Aktualitātes
31.12.2019

10 visbiežāk lasītie "Satori" raksti 2019. gadā

Komentē
2

Gaidot Jauno gadu, atgādinām 10 visbiežāk lasītos un visvairāk apspriestos "Satori" rakstus 2019. gadā.

10. Rita Ruduša. Sieviete vīrieša palielinājumam
Ko "Getto Games" plakāti atklāja par seksismu un dzimumu stereotipiem mūsdienu sabiedrībā?

"Jebkurš, kam nācies cīnīties ar gārsām, zina, ka vienīgais veids, kā no tām atbrīvoties, ir durt dakšas dziļi zemē un izrakt treknās, baltās saknes. Ja noplēsīsi tikai "augšiņu", proti, lekno kātu ar lapu galā, gārsa atkal izlīdīs no zemes jau aiznākamajā dienā. Ar seksisma daudzveidīgajām izpausmēm mūsu sabiedrībā tieši tā arī notiek [..]"

9. Elizabete Lukšo-Ražinska. Patiesība par Salaveci
Ļoti personisks Ziemassvētku stāsts

"Mani nemulsināja tas, ka uz bērnudārzu, skolu, mūzikas skolu un mammas darba Ziemassvētku eglīti nāca citi Ziemassvētku vecīši. Es zināju, ka tie nav īstie. Kaut kādi santaklausi. Man viņi nepatika, es viņiem neticēju, viņiem pie cepures bija pielipinātas no folijas izgrieztas zvaigznes un mugurā – lielveikalā pirkts apmetnis, kura audums vairāk līdzinājās agroplēvei, nevis samtam. Es gribētu redzēt, kā viņi tādā paskatā izdzīvotu Ziemeļpolā."

8. Kristīne Želve. "Ej un skaties!" "Černobiļu"
Pārdomas pēc seriāla "Černobiļa" noskatīšanās

"Atminos, ka tā bija nedēļas nogale, pirmās saulainās un pa īstam siltās pavasara dienas, un daudzi piejūras ciematiņa iedzīvotāji, peldkostīmos izmetušies, rosījās savos piemājas dārzos. Es zinu, ka vairāki no viņiem vēlāk saslima ar vēzi. Drīz pēc tam ciema vīriešiem sāka pienākt pavēstes."

7. Aksels Hiršs. Mazliet mīlestības vēstule
Stāsts par mīlestību un citām pieaugušo spēlēm

"Varbūt visi tie miljoni, pat miljardi pāru ir jāpārjauc – kā kārtis –, meklējot optimāli pareizākās kombinācijas? Vai arī piespiedu kārtā jāatrauj viens no otra un jāizmētā pa visu pasauli? Lai tad viņi, izmisuši un padevušies, dotos viens otru atkal atrast?"

6. Nils Sakss. Vieta, kur izdzīvot
Bērnu un jauniešu psihologa skats uz vardarbību skolā

"Daži mēģina to latviskot kā ņirgāšanos, bet šis vārds ir krietni par šauru un pat ne tuvu neietver to jaudu un barokālo vērienu, ko spēj producēt robežas zaudējuša pusaudža prāts, kurā, šķiet, satikušies visi cilvēces tumšākie arhetipi no Čingishana līdz marķīzam de Sadam."

5. Linda Curika. "Mazie upurīši"
Par vecākiem un bērniem

"Es gribētu, lai maniem bērniem patīk iet uz muzeju. Kad ierunājamies par muzeju, bērni nopūšas: "Lūdzu, tikai ne atkal…" Bet kā citi uzzinās, ka esam inteliģenta ģimene, ja mums nebūs nevienas mīlīgas bildes no mākslas galerijas vai vismaz muzeja? Gribas izkliegt šo sāpi, bet klusēju."

4. Eva Johansone. Izštepselētie
Pieredzes stāsts par downshifting jeb brīvprātīgo vienkāršību

"Dzīves vienkāršošana var izpausties dažādi – sākot no lieko mantu atdošanas labdarībai, līdz radikālai urbānā komforta noliegšanai, pārceļoties uz laukiem. Galvenais, lai dzīve kļūtu vieglāka un ritētu lēnāk."

3. Pauls Bankovskis. Nekrologs sapnim
Piemiņas vārdi šogad nodegušajai Parīzes Dievmātes katedrālei

"Ir viena lieta, kas tā arī nekad nav notikusi. Es nekad neesmu bijis Parīzes Dievmātes katedrālē."

2. Matīss Kļaviņš. Meklējot manu tēvu – Mr. Kauliņu
Personisks skats uz Kaspara Rogas dokumentālo filmu "Meklējot Mr. Kauliņu"

"Kad pirms vairākiem gadiem Kaspars Roga man piezvanīja un paziņoja, ka plāno uzņemt filmu par manu tēvu, piedāvādams tajā piedalīties arī man, es viņam atteicu. Kaut kā tas man nešķita pareizi. Galu galā, ko gan es īsti par viņu zinu?"

1. Nils Sakss. Aizgājušo laiku meklējot kopā ar Andri Kiviču un Lieni
Par pieaugšanu un citām krīzēm

"Nezinu, kāpēc es skatos Kiviča šovu. Ar prātu jau saprotu, ka labi tas nav, bet tīri emocionālā līmenī tomēr pavelkos. Varbūt tādēļ, ka Kivičā saskatu ko pazīstamu?"

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!