu sapratis, ka nākotnes izglītībā cilvēciska klātbūtne būs neatceļama ekskluzivitāte – tā mums visiem ir tikpat svarīga, kā iespēja dzirdēt dzīvu mūzikas instrumentu skaņu un ar kāju pēdām pieskarties akmeņiem Tūjas pludmalē."

4. Linda Curika: Jāņi snobiem
Raksts tiem, kas vēl tikai meklē savu Jāņu identitāti.

"Pieļauju, problēma ir apstāklī, ka mēs svētkiem vai brīvdienām uzliekam pārāk lielas gaidas. Tāpat kā Jaunais gads, arī Jāņi ir svētki, kas rada trauksmi. Visi prasa: "Ko tu darīsi?" – un neērti teikt, ka plānoju pavadīt šīs dienas tieši tāpat kā jebkuras citas vasaras brīvdienas."

3. Linda Curika: Lūdzu, vienkārši esi "normāls"!
Kā runāt par mobingu skolā?

"Vecāki kaunas no dēliem, kas grib dejot baletu. Skolotāji smejas par bērniem ar disleksiju. Pilsētnieki iesmej par lauciniekiem un ikvienu, kam ir nepareizā izloksne. Pazīmes, par kurām bērnus apsmej vienaudži, galvenokārt ir tās pašas, kas nav vērtīgas sabiedrībā kopumā."

2. Agnese Krivade: Tavs prāts ir ļoti, ļoti, ļoti noguris*
Kas saista izdegšanu un izglītību?

"Trauksmes stāvoklis smadzenēs, simpātiskās nervu sistēmas aktivācija jeb "cīnies vai bēdz" režīms mūsu mentālos un fiziskos resursus mobilizē uz tādu efektivitāti, kas patiesībā ir pāri mūsu spēkiem. Šādā stāvoklī nav iespējams veltīt uzmanību atpūtai, kopābūšanai vai emocionālajam līdzsvaram."

1. Nils Sakss Konstantinovs: Bruknas terapijas plāns
Psihoterapeita komentārs par pusaudžu garīgās veselības aprūpi Latvijā.

"Deviantie pusaudži bērnu mentālās veselības hierarhijā jau tā ieņem zemākos pakāpienus, bet korekcijas iestādēs nonāk vēl paši neveiksmīgākie no šiem – nabadzīgākie, ģimeņu pamestie un institūcijās traumētie. Viņi tad arī saņem agresīvāko ārstēšanu, pārsvarā psihofarmakoloģisko. Visbiežāk – risperidonu, sauktu arī par ķīmisko trakokreklu."

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!